«The Bruffin»: Her er det siste innen hybridbakst

KOMBO: Mange spennende smaker og teksturer kombineres i den siste store bakenyheten. Foto: The Bruffin
KOMBO: Mange spennende smaker og teksturer kombineres i den siste store bakenyheten. Foto: The Bruffin
Maria Tveiten Helgeby

Hvis du trodde konseptet «hybridbakst» ikke kunne dras lenger, må du tro om igjen.

Mon tro om Dominique Ansel visste hva han startet da han i 2013 lagde sin aller første «cronut» - bakverket som kombinerte formen, fyllet og glasuren til en donut med de sprø flakete lagene til en croissant - og fikk folk til å gå mann av huse.

De siste årene har det nemlig poppet opp nye kombinasjoner nærmest månedlig. Fra Dominique Ansels «Waffogato» som kombinerte vaffel-is med espresso, til «The Ramnut» - en donut laget av ramen.

Siste skrik på hybridbakstfronten er «The Bruffin»: En frokostmuffin («breakfast muffin», red. anm.) som kombinerer formen til en muffin med den luftige teksturen til en brioche. Bakverket har nå blitt skrevet om av blant annet New York Daily News, og The Daily Meal.

Hver bruffin-variant kommer i 16 smaker basert på forskjellige nasjonaliteter: Britisk bruffin smaker av bacon og skarp cheddar, den greske bruffin-en kommer med feta, spinat og kalamataoliven, mens en svensk bruffin lages med laks, geitost og kapers.

De har også søte bruffins, blant annet en med sjokolade og salt karamell som visstnok skal inneholde rundt 450 kalorier alene, ifølge NY Daily News - uten at vi matglade bryr oss nevneverdig om det.

Men hvis du trodde bruffin-en er den neste cronut-en, må du tro om igjen. Ifølge bruffin-skaperen Medy Youcef skiller de to seg i det at cronut-en er en dessert, mens bruffin-en er et fullt måltid, skriver Markets of New York.

- Vi ville lage noe [næringsrikt] man kunne spise på farten, forteller bakeriet i et presseskriv.

NYSGJERRIG: - Det er godt mulig jeg lager hybridbakst i neste sesong, sier Ida Gran-Jansen som er programleder på bakeprogrammet «Idas Fristelser». Foto: Trond Solberg/VG
NYSGJERRIG: - Det er godt mulig jeg lager hybridbakst i neste sesong, sier Ida Gran-Jansen som er programleder på bakeprogrammet «Idas Fristelser». Foto: Trond Solberg/VG

Ida Gran-Jansen er bakeblogger, vant første sesong av TV3-programmet «Hele Norge Baker», og står blant annet bak bakeprogrammet «Idas Fristelser».

Bakebloggeren tror hybridbakst har tatt av fordi folk ønsker å være innovative og finne på nye ting. Gran-Jansen har aldri prøvd seg på å lage et hybridbakverk selv, men sier hun gjerne skulle ha laget den klassiske cronut-en.

- Problemet er at det er en enorm prosess. Bare å lage en helt vanlig croissant-deig tar to døgn, sier bloggeren.

Gran-Jansen sier hun synes The Bruffin høres god, men voldsom, ut.

- Mange hybridbakverk går ut på å kombinere én søt ting med en annen, og gjøre det ennå søtere. Sånn sett skiller denne seg litt ut, og det er kult, sier Gran-Jansen.

Hva tenker du om hybridbakverk? Godt, morsomt, rart eller bare tull? Diskuter gjerne i feltet under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?