På kjøkkenbenken med Leo Ajkic: – Frosk er det beste jeg vet

3. juli 2015Aktuelt
VIKTIG: For Leo Ajkic er mat forbundet med kos, og det henger sammen med barndomsminnene. Foto: Trond Solberg/VG
VIKTIG: For Leo Ajkic er mat forbundet med kos, og det henger sammen med barndomsminnene. Foto: Trond Solberg/VG
Ann Cathrin Andersen
Ann Cathrin Andersen

Leo Ajkic (31) spiser alt, men reiser til destinasjoner med god mat, og spiser da helst på de små, lokale perlene.

Hver uke i sommer tar Godt en prat med matglade kjendiser i serien «På kjøkkenbenken». Nå har vi snakket med den bergenske hiphop-manageren og programlederen Leo Ajkic.

– Hei, Leo! Hvor går ferien i år?

Navn: Leo AjkicFødt: 21. november 1983Fra: BosniaSivilstatus: ?Kjent for: Programleder, TV-serier, ManagerFoto: Roger Neumann/VG
Navn: Leo AjkicFødt: 21. november 1983Fra: BosniaSivilstatus: ?Kjent for: Programleder, TV-serier, ManagerFoto: Roger Neumann/VG

– Jeg er Barcelona nå. I går var det fest og masse mat. Sankthansfeiring i Barcelona er helt fantastisk. Ellers skal jeg til Bosnia snart. Jeg drar til de stedene det er godt vær og god mat.

– Hva pleier du å spise når du har ferie?

– Jeg spiser alt. Men jeg er ikke interessert i å spise det samme som jeg spiser hjemme i Norge, så liker å dra til de små lokale stedene når jeg er på ferie – for å finne den lokale perlen! Liker de minste restaurantene i «suburbsa», alltid utenfor sentrum.

– Hvor reiser du for den ultimate matferien?

– India. De har verdens beste gatemat i Mumbai! De har også en type stolthet i maten sin - en ekte gatematkultur. Men når jeg har vært der tidligere har det alltid vært med restriksjoner. På grunn av jobb har jeg ikke kunnet risikere å bli syk, så jeg har ikke kunnet spise alt jeg ønsket. Ellers er Balkan stedet, kjøkkenet der er veldig blandet. Kjempegodt.

– Hva er din favorittdrink?

– Det er noe med ingefær, sitron og mynte. Noe syrlig.

– Hvordan oppstod matinteressen din?

– Jeg har alltid vært glad i mat, og er altetende. Men det startet vel i hjemlandet mitt. Mat var forbundet med kos. Det kostet kanskje 25 kroner å spise ute, så det var like vanlig som å spise hjemme. Mat ble dermed en stor del av hverdagen og barndommen. Før jeg kom til Norge, når det var krig i Bosnia, lagde jeg mye mat til meg selv. Du vet, det var 14-15 kilometer til skolen hver dag, man lærer å ta vare på seg selv. Det var livet.

– Hva er ditt første matminne da?

– Det var en gang vi reiste til et bondested i Bosnia, jeg var 6-7 år gammel. Vi hadde liksom matdager. Med familien. Vet ikke hvordan jeg skal forklare det, katolske middager, store middager. Det husker jeg. Da var det mye mat, det handlet om mat, liksom.

– Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?

– Min kompis Petter Beyer. Han er sykt dedikert, og jeg har blitt kjent med mye mat gjennom han. Han er veldig dyktig.

– Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?

– Hmm.. Jeg har ingen krisehistorie. Det må være av typen glemt å slå av ovnen, glemt tiden, den type feil. Men ingen katastrofe, liksom.

– Hva er den rareste maten du liker?

– Vel, det beste jeg vet er frosk. Det syntes jo folk er ekkelt, men det er jævlig godt. For noen er det rart, men det er vanlig fra området jeg kommer fra.

– Hva er det beste måltidet du har spist?

– Det er ikke lett å si hva det beste måltidet er, for det har vært så mange gode måltider. Men jeg kan huske å ha spist den beste biffen ever i Brasil en gang.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Løk. Jeg har alltid løk.

– Hvis du skulle spist én rett resten av livet - hva skulle det vært?

– Oksehalegryte.

– Hva er din signaturrett?

– Oksehalegryte.

– Hva serverer du når du har selskap?

– Oksehalegryte.

– Hva ville du aldri ha spist?

– Tror ikke det er noe jeg ikke ville ha spist. Jeg kommer hvertfall ikke på noe.

– Hva er det rareste du har fått servert borte på middag?

– Det rareste jeg har fått servert er okseballer. Det smakte ikke noe digg.

– Hvilke tre ingredienser ville du tatt med deg på en øde øy?

– Løk, for det bruker jeg i nesten alle retter. Vegeta krydder, det er en krydderblanding vi bruker i så og si alt i Bosnia og balkanlandene. Og noen okra – det er min favoritt grønnsak!

– Hva er ditt smarteste kjøkkentriks?

– Kommer ikke på noe smart nå.

– Hva ville du servert på en første date?

– Oksehalegryte.

Fire kjappe:

– Vert eller gjest?
– Gjest

– Vann eller vin?
– Vann

– Kjøtt eller fisk?
– Kjøtt

– Vennefest eller kjendisfest?
– Vennefest

Les også:

Publisert: 03.07.2015 kl. 15:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?