Fylt falukorv – svensk retroklassiker vi gjerne adopterer

18. september 2020Aktuelt
SKAMFULL GLEDE: Fylt falukorv er en svensk retrorett vi gjerne henter frem fra glemselen.
SKAMFULL GLEDE: Fylt falukorv er en svensk retrorett vi gjerne henter frem fra glemselen.
Foto: Tjodunn Dyrnes/VG

Søta brors 80-tallsfavoritt, fylt falukorv, er på vei ut av skammekroken. Mer «guilty pleasure» blir det ikke, mener mesterkokk Tom Victor Gausdal.

Retromiddager fyller magen og varmer hjertet. Perfekt for kalde høstkvelder. Vi har allerede skrevet om de norske retroklassikerne, vi synes fortjener å leve videre.

Fylt falukorv kommer fra vårt kjære naboland. Denne svenske 80-tallsklassikeren har vi stiftet nylig bekjentskap med via sosiale medier.

Vår nysgjerrighet ble vekket da den svenske moteprofilen Christopher Bastin delte sin versjon av pølsen. Han er til daglig kreativ direktør i Gant, men deler på privaten lekker matinspirasjon via «Grammen».

Han skriver:

«Bortglemt og dyttet bort i skammekroken som et par tighte jeans. Ikke ok, for det er så innihelvete godt. Den serveres med ris, og ikke mos. Man drikker melk til, og ikke noe annet. Og, man slenger IKKE en neve persille på toppen.»

Interessert i å lese mer om skinny-jeans-døden? Les dette på Min Mote.

Da Tom Victor Gausdal postet dette, ble vi veldig nysgjerrige. Nå deler han oppskriften med oss.
Da Tom Victor Gausdal postet dette, ble vi veldig nysgjerrige. Nå deler han oppskriften med oss.
Foto: Fra Instagram

– En husmannsklassiker

Så da den norske mesterkokken Tom Victor Gausdal en søndag postet sin versjon av svenskepølsen, hev vi oss rundt for å ta del i moroa.

– Dette må vi lære mer om. Hvor kommer denne retten fra?

– Jeg har alltid hatt sansen for merkelige retter og tradisjoner fra ulike land. Dette er jo selve nasjonalpølsen i Sverige og blir regnet som en husmannsklassiker. Jeg husker den ble servert slik på 80-tallet i nabolaget, og følte derfor det var på høy tid å teste den igjen.

SANSEN FOR DET MERKELIGE: Mesterkokk Tom Victor Gausdal er medeier i restaurantgruppen Lava, og blant annet tidligere medaljevinner i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or. På privaten eksperimenterer han gjerne med merkelige retter.
SANSEN FOR DET MERKELIGE: Mesterkokk Tom Victor Gausdal er medeier i restaurantgruppen Lava, og blant annet tidligere medaljevinner i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or. På privaten eksperimenterer han gjerne med merkelige retter.
Foto: Frode Hansen/VG

Gausdal forteller at han har en svensk nabo som fortalte han hvordan de pleide å servere den hjemme hos han.

Retten består enkelt og greit av falukorv, som er snittet halvveis gjennom, for så å fylles med rødløk og tomat. Deretter «krydres» pølsen med ketchup og sennep, så toppes med rikelige mengder revet ost, før den går inn i ovnen.

– Det er jo en ganske småharry rett, men hvem liker ikke pølse gratinert med ost? Mer «guilty pleasure» blir det ikke, sier Gausdal.

FYLT PØLSE: Etter at pølsen er fylt med tomat og løk, toppes den med ketchup, sennep og ost – mye ost.
FYLT PØLSE: Etter at pølsen er fylt med tomat og løk, toppes den med ketchup, sennep og ost – mye ost.
Foto: Tjodunn Dyrnes/VG

Vil du teste selv? Her finner du oppskriften:

Publisert: 18.09.2020 kl. 12:59
Oppdatert: 29.09.2020 kl. 12:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?