Nå kommer de norske jordbærene

29. mai 2019Aktuelt
KOMMER SNART: Den kjølige våren skal ha vært bra for årets jordbæravling, ifølge Pia Gulbrandsen i Bama, mens generalsekretæren i Norsk Garterforbund sier at den også har skapt utfordringer. Foto: Therese Alice Sanne/VG
KOMMER SNART: Den kjølige våren skal ha vært bra for årets jordbæravling, ifølge Pia Gulbrandsen i Bama, mens generalsekretæren i Norsk Garterforbund sier at den også har skapt utfordringer. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Enkelte steder har bærene så smått begynt å komme i salg allerede, og i løpet av sesongen forventes det at 10 millioner kurver skal leveres til butikkene.

Er det én ting mange forbinder med de kommende månedene, så er det de norske jordbærene. Og nå kan vi fortelle at alt ligger til rette for jordbær i butikk om noen få uker.

NORMALSESONG: Pia Gulbrandsen i Bama spår en normalsesong med omlag 10 millioner kurver jordbær. Foto: Bama
NORMALSESONG: Pia Gulbrandsen i Bama spår en normalsesong med omlag 10 millioner kurver jordbær. Foto: Bama

Pia Gulbrandsen er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama. De forventer en normalsesong med tanke på volum, og hun kan fortelle at de forventer å levere 10 millioner kurver til butikk fra midten av juni til august/september.

– De første kassene plukkes i Vestfold de nærmeste dagene. Det skal plukkes 2000 kilo i løpet av neste uke i Vestfold og Rogaland. Etter dette modnes det gradvis i område for område.

– Kan bærene komme tidligere?

– Det vil dukke opp litt her og der i tiden som kommer nå. Og så vil de fleste få bær til Sankthans.

Gulbrandsen kan fortelle at den litt kjøligere våren har vært bra for årets jordbær.

– Det har ikke vært for varmt, noe som gir bærene lengre tid til å modnes, og dermed en veldig søt smak.

Hun forteller at prisen vil variere gjennom sesongen.

– I starten og slutten av sesongen når det er høy etterspørsel og lite bær, vil prisene være høyere enn de fem-seks ukene i midten av sesongen når mesteparten av bærene er modne.

Plukket bær i starten av mai

En som har skapt overskrifter mang en gang for sine tidlig modne jordbær, er Sola-bonden Geir Joa. I år plukket han de første bærene allerede 9. mai, og fortalte til NRK at han aldri har sett maken til tidlig modning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØTE: De norske jordbærene er kjent for sin søte smak, og kan brukes på mange måter. Som topping på denne enkle bløtkaken. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
SØTE: De norske jordbærene er kjent for sin søte smak, og kan brukes på mange måter. Som topping på denne enkle bløtkaken. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Han forteller at hemmeligheten bak de tidlig modne bærene er systemet de har bygd opp.

– Vi har laget et system der vi har en produksjon som står i et veksthus fra slutten av januar til første april. Deretter flytter vi den til tuneller som ligger i en sørhelling. Dermed blir det et veldig godt klima for tidlig produksjon. Det var denne produksjonen vi begynte å plukke av 9. mai. Og alt vi produserer er under tak, så nå plukker vi på cirka 15 mål. Om en uke er vi i gang med å plukke på 30 mål, sier bonden

Han fortsetter:

– Men det er ikke mye vi finner nå. Vi har veldig kaldt vær her for tiden, så produksjonen tar ikke av.

På spørsmål om hvordan årets jordbæravling ser ut, sier han at det ser ganske bra ut.

– Jeg tror det er gjengs over hele landet av avlingene ser gode ut på jordbær i år.

Spent på temperaturene

SÅ SMÅTT I GANG: Katrine Røed Meberg kan fortelle at det allerede nå omsettes en pall daglig på Coop Rogaland. Foto: Norsk Gartnerforbund
SÅ SMÅTT I GANG: Katrine Røed Meberg kan fortelle at det allerede nå omsettes en pall daglig på Coop Rogaland. Foto: Norsk Gartnerforbund

Katrine Røed Meberg er generalsekretær i Norsk Gartnerforbund. Hun forteller at sesongen så smått er i gang, men at det fortsatt vil ta litt tid før det blir større mengder av de søte bærene.

– Det omsettes cirka en pall daglig på Coop Rogaland nå, og det var plukkestart i tunnel i Vestfold i går, så der vil det komme noen få kasser om dagen på Rema og Meny. Vi venter økende mengder de neste ukene, men de kalde nettene og dagene gjør nok at jordbærene ikke får full fart før etter pinse, sier Meberg.

Hun sier at det har vært en god overvintring, og at den kjølige våren har ført til en lang blomstring med god spredning over områder og i utviklingen forskjellige sorter.

– Så vi har håp om en lang og god jordbærsesong.

Samtidig har kulden vært utfordrende.

– Kulden i starten av mai har skapt store utfordringer for produsentene i de tidligste feltene, så her har gartnerne beskyttet jordbærplantene ved å dekke med duk og ved å frostvanne. Det har vært temperaturer under null grader noen steder, og vi er spente på været fremover. Men vi har gode forhåpninger, og det er bare å glede seg.

Publisert: 29.05.2019 kl. 16:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?