Ukens matblogg: Glutenfri mandelkake for nybegynnere
Mandelkake med polenta og kesam er en lett og luftig kake som er enkel å lage - selv om du ikke har mye erfaring på kjøkkenet.
- Denne oppskriften passer de fleste siden den er glutenfri. Den er også veldig enkel å lage, selv for de som ikke har bakt så mye tidligere, sier ukens matblogger Therese Hammervold Elstad til Godt.no.
- Siden den ikke faller så tungt i magen passer den godt etter en god middag. I den tradisjonelle italienske oppskriften er det brukt ricotta, men jeg har brukt kesam for å sette et norsk preg på kaken, sier hun.
- For å få den luftig pisker du smør og sukker hvitt før du tilsetter de andre ingrediensene. Hvis du vil ha en kake med mindre fett kan du heller piske egg og sukker til eggedosis og så tilsette litt mindre smør enn det originaloppskriften sier, da vil den også bli litt luftigere, forteller Therese.
- Pass på å bruke økologiske sitroner når du skal bruke skallet i kaker. Da får du ikke sprøytemidlene med, og det er bra for miljøet, sier hun.
- Tre tips som gjelder ved all baking er å bruke romtempererte råvarer, mål ingrediensene nøye slik oppskriften sier, og ikke åpne ovnsdøren for du skal for det kan ødelegge baksten. Og et tips til er at det er bedre å steke litt for kort enn litt for lenge, så du ikke får en tørr kake, forteller Therese.
- Jeg blogger på engelsk for jeg har alltid trivdes med å skrive på engelsk, og jeg har et ønske om å nå ut til et større publikum og dele våre norske tradisjoner og matvaner med andre kulturer, sier hun.
Les bloggen til Therese her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter også.
Mandelkake- og polentakake
Ingredienser for kakeform på 24 cm diameter til 8 kakestykker
100 g romtemperert smør
8 ss sukker eller 4 ss sukrin+
4 egg
1 ss vaniljeekstrakt
skall av 1 sitron
300 g kesam original/yoghurt
2 dl mandelmel
1 dl polentamel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
1 klype salt
Skivede mandler på toppen
Slik gjør du det:
Therese bruker 20 minutter på forberedelse og så stekes kaken 30 - 40 min i ovnen.
Forvarm ovnen til 170 grader og smør kakeformen.
Pisk smør og sukker hvitt (dette kan ta noen minutter). Tilsett ett og ett egg og pisk godt mellom hver gang. Tilsett sitronskall og vaniljeekstrakt og kesam original- blandes jevnt inn. Tilsett alt det tørre litt etter litt til du ender opp med en jevn røre. Det er ikke alltid man trenger alt melet, da det kommer ann på størrelsen på eggene. Du skal jevne opp med en flytende, jevn røre. Hell over i en smurt form på 24cm i diameter. Pynt med skivede mandler før du setter den inn i ovnen. La den stå i ca 30 minutter midt i ovnen.
Server gjerne med vaniljeis og friske bær.
Publisert: 30.07.2015 kl. 11:09
Oppdatert: 30.07.2015 kl. 14:00
Lag deg en gratis konto