Kult med klippfisk

25. juni 2014Aktuelt
Klippfisk er saltet og tørket fisk som helst laget av torsk, men hyse, brosme, lange eller sei kan også brukes. Foto:
Klippfisk er saltet og tørket fisk som helst laget av torsk, men hyse, brosme, lange eller sei kan også brukes. Foto:

La deg inspirere og inviter til ekte bacalao, bolinhos de bacalhau eller bacalhau à brás.

Klippfisk er saltet og tørket fisk. Vanligvis brukes torsk i produksjonen, men det lages også klippfisk på lange, brosme, hyse og sei. I gamle dager ble fisken saltet, og siden tørket på klippene - derav navnet klippfisk. I dag foregår all produksjonen innendørs.

Den mest kjente klippfiskretten vi har er bacalao, denne er inspirert av Syd-Europa (hvor bacalao faktisk egentlig bare netyr "torsk") og er en tomatbasert fiskegryte som gjerne kokes med poteter, løk og hermetisert paprika.

Før du lager middag på klippfisk er det viktig at du vanner den ut ordentlig, ellers er den altfor slt til å spises. Den beste måten å vanne ut fisken på er å dele den i mindre stykker (du kan eventuelt også fjerne skinnet før du legger fisken til utvanning) og legge stykkene i et kar med rikelig kaldt vann i 24-48 timer. Det er tykkelsen på fisken som bestemmer hvir lenge fisken må ligge i vann. Du bør la fisk som skal brukes i stekte retter ligge i vann lenger enn fisk som skal brukes i kokte retter. Du kan teste fisken ved å ta en liten bit fra den tykkeste delen og koke den i fem minutter, fisken skal da ha en mild saltsmak. Du kan gjerne fryse utvannet klippfisk, så når du først er i gang kan du godt vanne ut ganske mye av gangen.

Den lett salte klippfisken er god i mange forskjellige slags retter. Prøv deg på en helt tradisjonell bacalao (med hint av soltørkede tomater og kajennepepper) eller lag en vri på det tradisjonelle med pasta istedenfor poteter og gratiner den i ovnen med hvit saus og parmesanost. En annen slags bacalaovariant får du om du lager en god tomatsaus til fisken og tilsetter pinjekjerner og rosiner. Du kan også lage en deilig fiskeform med klippfisk, spinat, poteter og løk toppet med smakfull, spansk ost. Små klippfiskboller, bolinhos de bacalhau, er en morsom måte å bruke klippfisken på, og de frityrstekte små fiskebollene vil garantert falle i smak også hos barna. Bacon er også knallgodt til klippfisk, lag en bacalhau à bràs med tynne potetstrimler stekt sammen med bacon, klippfisk og egg. Har du lyst på en litt lettere klippfiskmiddag, kan du prøve å lage en klippfisksalat med fersken og basilikum - en super idé om du harr klippfiskrester til overs. Brandada er også en fin måte å bruke opp klippfisk du har til overs, klippfisk most sammen med poteter, hvitløk og friskeurter er faktisk kjempegodt som pålegg.

God klippfiskmiddag!

Publisert: 25.06.2014 kl. 12:02
Oppdatert: 23.11.2015 kl. 15:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?