Sommeren på sylteglass

11. august 2017Aktuelt
PÅ GLASS: Ikke la sommerens råvarer gå til spille. Alle foto: Christian Brun
PÅ GLASS: Ikke la sommerens råvarer gå til spille. Alle foto: Christian Brun

La ikke sommerens deilige frukter og grønnsaker gå til spille, putt de heller på glass og la de holde seg lenge med syltelake. 

Syrlig, sødmefullt og sprøtt. Tilbehøret som tilfører det lille ekstra, som balanserer eller som bryter opp smakene med et friskt innslag. Det er ikke uten grunn at sylting har blitt så populært. Begynn i det enkle og prøv deg frem med dine favorittgrønnsaker. Bruk kun råvarer av topp kvalitet, jo ferskere jo bedre. Vær nøye med renholdet og finn frem sylteglassene. For nå skal sommeren på glass.

Som utgangspunkt kan du bruke 1-2-3 regelen til grønnsakene. Det vil si 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Hvor mye lake du trenger avhenger av mengden som skal syltes. Laken kan justeres og krydres etter eget ønske. For en sterkere (og syrligere) lake kan du gå ned på vannmengden eller bruke en syrligere eddik. Ønsker du den søtere smak tilsetter du mere sukker.

For hurtigsylting kan du skjære grønnsakene i tynne skiver eller veldig små buketter. Legg grønnsakene over på varme og helt rene glass. Hell over kokende varm lake og sett på tett lokk. La grønnsakene stå i romtemperatur til avkjølt og de er klare for servering.

Litt større biter som gulrøtter eller kålrot i staver forvelles før sylting. Det vil si at du koker grønnsakene knapt møre i godt saltet vann. Løft grønnsakene opp av det kokende vannet og legg dem rett over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Fyll grønnsakene over på rene glass, hell over avkjølt syltelake og sett på tette lokk.

Rårørte bær eller hjemmelaget syltetøy er både superenkelt og knallgodt. I tillegg har du full kontroll på sukkerinnholdet og du kan smaksette med det du liker best. Syrligheten kan du juster med litt sitronsaft eller lime. Og igjen er det friske råvarer som gjelder. Et dårlig bær kan forringe holdbarheten og øke veksten av mikroorganismer.

Enten du har plukket bær og dyrket grønnsaker selv, eller vært en tur innom butikken, blir følelsen av stolthet når sommeren er fylt over på glass omtrent den samme. Og den følelsen kan simpelthen ikke kjøpes.

Publisert: 11.08.2017 kl. 15:18
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 10:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?