Fra husmann til gourmet: Tre supre rekeoppskrifter
Ferske reker er manges store sommerfavoritt, og er både et godt og sunt valg. Godt har utfordret tre kokker til å lage deres beste rekeoppskrifter.
Det er ikke offisielt sommer før du har spist reker, og nå på sensommeren er det den beste måten å bevare sommerfølelsen på så lenge som mulig. Ingenting smaker bedre enn ferske reker når sola står høyt på himmelen. Selv på en regnværsdag kan smaken av norske reker gi følelsen av sommer.
Norske reker er ikke bare saftige og gode på smak, de er også fulle av sunne næringsstoffer. Reker inneholder lite fett, men likevel masse viktige vitaminer som B12, A og D samt selen.
Klassikeren reker, loff, majones og sitronskiver er deilig norsk sensommermat, men hvorfor ikke prøve en ny vri?
Tzatsiki rekesalat
Anders Braathen, kokk og daglig leder ved spisehuset Smalhans i Oslo, har gått for en frisk tzatsiki rekesalat som er enkel å lage.
- Tzatsiki med reker gjør dette til en frisk og sommerlig kombinasjon. Samtidig som det kombinerer noe av det bedre jeg vet som er reker og tzatsiki, sier Braathen.
Dette trenger du:
4 personer
2 agurk
200 gram reker
2 dl matyoghurt
1 hvitløksfedd
Litt dill
Pepper
Salt
Sitron
Slik gjør du:
1. Skrell agurken og riv den på rivhjern. Bland inn litt salt i agurken og sett i sil.
2. Press ut godt med vann og bland agurken med yoghurten.
2. Ha i finhakket hvitløk og dill. Smakes til med salt, pepper og sitron. Server til slutt på en skive ristet brød og nyt den i sola!
Hjertesalat «smørbrød» med reker i røktmajones
Kjøkkensjef Even Ramsvik fra gourmet-restauranten Ylajali har laget et alternativt rekesmørbrød på hjertesalat med nydelige smaker av løjrom, pepperot, dill og sprø rugsmuler. Denne fancy retten krever litt tid, fordi du må kaldrøyke egg og olje, men ellers trenger du kun enkle ingredienser.
- Perfekt som sommersnacks før grillen tar over, sier Ramsvik.
Kaldrøyking kan du enkelt få til ved å sette opp en kullgrill med lokk med bare noen få brennende glør i, ved siden av en bakk med is. Plasser ingrediensene oppå rista, strø spon på glørne, og sett på lokket.
Dette trenger du:
500 g ferske reker
1 bunt dill
1 pk hjertesalat
Pepperot
2 eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 ss creme fraiche
1 sitron
1 rugbrød
100 g løjrom
Slik gjør du:
1. Kaldrøyk eggeplommer og solsikkeolje. Kjør det deretter sammen til en emulsjon.
2. Smak til med creme fraiche, salt og sitron,
3. Riv rugbrød i biter og stek i smør.
4. Vend rekene i majonesen og anrett de øvrige ingredienser på hjertesalat.
Reke- og artiskokksalat med chilimajones
Er du på jakt etter en smakfull opplevelse med mer krydder, kan du alltids «spice» det opp med litt chili i majonesen.
Godt-kokk Jon Krog Pedersen har snekret sammen en reke- og artiskokksalat med smaksrik hjemmelaget chilimajones til.
Dette trenger du:
4 artiskokker
1/2 kg reker, skrelt
3 røde chili
1 eggeplomme
Saften av 1/2 sitron, eller mer
1 dl rapsolje
1 ts salt
En håndfull cherrytomater, delt i to
Litt blandet salat til servering
Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 220 grader eller sett på grillelementet. Ha chiliene i en ildfast form og bak eller grill dem i ovnen til de blir nesten svarte. Del dem i to på langs og fjern mesteparten av frøene, og skrap ut resten av innmaten med en kniv. (Jo flere frø du velger å ha med, jo sterkere blir majonesen.)
2. Skjær ut hjertet av artiskokkene: kutt av stilken, skær vekk alle bladene. Før en kniv rundt kanten så du skjærer vekk alt det mørkegrønne og sitter igjen med de lysegrønne hjertene. Kok dem i lett saltet vann i 10-15 minutter til artiskokkene kjennes møre. Hell vannet av artiskokkene (behold gjerne vannet, artiskokk gir veldig god kraft), og la dem dampe seg tørre. La dem kjøle seg ned såpass at du kan håndtere dem. Fjern skjegget (eller sporene) med en skje, og del artiskokkhjertene i skiver.
3. Ha chillimos, eggeplomme og sitronsaft i en bolle og visp det sammen. Tilsett en dråpe av oljen mens du visper. Fortsett å dryppe inn oljen mens du hele tiden visper energisk. Når du ser at oljen inkorporeres i eggeblandingen, kan du helle oljen i en tynn stråle. Forsett til all oljen er vispet inn. Smak til med salt
4. Skjær rugbrødskivene i terninger og rist det i en panne med litt rapsolje og en liten klype salt og sukker. Legg reker, tomat, salat og skiver av artiskokk på tallerkener. Strø over krutonger og drypp majonesen rundt.
Tips: Den optimale måten å tine rekene på er å gjøre det langsomt, helst i kjøleskap i cirka 24 timer. På denne måten bevarer du mest mulig saftighet og smak i rekene. Etter 6—8 timer kan det være lurt å blande rekene slik at de som ligger midt i esken, blandes med de andre – da tines alt jevnere. Har du dårlig tid, kan små mengder tines på benken i romtemperatur. (Kilde: Meny)
Publisert: 22.07.2013 kl. 09:50
Oppdatert: 01.02.2014 kl. 08:57
Lag deg en gratis konto