Det beste jeg vet med youtuber Herman Dahl

15. desember 2021Aktuelt
SANKER: Ikke helt en villmarkens sønn, men Herman Dahl fikk gode sanketips i Flå.
SANKER: Ikke helt en villmarkens sønn, men Herman Dahl fikk gode sanketips i Flå.
Foto: Peter Olav Hjertholm

Han har vært med i Maskorama, han har badet i popkorn og har startet en underskriftskampanje for å få fjernet en populær burger-ingrediens. Nå er 19-åringen tilbake på TV og igjen ute av komfortsonen.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet årets ribbe-dronning Reneé Fagerhøi,  landbruks- og matminister Sandra Borch og sprudlende bobleekspert Sara Døscher.

Du kjenner kanskje youtuber Herman Dahl best fra han var selveste Vikingen i Maskorama i fjor. Men Herman, som faktisk er lærling i egen bedrift og sin egen sjef, ligger ikke på latsiden.

I tillegg til å være youtuber på heltid, har han også rukket å delta i den nye sesongen av Fangene på fortet som ruller over TV-skjermene nå. Herman er en av deltagerne i Ronny Brede Aase og Lise Finckenhagens nye program på TVNorge «Den store matfesten – Toscana» og han har forsøkt seg på villmarkslivet i Norges Jeger- og Fiskeforbunds nye ungdomssatsing «Helt vilt».

MASKORAMA: Herman overrasket stort som Vikingen i fjorårets Maskorama.
MASKORAMA: Herman overrasket stort som Vikingen i fjorårets Maskorama.
Foto:  Foto: JULIA MARIE NAGLESTAD/NRK

– Så nå er du blitt en villmarkens sønn, en ekte viking?

– He he. Jeg begynte litt på bar bakke, som jeg kan si det sånn. Æ’kke så mye på tur i villmarken, men det var gøy, altså! Og har nesten ikke fisket før heller, ikke med stang i alle fall. Var på tur med fatter'n da jeg var 5–6 år og fikk en makrell. Beste fisken jeg har spist, sier han entusiastisk.

Under innspillingen av «Helt vilt» fikk han både være med på elgjakt, fisketur og lære mer om hva slags mat man kan sanke i den norske naturen. Herman hadde hverken fiskelykke eller jakthell, men det ble likevel gode matopplevelser på turen.

– Hva var det aller beste?

– Ytrefilet av elg med tyttebæraioli! Komboen er noe jeg aldri hadde smakt før, men det er skikkelig digg. I sommer var jeg i Alta og der spiste vi reinsdyrhjerte i en slags saus eller tykk suppe. Det var også utrolig godt.

På YouTube handler faktisk mange av videoene til Herman om mat.

– Jeg lagde noen som ble ganske populære, min egen Pizza Squad. Det var meg og noen kompiser som spiser pizza og snakker. Og så har jeg badet i popkorn, eller – det er kanskje ikke direkte matvideo? spør han.

– Og så har du sterke meninger om en bestemt ingrediens?

– Sylteagurk! Og da særlig på burger! Jeg er ikke så veldig kresen, vil jeg si, men den smaken har jeg ikke vent meg til enda. Hvis du inviterer meg på middag og serverer burger med sylteagurk ... Altså, jeg spiser det jeg får servert og er høflig på besøk. Men det blir noen tårer om jeg må presse det i meg.

– Dette er nærmest en kampsak?

– Hahaha, ja, faktisk. Jeg har en underskriftskampanje gående for å få McDonalds og Burger King til å slutte med sylteagurk på burgeren. Det må jeg få gjort noe mer med, sier youtuberen.

– Hva er favorittfrokosten din?

– Tidligere spiste jeg masse grøt. Sånne poser som man koker med vann eller mikrogrøt, det er også digg. Men det måtte jeg slutte med. Jeg ble så uggen i magen – å, det var kanskje too much information?

– Men nå da?

– Weetabix, for den blir jeg mettest av. Og av og til har vi noen sånne sjokogreier – og så går det en del i toast.

– Du sier vi?

– Ja, altså, jeg bor fortsatt hjemme sammen med familien på Nordstrand. Mamma, pappa, lillebroren min Julius og katten Baltus.

Når vi kommer til favorittmiddag er Herman ikke i tvil:

– Hvis vi skal ut og spise så må jeg si Dim Sum på Beijing Palace i Oslo. Det er helt nydelig. Familien har gått dit i åtte år nå, tror jeg, og jeg elsker det stedet. Min favoritt hjemme er finnbiffgryte.

– Tolker jeg deg korrekt når jeg ikke tror at det er du som lager den?

– He he. Det er riktig. Skal jeg lage middag blir det pannekaker.

Har du en favorittkake?

– Pavlova! Med masse vaniljekrem.

– Godteri eller snacks?

– Da blir det smågodt! Har mye søtsug som må fylles. Favorittbitene er noe lakris, særlig Heksehyl! Og så er de lakriskulene med sjokolade utenpå sykt gode.

– Favorittingrediens?

– Kan jeg si ost? Går jo mye i toast her hjemme. Så jeg må si Norvegia!

– Favorittsesong?

– Jeg liker senhøsten og tidlig vinter, kvartal fire. Da er så mye gode, varme vintergryter. Og så elsker jeg rakfisk. Vi har alltid rakfisklag i november.

– Hva spiser du til jul?

– Julaften er det ribbe og riskrem med jordbærsaus. Et år var vi i Indonesia i julen, men vi spiste noe ribbegreier der også. Ikke på den tradisjonelle måten, men mer BBQ-ribbe.

I TOSCANA: Deltagerne i «Den store matfesten»: Kristin Gjelsvik (influencer) Maria Stavang (komiker), Magnus Devold (komiker), Herman Dahl (youtuber), Kevin Mbugua (artist), Jon Georg Dale (tidligere stortingsrepresentant), Anna-Lisa Kumoji (artist), Hasse Hope (komiker), Marianne Marthinsen (tidligere stortingsrepresentant) og Vidar Villa (artist) pluss programlederne Lise Finckenhagen og Ronny Brede Aase.
I TOSCANA: Deltagerne i «Den store matfesten»: Kristin Gjelsvik (influencer) Maria Stavang (komiker), Magnus Devold (komiker), Herman Dahl (youtuber), Kevin Mbugua (artist), Jon Georg Dale (tidligere stortingsrepresentant), Anna-Lisa Kumoji (artist), Hasse Hope (komiker), Marianne Marthinsen (tidligere stortingsrepresentant) og Vidar Villa (artist) pluss programlederne Lise Finckenhagen og Ronny Brede Aase.
Foto: TVNorge

– Hvor ville du reist på tur for matens skyld?

– Italia. Jeg har nettopp vært med på «Den store matfesten» i Toscana, så dit vil jeg dra igjen. Det var gøy å være med på innspillingen og konkurrere i matlaging. Ikke akkurat noe jeg er supergod i, men jeg liker godt å prøve meg på nye ting. Og så har familien vært i Japan og der var det mye digg mat. Husker spesielt en teppanyaki-restaurant vi var på hvor kokken var minst 80–90 år gammel og maten var helt utrolig.

– Hvis du er hjemme alene – hva lager du da?

– Eh, pannekaker?

– Seriøst, lager du egentlig mat hvis du er alene hjemme?

– Vel, er kanskje mer sannsynlig at jeg bestiller meg en kebab, innrømmer youtuberen.

– Hva spiser du aldri?

– Her må vi tilbake til sylteagurken.

– Har ikke jeg sett en litt spesiell østersseanse på din Insta-konto?

– Hahaha. Det var under innspillingen av Fangene på fortet. Trond Moi, han kokken, ville introdusere meg for østers. Han sa man ikke bare skulle bånne nedpå, men nyte smakene og tygge – du vet, kjenne litt på dyret. Men så ble det så mye kommentarer rundt bordet når jeg skulle prøve. Jeg ga alt og østersen gikk ned og opp og ned ...

– Og opp?

– Ja. Den måtte opp til slutt. Det var en smule traumatisk, så det blir kanskje en stund før jeg tester østers igjen.

Publisert: 15.12.2021 kl. 14:20
Oppdatert: 16.12.2021 kl. 07:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?