Til hovedinnhold

Slik bør du oppbevare ferskt brød

4. november 2015Aktuelt
GODT BRØD: Er en favoritt hos mange både til frokost, lunsj og kvelds, men hvordan holder du det lengst mulig ferskt? Foto: Janne Møller-Hansen
GODT BRØD: Er en favoritt hos mange både til frokost, lunsj og kvelds, men hvordan holder du det lengst mulig ferskt? Foto: Janne Møller-Hansen
Paal-Erik Nygård
Paal-Erik Nygård

Skal brødet oppbevares i plastpose, brødboks, i kjøleskapet eller fryseren? Vi gir deg svaret og hvorfor du bør styre unna flere av alternativene. 

Ønsker du å holde brødet fersk så lenge som mulig er faktisk det å pakke det inn i plast eller kjøle det ned noe av det verste du kan gjøre.

Vi har snakket med bakemester Robert Storås fra Godt Brød, og fått hans tips og triks for hvordan man bør og ikke bør oppbevare ferskt brød for at det skal holde seg lengst mulig.

1. Unngå kjøleskapet

Det høres kanskje rart ut at kjøleskapet, som ble oppfunnet for å få mat til å holde lenger faktisk gjør det motsatte når det gjelder gjærbakst, men noen ganger kan sannheten være brutal.

– Kjøleskap kan gi brødet en usmak samtidig som det fremskynder prosessen som gjør at brødet blir hardt og tørt. Å oppbevare brødet i lav temperatur utsetter dannelsen av mugg, men er ikke heldig i forhold til smak og kvalitet, advarer Storås.

2. Ikke gå i «plastpose-fellen»

Pakker du det nyinnkjøpte brødet inn i handleposen fra butikken før det plasseres i brødboksen utsetter du deg selv for unødvendige farer.

Handleposene vi får i dagligvarebutikken, er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Mange plastposeleverandører lager handleposer av resirkulert materiale, og de kan gi fra seg seg uheldige fremmedstoffer til maten, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FERSKT OG GODT: Ønsker man at brødet skal holde seg best mulig bør man unngå å putte det i kjøleskapet. Foto: Javad M. Parsa
FERSKT OG GODT: Ønsker man at brødet skal holde seg best mulig bør man unngå å putte det i kjøleskapet. Foto: Javad M. Parsa

Lufttette plastposer er heller ikke til å anbefale.

– Brød trenger luft, og plast eller handleposer egner seg derfor dårlig. Lite luft gjør brødkvaliteten dårlig på svært kort tid samtidig som at den sprø skorpen raskt blir myk og seig, forteller Storås.

3. Nei til oppskåret brød

Mange tyr til dagligvarehandelens brødmaskin for å få oppskåret brød, men dette kan faktisk forkorte ditt brøds levetid dramatisk.

– Det er hendig å kutte det opp i brødmaskin, men det er absolutt ikke noe jeg anbefaler dersom du ønsker at brødet skal holde seg ferskt lenge. Dersom du kutter opp brødet vil du automatisk få mange områder hvor luft kommer til. Jo større lufttilførsel, jo raskere vil brødet bli tørt, sier Storås til Godt.

4. Frys bare ned brødet hvis du må

Dersom du ikke klarer å spise et helt brød i løpet av en uke, eller kjøper inn flere brød samtidig er fryseren en smart, trolig den beste, oppbevaringsløsingen. Allikevel er den ikke å anbefale.

Bakeren oppfordrer folk til å unngå å fryse brødet dersom det er mulig. Brødet vil naturligvis nok holde seg lenger, men kvaliteten vil synke for hver gang brødet tines og fryses. Kjøper du bakst som allerede har blitt fryst bør du med andre ord unngå å fryse det ned igjen. Dette gjelder blant annet utvalgte ferdig oppskåret brød man får kjøpt i butikken, polarbrød, pølse- og hamburgerbrød.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALLEREDE FRYST: Brød og bakst som allerede har vært i fryseren mister raskt smak og tekstur ved gjentatte nedfrysninger. Foto: Eivind Griffith Brænde
ALLEREDE FRYST: Brød og bakst som allerede har vært i fryseren mister raskt smak og tekstur ved gjentatte nedfrysninger. Foto: Eivind Griffith Brænde

Dersom du velger å fryse ned brødet bør du pakke brødet inn i en lufttett beholder eller pose. Når du tar brødet ut av fryseren bør du la det tines helt opp før du tar det ut av beholderen.

5. Det enkle er ofte det beste

Det finnes mange omfattende og rare kjerringråd og tips for hvordan man bør oppbevare brødet for at det skal holde seg ferskt lengst mulig, men til syvende og sist er de enkle løsningene ofte de beste.

– For å bevare brødet ferskt lengst mulig bør du dekke til brødet med et linhåndkle på en benk i romtemperatur, oppbevare baksten i en brødboks, keramisk krukke eller en perforert pose de fleste brød selges pakket i, anbefaler brødeksperten.

Publisert: 04.11.2015 kl. 07:10
Oppdatert: 16.05.2018 kl. 11:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?