Ukens matblogg: Glutenfri mandelkake for nybegynnere

30. juli 2015Aktuelt
ENKELT OG GODT: Denne mandel- og polentakaken lager du på 20 minutter. Server den gjerne med friske bær og vaniljeis. Foto: Therese Hammervold Elstad/Thebakedapple
ENKELT OG GODT: Denne mandel- og polentakaken lager du på 20 minutter. Server den gjerne med friske bær og vaniljeis. Foto: Therese Hammervold Elstad/Thebakedapple

Mandelkake med polenta og kesam er en lett og luftig kake som er enkel å lage - selv om du ikke har mye erfaring på kjøkkenet.

- Denne oppskriften passer de fleste siden den er glutenfri. Den er også veldig enkel å lage, selv for de som ikke har bakt så mye tidligere, sier ukens matblogger Therese Hammervold Elstad til Godt.no.

Ukens matblogger Therese Hammervold Elstad (25)
Har utdanning fra Universitetet i Agder.
Bor i Oslo.
Favorittråvaren er norske jordbær.
Når jeg lager mat så liker jeg å ha god tid.
Blogg: Thebakedapple.org
Jeg vil vise frem norske tradisjoner til andre kulturer.
Foto: Therese Hammervold Elstad
Ukens matblogger Therese Hammervold Elstad (25) Har utdanning fra Universitetet i Agder. Bor i Oslo. Favorittråvaren er norske jordbær. Når jeg lager mat så liker jeg å ha god tid. Blogg: Thebakedapple.org Jeg vil vise frem norske tradisjoner til andre kulturer. Foto: Therese Hammervold Elstad

- Siden den ikke faller så tungt i magen passer den godt etter en god middag. I den tradisjonelle italienske oppskriften er det brukt ricotta, men jeg har brukt kesam for å sette et norsk preg på kaken, sier hun.

- For å få den luftig pisker du smør og sukker hvitt før du tilsetter de andre ingrediensene. Hvis du vil ha en kake med mindre fett kan du heller piske egg og sukker til eggedosis og så tilsette litt mindre smør enn det originaloppskriften sier, da vil den også bli litt luftigere, forteller Therese.

- Pass på å bruke økologiske sitroner når du skal bruke skallet i kaker. Da får du ikke sprøytemidlene med, og det er bra for miljøet, sier hun.

- Tre tips som gjelder ved all baking er å bruke romtempererte råvarer, mål ingrediensene nøye slik oppskriften sier, og ikke åpne ovnsdøren for du skal for det kan ødelegge baksten. Og et tips til er at det er bedre å steke litt for kort enn litt for lenge, så du ikke får en tørr kake, forteller Therese.

- Jeg blogger på engelsk for jeg har alltid trivdes med å skrive på engelsk, og jeg har et ønske om å nå ut til et større publikum og dele våre norske tradisjoner og matvaner med andre kulturer, sier hun.

Les bloggen til Therese her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter også.

Mandelkake- og polentakake

Ingredienser for kakeform på 24 cm diameter til 8 kakestykker

100 g romtemperert smør

8 ss sukker eller 4 ss sukrin+

4 egg

1 ss vaniljeekstrakt

skall av 1 sitron

300 g kesam original/yoghurt

2 dl mandelmel

1 dl polentamel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljepulver

1 klype salt

Skivede mandler på toppen

Slik gjør du det:

Therese bruker 20 minutter på forberedelse og så stekes kaken 30 - 40 min i ovnen.

Forvarm ovnen til 170 grader og smør kakeformen.

Pisk smør og sukker hvitt (dette kan ta noen minutter). Tilsett ett og ett egg og pisk godt mellom hver gang. Tilsett sitronskall og vaniljeekstrakt og kesam original- blandes jevnt inn. Tilsett alt det tørre litt etter litt til du ender opp med en jevn røre. Det er ikke alltid man trenger alt melet, da det kommer ann på størrelsen på eggene. Du skal jevne opp med en flytende, jevn røre. Hell over i en smurt form på 24cm i diameter. Pynt med skivede mandler før du setter den inn i ovnen. La den stå i ca 30 minutter midt i ovnen.

Server gjerne med vaniljeis og friske bær.

LETT OG LUFTIG: Ukens matblogger byr på en lett og saftig mandelkake med polenta, den er lett å lage, og i tillegg glutenfri, så den passer for alle. Foto: Therese Hammervold Elstad/Thebakedapple.
LETT OG LUFTIG: Ukens matblogger byr på en lett og saftig mandelkake med polenta, den er lett å lage, og i tillegg glutenfri, så den passer for alle. Foto: Therese Hammervold Elstad/Thebakedapple.

Publisert: 30.07.2015 kl. 11:09
Oppdatert: 30.07.2015 kl. 14:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?