Glass gem corn: Regnbuemaisen som tar av på nettet

8. oktober 2021Aktuelt
Dette bildet har florert på sosiale medier den siste tiden. Og maisen på bildet er helt ekte.
Dette bildet har florert på sosiale medier den siste tiden. Og maisen på bildet er helt ekte.
Foto: Instagram @buttenshawbackyardfarm

Hvis du synes den vanlige gule maisen er litt daff, kan det hende «glass gem»-maisen kan være noe for deg.

For ni år siden gikk et bilde av en regnbuefarget maiskolbe viralt, og nå gjør de igjen sin seiersgang på Instagram. Maiskolbene er av typen «Glass gem», og kjennetegnes av sine fargerike og glassaktige maiskorn - som nesten ser helt uvirkelige ut.

Carl Barnes er mannen bak den fargerike maisen, ifølge NPR. Barnes ville utforske Cherokee-røttene sine, og begynte derfor å dyrke forskjellige sorter historisk mais. Ved å kombinere tre forskjellige typer mais, fikk han dyrket fram noen få fargerike maiskolber som han tok med til en plantemesse.

Der møtte han Greg Schoen, som fikk noen maiskjerner fra de fargerike kolbene. Noen år senere krysset Schoen maiskjernene med maistypen «Pueblo», og endte opp med de glassaktige og fargerike maiskolbene som i dag er kjent som «Glass gem», fortsetter NPR.

Rengbuemais i Australia

Et bilde postet av Buttenshaw Backyard Farm i Victoria, Australia har blitt repostet av flere store kontoer på Instagram den siste tiden. Det viser flere maiskolber av typen «glass gem» i all verdens fargekombinasjoner - noen har mest blåtoner, noen er nesten helt lilla, mens en har små oransje og grønne maiskorn innimellom.

Nat, som står bak kontoen, forteller at de driver en liten korngård, og at «glass gem»-mais er en av hovedavlingene deres. De har dyrket maissorten i fire år, og har 772 «glass gem»-planter som vokser nå.

Hun synes det er flott at folk nå oppdager at det finnes masse kulturarvsvarianter av mat som ikke nødvendigvis finnes på supermarkedet.

– Forhåpentligvis oppmuntrer det folk til å dyrke mer mat selv, sier hun til Godt.

– Vakkert unik

Hun forteller at de alltid velger de beste og største frøene fra de mest fargerike kolbene, for å hele tiden forbedre kornkvaliteten.

– Kolbene på bildet er ikke uvanlige for våre avlinger. Hver eneste kolbe er unik, og selv når du har hundrevis av kolber å skrelle, er det spennende hver gang. Noen kolber har mer grønne toner, noen har blå, og noen har til og med rosa og oransje. Hver eneste kolbe er vakkert unik.

Det finnes for øvrig utrolig mange forskjellige typer mais, men de kan deles inn i fem hovedgrupper: Popcorn, Flint, Flour, Dent og Sweet, ifølge Native Seeds. Det er da «Sweet corn» vi spiser rett fra kolben.

Dessverre - vil noen kanskje si - egner ikke «glass gem»-mais seg til å spises kokt, som den klassiske gule maisen vi har på tacoen. Glass gem-mais er av typen flint, så den er full av stivelse og er ikke søt.

– Det er mange oppskrifter på stuinger der man kan bruke denne typen mais, men de er også supre som popcorn, eller malt opp som maismel, sier Nat fra Buttenshaw Backyardfarm.

Merk at popcornet ikke blir regnbuefarget.

Hvis du kjenner på rengbuemais-lysten, kan Nat fortelle at mais er noe av det enkleste du kan dyrke. Det tar bare lang tid.

– Mais av typen flint eller maize må være på planten til maisskallet er helt tørt, så fargene får utviklet seg. Det kan fort ta fem-seks måneder fra du sår til du høster. Og de må også vannes regelmessig.

Publisert: 08.10.2021 kl. 11:37


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?