Det beste jeg vet med landbruks- og matminister Sandra Borch

25. november 2021Aktuelt
HJEMMEKJÆR: Landbruks- og matminister Sandra Borch drar gjerne hjem til foreldrenes gård i Lavangen.
HJEMMEKJÆR: Landbruks- og matminister Sandra Borch drar gjerne hjem til foreldrenes gård i Lavangen.
Foto: Rodrigo Freitas

Vår nye matminister Sandra Borch drikker sjokomelk til frokost, hører på Dagsnytt 18 når hun mekker middag og har én ingrediens hun ikke klarer seg uten.

Men i dag er det selveste landbruks- og matministeren som deler sine favoritter med oss. Etter noen få uker i jobben har Sandra Borch begynt å venne seg til sin nye arbeidsplass, men innrømmer at det fortsatt kjennes litt nytt ut.

Men det er ikke bare politisk matministeren har gjort karriere ...

DANSELØVE: Landbruks- og matministeren er ikke redd for å kaste seg ut i nye utfordringer.
DANSELØVE: Landbruks- og matministeren er ikke redd for å kaste seg ut i nye utfordringer.
Foto: Trond Solberg

En paljettkledt Borch har svevd over parketten i TV2s populære «Skal vi danse», og hun har tidligere kokkelert både på «Masterchef» på TV3 og i «4-stjerners middag» på TVNorge og dukket også opp i «Typen til» på NRK.

– «Masterchef» vekket en matglede i meg, selv om jeg ikke kom særlig langt, innrømmer Borch.

– Det jeg husker best er at vi skulle lage iskrem, men det ble bare søl, sukker hun.

På hybelen i Oslo lager ikke matministeren særlig mye mat, men når hun drar til Tromsø i helgene liker hun å teste ut ting på kjøkkenet.

– Jeg har faktisk tenkt litt på hva jeg skal lage denne helgen og nå blir det finnbiff. Ofte lager jeg en stor porsjon, for da kan jeg kan ha noe godt i frysen til en gang jeg ikke gidder å lage mat, sier Borch.

– Hva er din favorittfrokost?

– Det er et travelt liv å sitte i regjeringen, så det blir fort en brødskive med leverpostei og agurk og en sjokomelk. Har jeg enda mindre tid, tar jeg med meg en ferdig byggrynslunsj, innrømmer matministeren.

Gårdsjenta Sandra Borchs favorittmiddag er så lokal som det går an å få den, nemlig pappas jegergryte, med elg skutt av faren selv og potetpuré med poteter fra gården hun har vokst opp på.

– Og til dessert?

– Hmmm. Jeg må innrømme at jeg ikke er så glad i søte desserter, så jeg velger som regel ost og marmelade. Og her må jeg si vi har fått så mange gode oster i Norge at her er det nok å velge mellom.

– Hvilken restaurant er din favorittrestaurant?

– Min favorittrestaurant er å dra hjem til mamma. Hun lager den aller beste maten!

– Men hvis du skal gå ut og spise?

– Det stedet jeg kanskje har vært mest på – er «Restaurant T» – Tapas i Tromsø. Det kan jeg absolutt anbefale.

Mens andre barn har pasta og pølse som sin favorittmat, hevder Sandra Borch hardnakket at barndomsfavoritten var kald laks med poteter, rømme og agurksalat.

– Kanskje er det typisk nordnorsk? undrer ministeren.

– Hva er ditt favorittgodteri?

– Åh, der er jeg kjedelig. Det må bli en melkesjokolade eller en Kvikklunsj. Men sjokoladen må være romtemperert og ikke kjøleskapskald!

– Apropos kjøleskap, hva har du alltid i ditt?

– Hahaha, det er litt stusslige tilstander i hybelkjøleskapet i Oslo. Der har jeg leverpostei, agurk og en kartong melk. Jeg liker ikke å kaste mat, så jeg forsøker å ikke kjøpe ting jeg ikke vet om jeg får spist opp. I kjøleskapet i Tromsø er det vanligvis litt mer spennende.

– Ditt favorittkjøkkenredskap?

– Tørkerull!

– Finnes det et kjøkkenredskap man slett ikke trenger?

– Kokkepinsett!

Landbruks- og matministerens favorittsesong er våren.

– Å plante er balsam for sjelen, men det spørs om jeg får tid til det denne våren som kommer, sier hun.

– Men vi har faktisk en liten grønnsakshage på taket i departementet hvor det er rabarbra, et frukttre, som jeg enda ikke har klart å identifisere, litt urter og jordbær. Kanskje får jeg plantet litt der?

– Har du en favorittingrediens?

– Jeg klarer meg ikke uten fløte. Ekte fløte gjør alt bedre!

– Og en favorittkokebok?

– Mamma har samlet sine beste oppskrifter i en bok, sirlig skrevet ned for hånd og den har jeg fått arve. Når jeg skal lage mat blir det oftest noe fra mammas bok, sier ministeren.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Det blir mest Dagsnytt 18, som så mange andre politikere, flirer matministeren.

– Er det en matdestinasjon du vil besøke?

– Jeg ville reist hjem til Lavangen og til Aa gård. Det finnes nå så mange perler rundt om i Norge som serverer kortreist mat, så man trenger slett ikke dra til Oslo for å finne unike matopplevelser.

– Hvis du er alene hjemme en kveld i sofaen, hva koser du deg med da?

– Det er en helt uaktuell problemstilling for en nybakt minister! Når var jeg hjemme alene en kveld de siste ukene? ler Borch.

– Men spør meg om favorittkake – for det er Kvæfjordkake!

– Hva står på matministerens julemeny?

– På julaften er det hjemmelaget pinnekjøtt av hjemmeslaktet sau. Vi damper det stort sett, men skjerper også noe i ovnen, for at alle skal få det de liker best. Førstedag er det ribbe og andre juledag er det kveite, oppsummerer Borch.

– Men hva spiser du aldri?

– Østers! Det smaker bare salt og konsistensen, nei, den har jeg ikke klart å venne meg til. Men ellers er jeg altså ikke særlig kresen.

Publisert: 25.11.2021 kl. 14:52
Oppdatert: 25.11.2021 kl. 15:14


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?