Jakten på brødskiveglede: - Hva har du på skiva, Jimmy Øien?

4. juni 2021Aktuelt
Jimmy Øien var med på å åpne Rest i 2018, og med seg på laget hadde de folk fra både Bocuse d’Or og Kokkelandslaget.
Jimmy Øien var med på å åpne Rest i 2018, og med seg på laget hadde de folk fra både Bocuse d’Or og Kokkelandslaget.
Foto: Trond Solberg

For kokk Jimmy Øien er det grilled cheese som gjelder. Med masse ost.

Har du også spist mye ost og skinke det siste året? Sliter du også med å finne inspirasjon når du skal lage deg ei skive? Vi spør matprofiler om hjelp. Tidligere har vi snakket med matinfluenser og kokebokforfatter Julie Ilona Balas.

Denne uken snakker vi med Jimmy Øien, som er kjøkkensjef på Oslo-restauranten Rest, hvor de lager gourmetmat av matsvinn.

– Hva slags pålegg har du alltid i kjøleskapet?

— Det varierer litt fra periode til periode, men jeg har som regel meierismør, helt klassisk makrell i tomat, Østavindost, egg - selvfølgelig, Dijon-sennep og honning. Det er det jeg har nå om dagen. Honningen får jeg av kjæresten min, siden familien hennes lager bringebærhonning fra Trondheim. Den er lys og ganske mild i smaken.

Jeg bruker honningen mye i vinaigretter, men også som pålegg. Da har jeg alltid smør under. Når jeg skal kose meg ekstra, spiser jeg brunost med honning og smør. Men det går ikke hver dag.

– Hva har du spist mest på skiva opp gjennom?

– Den er vanskelig. Kanskje ost, eller kanskje ostesmørbrød? Jeg bruker som regel vanlig gulost, som Østavind. Jeg pleier å fryse ned osteskalker, og bruker dem på sandwicher senere.

– Rasper du skalkene opp før du fryser dem da?

– Nei, jeg fryser dem hele, og putter dem på sandwichen i sin helhet. Jeg liker åpenbart masse ost.

– Hva har du spist mest på skiva gjennom coronaåret?

– Kanskje makrell i tomat, tror jeg. Og kaviar og egg får jeg inn fra siden her. Jeg koker de smilende, i cirka seks og et halvt minutt. Men det kommer litt an på størrelsen. Jeg får alltid egg fra foreldrene mine som har masse høns.

– Hva er din ultimate frokostskive?

På denne sandwichen hadde Øien stekt spekeskinke, jalapeño, parmesa, Jarsberg og Østavind-ost.
På denne sandwichen hadde Øien stekt spekeskinke, jalapeño, parmesa, Jarsberg og Østavind-ost.
Foto: Privat

– Grilled cheese. Jeg pleier å kjøpe surdeigsbrød på et bakeri som heter Ille brød, og har på to-tre forskjellige typer ost, for eksempel Østavind - som jeg er veldig glad i, parmesan, og gjerne en flytende ost, som brie eller taleggio. Smøreost, som skinkeost på tube, funker også bra i ostesmørbrød. Kjøtt kan være alt fra spekemat til chorizo. Og så jalapeño. Du kan sylte jalapeñoen selv, men det funker også med glasset man kjøper på butikken til taco. Jeg smører brødskivene med smør på utsiden, og pannesteker, sier han og fortsetter:

– Når du steker et ostesmørbrød, må du passe på å ikke ha på for høy varme så brødet blir karamellisert utenpå, samtidig som osten smelter. Du kan også ha lokk på pannen for å stenge varmen inne. Jeg pleier å steke i 3 - 4 minutter på hver side, på medium pluss varme. Ved siden av serverer jeg kanskje en liten salat med norske tomater, vårløk, olivenolje og litt salat.

Publisert: 04.06.2021 kl. 11:39
Oppdatert: 09.08.2021 kl. 11:35


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?