Maten du kommer til å se mer av i høst

3. september 2021Aktuelt
Blomkål «en croute» fra restaurant Rive Gauche i Trondheim.
Blomkål «en croute» fra restaurant Rive Gauche i Trondheim.
Foto: Godt.no

Noe helt nytt og noe gammelt. Dette er maten vi tror du kommer til å se mer av i tiden som kommer.

Vi har saumfart det som finnes av sosiale medier, nye kokebøker, sjekket ut menyer her og der, og ellers holdt øynene åpne for mat og smaker som går igjen. Dette er noe av det vi tror du kommer til å se – og forhåpentligvis også spise mer av – i tiden som kommer.

Vannbakkels

Retrobaksten, som hadde sin storhetstid en gang på 80-tallet, er mer populære enn på lenge, mye trolig på grunn av den store oppblomstringen av bistromat her til lands.

I høst kommer du trolig til å se den både i søte og salte varianter. På nyåpnede Brasserie Coucou har de en vannbakkels med ikke mindre enn andeleverpaté på menyen. Mens de på Brasserie Rivoli serverer en fransk søt variant à la choux au craquelin, med varm sjokoladesaus. Ja, vann i munnen!

Og under moteuken i København som nylig gikk av stabelen var en St. Honoré-kake toppet med vannbakkels ett av mange blikkfang på en helt vilt fristende kakebuffe under middagen til klesmerket Sea New York. I innlegget under her har den samme danske kakebakeren laget en Paris-Brest, som også lages på vannbakkelsdeig.

Alt mulig- «en croute»

En bistro-bølge har også skylt inn over Trondheim og rosinen i pølsen på restauranten Rive Gauche er ikke mindre enn en blomkål «en croute». Og skal vi tro vår anmelder var den god, veldig god. Ler mer om det her.

«En croute» er uansett trolig noe du kommer til å se mer av – og betyr bare at noe er pakket inn i mørdeig eller butterdeig og bakt i ovnen. Har du ikke testet dette før, så er høsten 2021 tiden og stedet.

Bor du i Oslo-området er Galopin i Mathallen et bra sted å prøve seg på en «paté en croute». Vi har også sett det nye spisestedet på Munch flashe en raus paté eller terrine «en croute», trolig fra Indre Oslo Matforedling, på sin Instagram.

Ute i den store verden lar vi oss begeistre av en mann som virkelig kan sin «en croute», den britiske kokken Calum Frank, som nylig kom med boken «The Pie Room cookbook». Mens Wild Air i New York har laget sin vri på «en croute»-varianten pithivier og fylt den med mye god ost og mortadella. Den er egentlig ikke så ulik en tradisjonell spansk hornazo. Om noen føler seg fristet til å diske opp med noe lignende her til lands, sier vi ikke nei takk!

Focaccia

Den italienske brødfavoritten var aldri borte, men nå har den virkelig fått en ny høst. Vi er trolig ikke alene om å se Insta-videoer av hender som huller ut glinsende deiger på repeat om dagen.

Superkokken Samin Nosrat, som blant annet står bak kokeboken «Salt, fat, acid, heat» og Netflix-showet med samme navn, deler i disse dager på Instagram at hun jobber med å perfeksjonene oppskriften på sin høyt elskede focaccia.

Mens surdeigsbakeren Blondie and Rye, som var blant de første på ballen med blomsterfocacciaen, nå har gått over til å blant annet teste ut en kakeform-focaccia med vårløk.

Eple

Ja, umiddelbart kan du kanskje tenke at dette var litt kjedelig. Men ser vi til USA der mange mattrender starter, så har Starbucks nå på sensommeren sluppet at deres høst-smak er en kaffe ved navnet «apple crisp macchiato». Jakten på å finne en ny pumpkin spice latte er i gang, skal vi tro trendforsker Mike Kostyo, ifølge CNBC.

Også hos gigantkjeden Dunkin’ Donut har de kastet seg på eple-smaken, og på høstmenyen satt drikke med smak av eple og tranebær. Mens den klassiske Oreo-kjeksen nå i høst kommer med eplesider-donut-smak.

Ikke overraskende kommer det derfor nok til å dukke opp flere nye eple-varianter her over dammen i høst.

En sniktitt på Bamas høstnyheter viser for eksempel at de nå slipper en kremet smoothie med smak av eple og kanel i en såkalt «limited edition».

Fisk på boks

Vi har allerede skrevet om at du trolig kommer til å se stadig flere som koser seg med fisk rett fra boksen her til lands, enten på vinbar eller hjemme.

Og selv om det fikk kommentarfeltet til å rase – så har vi fortsatt troen på at den nye hermetikken vil finne veien til stadig flere norske ganer. Litt godt brød og olivenolje, og en boks med ansjos – og voilà, du har et deilig lite måltid.

På flere av hovedstadens vinbarer får du nå sardiner eller ansjos på boks. Her fra Pillefyken.
På flere av hovedstadens vinbarer får du nå sardiner eller ansjos på boks. Her fra Pillefyken.
Foto: Mathias Steinbru

Pasta til nytt nivå

Pasta er hverdagsfavoritten og livredderen til mange. Og mens Pasta grannies fortsatt sjarmerer på You Tube, så kan vi nå i høst bli enda mer inspirerte i pastaveien, kanskje til og med løfte den noen hakk opp fra den klassiske carbonaraen eller bolognesen.

«Surdeig er så 2020» skrev Delish allerede i januar og spådde en bølge av hjemmelaget pasta i sosiale medier.

The Guardians matskribent Rachel Roddy har nylig gitt ut boken «A-Z of pasta» med over 100 oppskrifter på pasta og pastasauser, og skal ifølge kjennere være årets beste kokebokkjøp. En annen pastabok vi venter på, er fra svenske Sofia Wood. «Darling pasta» heter hennes bok, den har færre oppskrifter men heller pastaretter som skal passe til ulike modus vi befinner oss i i løpet av livet. Så både pasta fra bunnen, men også enklere hverdagsretter i vente der.

Om du gidder lage selv, så kan du unne deg en tur på Norges første spaghetteria som åpner i Barcode en gang i høst.

Publisert: 03.09.2021 kl. 11:37
Oppdatert: 03.09.2021 kl. 12:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?