Tid for høsting: Nå kommer det et skred av norske grønnsaker og frukt i butikkene

ØKOGRØNNSAK NUMMER 1: Gulroten er den store folkefavoritten blant øko-grønnsakene, viser ny rapport. Rapporten viser 14,5 prosent økologisk salgsvekst i dagligvarehandelen. Foto: Ole-Martin Grav/VG.
ØKOGRØNNSAK NUMMER 1: Gulroten er den store folkefavoritten blant øko-grønnsakene, viser ny rapport. Rapporten viser 14,5 prosent økologisk salgsvekst i dagligvarehandelen. Foto: Ole-Martin Grav/VG.
Isabel Bech

Høsten er et mekka for norske grønnsaker, og nå er flere grønnsaker på sitt aller saftigste.  

Visst er det leit å ta farvel med sommeren og lyse netter, men vi har virkelig mye godt å se frem i mot på høsten også. Er du opptatt av å spise kortreist mat, er dette virkelig årstiden for deg! Vi har snakket med kommunikasjonssjef i Frukt.no, Gerd Byermoen, om når ulike frukter og grønnsaker modnes i Norge.

August er teknisk sett en sommermåned, men været blir stadig kaldere og kveldene mørkere. Og er det én ting august virkelig kan kalles, så er det fargerik. Dette må nemlig sies å være bærenes måned, og det rett og slett bugner av deilige bær. Både bringebær, jordbær, rips, solbær og blåbær er modne denne måneden.

– Bær er naturens beste smågodt, sier Byermoen.

Hun forteller videre at sesongen er kort, så her gjelder det det å nyte bærene mens man kan. Det varierer dessuten når bærene modnes i ulike deler av landet.

– Bær modnes tidligere i lavlandet enn høyere opp og sesongen kan variere noe. Men august er oftest en god måned for bær i store deler av landet, forteller Byermoen.

Også plommer blir modne allerede i august enkelte steder, mens resten av landet må vente til september.

I tillegg til bær, er flere grønnsaker klare denne måneden. De ettertraktede nypotetene gjør sitt inntog, sammen persillerot, gulrot, blomkål og løk. I tillegg kan du lage en deilig salat med kun norske råvarer, for grønnsaker som salat, agurk, tomat og søt paprika er modne nå.

– Sommergrønnsakene er saftige og sprø og spises gjerne rå i salater, bakt på grill eller i ovnen eller som snacks, tipser hun.


Høsten blir kaldere og været hustrigere, og nå er det rotgrønnsakene som er klare til å spises. Beter, både røde og hvite, sellerirot, persillerot og kålrot er på sitt beste nå.

– Mange av grønnsakene som dukker opp ser kanskje ikke så spennende ut ved første øyekast, men opplevelsen blir desto bedre når de er ferdig tilberedt. Det skjer noe magisk når de varmebehandles. Kutt, kok og mos, og prøv deg frem med ulike smaker, oppfordrer Byermoen.

Dessuten kan vi glede oss over de første norske eplene. De friske, syrlige små eplene som vokser i hager rundt omkring i landet er fantastisk gode! Og heldigvis er eplesesongen lang.

– Sesongen varierer, og den går gjerne ut oktober og til og med til november for enkelte sorter, forteller Byermoen.

Det blir desto mørkere og kaldere, og vi nærmer oss vinteren med stormskritt. Da er det fint å kunne varme seg på deilige supper, og grønnsaker som gresskar, pastinakk og rødkål kan høstes. I tillegg kommer hodekålen, akkurat i tide til fårikålsesongen.

Det er bare å glede seg til alt den norske naturen har å tilby!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?