Slik kan du lage middag for under 100 kroner

25. februar 2020Aktuelt
GODT PÅ BUDSJETT: Marie Thrane har noen smarte tips til hvordan du kan spare penger i matbutikken – og likevel lage middager som «sopp stroganoff». Foto: Marie Thrane «Middag for 25 kroner – 52 billige middager» på Gyldendal/Privat
GODT PÅ BUDSJETT: Marie Thrane har noen smarte tips til hvordan du kan spare penger i matbutikken – og likevel lage middager som «sopp stroganoff». Foto: Marie Thrane «Middag for 25 kroner – 52 billige middager» på Gyldendal/Privat

Marie Thrane (25) gir deg oppskriften på hvordan du kan lage god mat på sparebluss.

Marie Thrane står bak Instagram-kontoen @middagfor25kr som for øyeblikket har om lag 24 400 følgere. 25-åringen, som har en master i folkehelsevitenskap, er for tiden aktuell med boken «Middag for 25 kroner». Da hun var ferdig med studiet og mistet stipendet, og i tillegg ikke fikk jobb rett etter endt utdanning, ble det knepent i lommeboken.

– Jeg hadde ikke mye å rutte med, så maten jeg lagde var rimelig, men jeg ville også at den skulle være bærekraftig og god, forteller Thrane.

Ifølge tall fra SSB har andelen av utgifter vi bruker på mat gått gradvis ned – fra 20 prosent i 1980 til 11 prosent i 2017. På den annen side bruker vi mer penger på mat og alkoholfrie drikkevarer enn tidligere når det kommer til kroner. I 2017 brukte vi 29.800 kroner per person på mat. Dette inkluderer ikke restaurant- og kafébesøk.

I boken fokuserer Thrane først og fremst på smak og pris. Hun mener man fint kan lage middag for under hundrelappen – eller under 25 kroner per porsjon.

– Du kan for eksempel fint lage en deilig gulrot- og søtpotetsuppe til 10 kroner per porsjon.

Den dyreste retten i boken koster 25 kroner per porsjon, altså 100 kroner totalt.

– Men hvis det er en ingrediens man bare bruker litt av, som soyasaus eller hoisin, har jeg ikke regnet med prisen for hele flasken, sier hun.

Selv bruker hun og samboeren rundt 2000 kroner på selve maten i løpet av en måned – selv om det kan variere litt fra måned til måned.

– Det er klart vi unner oss å spise ute eller å kjøpe noe annet som koster litt mer innimellom. Men 2000 kroner er standard for matvarer på butikken, sier hun.

Smarte varer å ha i skapet

Hun tipser om at det er enkelte råvarer det lønner seg å bruke hvis du vil handle på budsjett:

– Gulrøtter og gul løk er de aller viktigste innenfor frukt og grønnsaker. De er veldig billige råvarer, og funker i så å si alle retter. De danner en god start på gryter og supper, og passer til det meste.

Ellers har hun alltid hermetiske tomater, pasta og ris i skapet.

– Og belgfrukter, som kikerter, bønner og linser. Med disse ingrediensene får du alltid laget en middag, selv om det ser tomt ut i kjøleskapet.

Thrane mener det er smart å kjøpe inn store kvanta av basiskrydre som oregano, basilikum, karri, paprika og spisskummen, på importbutikker. Her tipser hun om at du også kan finne asiatiske sauser i større kvanta hvis man bruker mye av det.

– Og ikke vær redd for å velge lavprismerkene. De kan ofte ha like god kvalitet til en lavere pris.

Det er ifølge Thrane også smart å alltid starte handelen i nedpriset-reolene.

– Ta utgangspunkt i det som ligger der til enten middagen eller lunsjen dagen etter.

Hvis hun skal kjøpe kjøtt eller fisk, tipser hun om at noe fersk laks er ganske rimelig, eller frossen torsk og sei. Hun bruker også kylling overlår, nakkekoteletter, eller kjøttdeig av svin eller kylling.

– Igjen er lavprismerkene billigst, og ikke dårlig. Frossen torsk fra lavprismerkene kan du få i blokk, som er biter av fisker som ikke var pene nok til å bli en filet. Det samme gjelder de rimeligste nakkekotelettene. Det er godt, norsk kjøtt, men som er kuttet litt mindre pent og ikke blir solgt under dyrere merker, sier Thrane.

Marie Thranes tre spareregler:

1. Ha en plan for alt du handler. Du må tenke gjennom akkurat hvordan du skal bruke akkurat den varen, og hvordan du skal få brukt opp alt.

2. Spis masse grønnsaker, belgfrukter og kornvarer, og mindre kjøtt.

3. Ikke kast mat: Du sparer penger på å bruke alt du kjøper.

I fjor høst snakket vi med Karen Elene Thorsen, som kanskje er mer kjent som «Fattig student», om hvordan du kunne spise godt og billig. Hun tipset blant annet om å kun handle en til to ganger i uken, og å kun holde seg til et par pålegg. Du finner resten av tipsene hennes her.

Publisert: 25.02.2020 kl. 14:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?