Til hovedinnhold

Her er stjernekokkens favoritt-matperler i Norge

INSPIRERT: I flere uker har Bent Stiansen reist på kryss av tvers av Norge for å finne mange av sine tidligere elever fra Statholdergaarden. Her tipser han om de kulinariske perlene han fant på veien, blant annet raspekaker fra Vestlandet. Foto: Maria Tveiten Helgeby/Audun Aagre
INSPIRERT: I flere uker har Bent Stiansen reist på kryss av tvers av Norge for å finne mange av sine tidligere elever fra Statholdergaarden. Her tipser han om de kulinariske perlene han fant på veien, blant annet raspekaker fra Vestlandet. Foto: Maria Tveiten Helgeby/Audun Aagre

Fra fritert lodde og torsk i Nyksund til kylling i Drangedal. Bent Stiansen (51) deler sine tips om hvor du finner de beste lokale råvarene over hele landet.

– Det er utrolig mye flott mat og kultur i dette ekstremt vakre landet vårt. Pinnekjøtt, brunost, jordbær og lam... Det er viktig å være stolt, og vi har mye å være stolte av, sier Bent Stiansen.

Han driver Oslo-restauranten Statholdergaarden, og er en av de som har hatt stjerne i Michelinguiden lengst i Norden. Og med over 35 års erfaring i bransjen har Stiansen vært en læremester for noen av Norges beste matfolk.

Tidligere i år ga han ut boken «Norge rundt med Bent Stiansen», som fikk terningkast 5 da VG anmeldte høstens kokebøker. Her reiste toppkokken landet rundt for å besøke bedriftene til noen av de over 150 kokkene og servitørene han og resten av staben har utdannet gjennom de siste 20 årene. Slik ble han kjent med lokale råvarer, retter og produsenter.

– Mat og reise henger sammen og skaper livskvalitet, sier stjernekokken, som besøkte tidligere elever på steder som Stavanger i sør til Harstad i nord.

Kokken mener det er viktig å benytte seg av de lokale norske råvarene av flere grunner.

– For det første er det viktig å tenke på miljøet. Hvorfor skal vi frakte en løk rundt halve jordkloden før vi spiser den? For det andre er maten mer næringsrik jo nærmere innhøstingsdatoen en er. Så fort grønnsakene tas opp av jorden, begynner næringsstoffene å forsvinne, sier Stiansen engasjert.

Mat i utvikling

Michelinkokken mener Mat-Norge har endret seg masse de siste årene.

– Folk er mye mer mottagelige for impulser fra hele verden, samtidig som mange nå prøver mer lokal mat og nye tilberedningsmåter. Kunnskapsnivået og interessen generelt er mye høyere nå enn før.

NORD TIL SØR: Norge bugner over av deilige råvarer, mener toppkokken. Foto: Maria Tveiten Helgeby
NORD TIL SØR: Norge bugner over av deilige råvarer, mener toppkokken. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Stiansen røper at favorittråvarene er lam og grønnsaker som sommerkål og alle sorter løk. Med det sagt var det en kulinarisk opplevelse i Nordland som har festet seg sterkest i minnet til toppkokken.

– Noe av det beste jeg har spist i Norge noensinne var en dampet torsk med smørsaus jeg fikk servert på et fiskevær i Nyksund helt nord i landet. Torsken var helt nytrukket. Det var rent, juicy og perfekt, sier 51-åringen.

Vær nysgjerrig

Kokken forteller at man finner de skjulte kulinariske matperlene ved å være nysgjerrig, snakke med mennesker på lokale kafeer, og ikke vær redd for å gå deg vill.

– En gang kjørte vi oss for eksempel vill i Grimstad. Før vi visste ordet av det hadde vi snublet over en produsent som lagde noen helt fantastiske jordbær og poteter som skulle sendes til Slottet! Det var helt himmelsk, smiler Stiansen.

Vi spurte stjernekokk Bent Stiansen om han kunne tipse oss om sine favorittråvarer, og hvor en finner dem i Norge.

Sjekk toppkokkens liste over lokale matperler fra nord til sør – klikk her for forstørret bilde av hele kartet:

Svalbard: Huset i Longyearbyen har god mat og fantastisk vin. Varangerfjorden: Kongekrabbe. Bugøynes: Reinsdyr. Harstad: Matkurs på Umami. Nyksund: Fritert lodde og torsk. Leknes: Lofotlam. Vestfjorden: Skrei. Værøy: Tørrfisk og lutefisk. Foto: Cappelen Damm/Mattis Sandblad/VG
Svalbard: Huset i Longyearbyen har god mat og fantastisk vin. Varangerfjorden: Kongekrabbe. Bugøynes: Reinsdyr. Harstad: Matkurs på Umami. Nyksund: Fritert lodde og torsk. Leknes: Lofotlam. Vestfjorden: Skrei. Værøy: Tørrfisk og lutefisk. Foto: Cappelen Damm/Mattis Sandblad/VG
Levanger: Munkebyost. Frøya: Sjøkreps og kamskjell. Smøla: Gulrøtter. Kristiansund: Klippfisk, Bryggekanten brasserie. Møre og Romsdal: Eiravann (det reneste vannet i Norge). Tingvoll: Tingvollost, Kraftkar. Røros: Rørosmelk. Foto: Cappelen Damm/Mattis Sandblad/VG
Levanger: Munkebyost. Frøya: Sjøkreps og kamskjell. Smøla: Gulrøtter. Kristiansund: Klippfisk, Bryggekanten brasserie. Møre og Romsdal: Eiravann (det reneste vannet i Norge). Tingvoll: Tingvollost, Kraftkar. Røros: Rørosmelk. Foto: Cappelen Damm/Mattis Sandblad/VG
Stadlandet: Raspekaker hos Furebuda Mathus. Florø: Hjort. Øystese: Spilde eplemost. Hardanger: Epler. Vik: Bringebær og Underdalost fra Pascal. Geitle: Vossakorv. Hardangervidda: Multer og fjellørret. Lom: Bakeriet i Lom og Brimiseter. Svanfjell: Etnedal Gårdsis. Fagernes: Nordaker rakfisk. Toten: Jordbær. Buskerud: Fisk fra Sperillen og Villfisken delikatessebutikk. Håøya: Geitost. Hvasser: Asparges. Oslo: Baltazar, Plah, Grilleriet, Taste of China, Solsiden, Mathallen, Machmanns Matmarked og selvfølgelig Statholdergaarden, som Stiansen selv driver. Valle: Flatbrød. Drangedal: Kylling og and fra Holte gård. Grimstad: Nøgne Ø-øl, Hestnes gartneri (tomater – over femten sorter og grønnsaker), Arvesølvet Aquavit. Hjelmeland: Kveite. Foto: Cappelen Damm/Mattis Sandblad/VG
Stadlandet: Raspekaker hos Furebuda Mathus. Florø: Hjort. Øystese: Spilde eplemost. Hardanger: Epler. Vik: Bringebær og Underdalost fra Pascal. Geitle: Vossakorv. Hardangervidda: Multer og fjellørret. Lom: Bakeriet i Lom og Brimiseter. Svanfjell: Etnedal Gårdsis. Fagernes: Nordaker rakfisk. Toten: Jordbær. Buskerud: Fisk fra Sperillen og Villfisken delikatessebutikk. Håøya: Geitost. Hvasser: Asparges. Oslo: Baltazar, Plah, Grilleriet, Taste of China, Solsiden, Mathallen, Machmanns Matmarked og selvfølgelig Statholdergaarden, som Stiansen selv driver. Valle: Flatbrød. Drangedal: Kylling og and fra Holte gård. Grimstad: Nøgne Ø-øl, Hestnes gartneri (tomater – over femten sorter og grønnsaker), Arvesølvet Aquavit. Hjelmeland: Kveite. Foto: Cappelen Damm/Mattis Sandblad/VG

Fikk du lyst til å lage retter med norske råvarer? Her er tre oppskrifter til inspirasjon:

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?