Drikker luksusvin av «vulgært» glass i «Exit»: – En glipp

11. mars 2021Aktuelt
GLIPP: Adam Veile, spilt av Simom J. Berger, sitter her med en flaske vin som kan kjøpes for rundt 150.000 kroner. Men det var egentlig ikke meningen at han skulle nyte den i et konjakk-glass.
GLIPP: Adam Veile, spilt av Simom J. Berger, sitter her med en flaske vin som kan kjøpes for rundt 150.000 kroner. Men det var egentlig ikke meningen at han skulle nyte den i et konjakk-glass.
Foto: Fremantle, NRK.

VGs vinekspert Edvard Skramstad sier det ikke er spart på noe når det er valgt viner til den populære TV-serien «Exit». Men et sted glipper det.

Vinkonsumet er til tider svært høyt og det spares ikke på noe når livet i finansnorge blir til tv-dramaet «Exit». Sesong to av den svært hyppig omtalte TV-serien slo i premierehelgen alle strømmerekorder.

Klistret til skjermen i helgen satt også Godts vinanmelder Edvard Skramstad. Han er imponert over vinvalgene produksjonen har tatt.

– Det er viner som er mer eller mindre umulige å få tak. Produksjonen har gjort hjemmeleksen sin, for å si det sånn.

Og det er altså ikke hva som helst finansakrobat/psykopat Adam og vennene har i glasset. Det er spesielt ett vinhus som Skramstad mener stikker seg spesielt ut, i mylderet av leskende drikker i serien.

– Vinene fra Domaine de la Romanée-Conti dukker opp i begge sesongene av «Exit». Vinen fra denne vinprodusenten er ubestridt blant verdens ypperste. Og de er ekstremt vanskelig å få tak i.

– Det er bare glassene jeg reagerer litt på, legger han til.

Scenen han reagerer mest på er den i tredje episode, der Adam drikker rødvin alene foran PC-en, fra noe som ligner et konjakkglass.

– Det er et vulgært glass til en såpass dyr vin. Jeg ville valgt et annet glass, men det kan være et grep de har valgt bevisst. Alle som kan litt om vin vil synes det er helt feil, sier han.

Astronomiske priser

Viner fra Domaine de la Romanée-Conti er for oss litt mer uinnvidde vinene folk overnatter utendørs – midtvinters – for å sikre seg under Vinmonopolets årlige spesialslipp. Og de er ikke billige.

Den svært så eksklusive vinprodusenten holder til i Burgund i Frankrike. Burgund er blant verdens mest ettertraktede vinområder. Og her igjen er de beste vinmarkene rangert under betegnelsen «Grand cru», som utgjør cirka en prosent av vinmarkene i regionen.

– «DRC», som vi ofte referer til på vinspråket, fremstiller viner fra de aller beste vinmarkene innenfor én prosent av vinene i verdens mest eksklusive vinregion. For å ta litt etter «Exit-språket», dette er det råeste av det råe. Da sier det seg selv at prisene blir astronomiske, sier han.

IKKE LIKE DYR: William spanderer en flaske Châteauneuf-du-Pape med en prislapp på 270 kroner på Pim.
IKKE LIKE DYR: William spanderer en flaske Châteauneuf-du-Pape med en prislapp på 270 kroner på Pim.
Foto: Fremantle, NRK.

Og det har han helt rett i. Prisene for en flaske Domaine de la Romanée-Conti ligger som regel et sted mellom 10.000-60.000 kroner, men de kan også koste mer. Skramstad anslår markedsverdien til Adams vin, en Romanée-Conti Grand Cru 2014, til omlag 150.000 kroner.

– Da er det ikke så rart at karakteren Jeppe bjeffer litt på de andre «Exit»-gutta i sesong 1 når de drikker «La Tache», fra samme produsent, som det skulle vært vann, sier han og ler.

Han har selv servert disse vinene på Statholdergaarden, der han til daglig (når det ikke er corona-stengt) jobber som restaurantsjef.

– Jeg har fått lov til å smake en liten en dråpe de gangene vi serverer disse. Og det er like gøy hver gang, sier han entusiastisk.

Lagde kopier

Ansvarlig rekvisitør Katja von Zernichow i Fremantle, som har stått for jobben med å velge de riktige vinene til produksjonen, blir veldig glad over å høre at vineksperten er imponert.

– VI har lagt ned en del tid på å finne og lage de riktige vinene, så det er gøy å høre, sier hun.

Hun forteller at til den første sesongen av serien så var det «de ekte gutta» som hadde kommet med anbefalinger etter å ha fått lese gjennom manus.

– Til andre sesong var jeg i kontakt med en del vinkjennere og restauranter i Oslo. Jeg fikk enten tomme flasker eller anbefalinger som kunne passe. Disse laget jeg flere kopier av, jeg skannet/avfotograferte etiketter og fant lignende billige flasker på polet, forteller hun.

KOPI: Katja von Zernichow som er ansvarlig rekvisitør for «Exit 2» lagde til produksjonen vinflasker med Romanée-Conti-etikett.
KOPI: Katja von Zernichow som er ansvarlig rekvisitør for «Exit 2» lagde til produksjonen vinflasker med Romanée-Conti-etikett.
Foto: Privat

Glass-glipp

– Når det gjelder glasset Adam drikker av må jeg si at dette er en glipp som vi er smertelig klar over. Det ble oppdaget dagen etter da vi så på «daylies», og når toget først går kan vi ikke stoppe det og filme scenen på nytt.

Hun forteller at Adams hus var den første location de filmet på.

– Vi gikk i gang med filmingen på tross av coronaen som herjet, og det var meget strenge regler med tanke på smittevern. Vanligvis ville production designer, Pål Bergvik, og jeg vært til stede under opptak og overvåket alle detaljer som dette. Det fikk vi ikke lov til, sier hun.

Og dermed skjedde glippen.

– Skulle ønske jeg kunne si at det var et bevisst valg. At det er Adam som er vulgær, ikke glasset, men slik var det altså dessverre ikke, sier hun.

Ute etter litt billigere vin selv? Under finner du Skramstads beste tips:

Publisert: 11.03.2021 kl. 20:24
Oppdatert: 09.05.2021 kl. 20:48


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?