Lise Finckenhagen: Herlige sommersalater

UNG KLASSIKER:  Brokkolisalaten har kommet for å  bli.
UNG KLASSIKER: Brokkolisalaten har kommet for å bli.
Foto: Johanna Siring
Lise Finckenhagen

Salat er vel en av de rettene som varieres mest. Her finnes det absolutt ingen fasit, og det meste kan få plass i salatbollen.

Men vær gjerne litt opptatt av variasjon og sammensetning av farger, konsistenser og ikke minst smaker. Også er det lov å legge inn en litt ekstra innsats på selve kuttingen, tenk bare på hvor enormt stor forskjell det er på finsnittet løk og en diger løkbit, opplevelsen blir en helt annen.

Noen salater blir til underveis, andre har kommet for å bli – sånn som brokkolisalaten. En forholdsvis ung klassiker som stadig får en større fanklubb. Rå brokkoli skåret i små buketter, blandet med en superenkel søt og syrlig dressing, rosiner, bacon og nøtter. Funker like bra som en liten rett i seg selv, eller som tilbehør til grillmaten.

Salade Niçoise.
Salade Niçoise.
Foto: Johanna Siring

Salade Niçoise, eller «salat fra Nice», er en klassisk fransk salat som inneholder alt det gode Middelhavet har å by på som tomater, aspargesbønner, poteter, oliven, kapers, egg, olivenolje, sitron og tunfisk. En deilig lunsj eller middag som inviterer til et glass rosevin ved siden av.

Gresk salat.
Gresk salat.
Foto: Johanna Siring

Gresk salat trenger i grunn ingen nærmere introduksjon. Og har du litt tørket oregano liggende fra siste hellastur er det bare å ta den frem og knuse den over salaten. Da er det lett å drømme seg bort til et lite bord i solen, en vaklende pinnestol og sand mellom tærne.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?