Nådde bunnpunktet: Slik ble Talor Norges donutdronning
– Jeg måtte falle sammen for å bli det mennesket jeg er nå, og komme meg til det stedet jeg er på nå, sier Talor Browne. Etter 20 år i kafé-bransjen, har donutdronningen landet på sin trone.
Wodonga, Australia 2002
Talor Browne er 14 år, og får sin første kafé-jobb på det lokale kjøpesenteret i hjembyen Wodonga. En australsk småby utenfor Melbourne, som hun selv beskriver som «midt i ingenmannsland».
At hun 20 år senere skal leve av å selge kaffe og kaker, har mest å gjøre med menneskene hun møter.
– En kunde sa til meg: «Jeg kommer bare hit når du jobber, for du lager den beste kaffen». Jeg husker fremdeles det møtet, jeg er 33 år nå, så det er snart 20 år siden. Jeg husker gleden det ga meg. Gleden som kommer av å se noen nyte det du gjør. Av møtet med, og tilbakemeldingene fra, kundene.
– Den følelsen blir som en avhengighet, sier Browne.
Oslo, Norge 2012
I 2012, etter et opphold i Paris, flytter Browne til Oslo for å jobbe som barista for Tim Wendelboe. Hun jobber så på kaffebaren Java, før hun i 2017 starter Talor & Jørgen. Kafeen på Youngstorget selger egenbrent kaffe og nybakte donuts.
Den blir en braksuksess.
Så, høsten 2018, mottar Browne et oppsigelsesbrev. Hun blir sparket fra bedriften hun selv var med på å starte, og som hun eier 25 prosent av.
– Hvordan var det bruddet, for deg?
– Jeg tror det var det vanskeligste som har skjedd meg i livet. Jeg jobber fremdeles med de mentale arrene av det. Jeg går i terapi hver uke, sier Browne.
Hun er ærlig og åpen.
Browne gikk rettens vei, men kom så til enighet med partene. De gikk hver til sitt.
Oslo, mars 2021
– Sorry at jeg er sen, jeg kommer fra kjøkkenet. Det har vært en crazy morgen, sier Browne med australsk aksent.
Hun puster ut, retter på sveisen og pusser brillene.
Setter brillene på nesen, og ser inn i kameraet med et stort smil. Hun sitter mellom pappesker og stoler stablet på bord.
I 2019 startet Browne sitt eget kaffe og donut-konsept, titulert Talormade. I 2020 åpnet hun tre kafeer i Oslo: en i februar, en i juli og en i september.
Det er i bakrommet på en av dem hun sitter da vi møtes over video en torsdag i mars.
Pandemien har herjet i et år. Samtidig har businessen til Browne gått så bra at NAV tok kontakt og spurte hvordan hun greier å gjøre det motsatte av strømmen; å vokse mens andre må stenge dørene.
– De ville vite hva vi gjør annerledes, forteller Browne og smiler bredt.
For mens mat- og restaurantbransjens 2020 ble tøft, har hennes 2020 betydd blomstrende business. Satsingen var planlagt lenge før coronaviruset inntraff.
Browne hadde skrevet leiekontrakter og ansatt folk. Hun hadde forpliktelser.
– Jeg er så stolt, så stolt. Det går veldig bra, sier Browne om Talormade.
Hun elsker å jobbe. Gjør «litt av alt», og forteller at hun tidligere kunne jobbe rundt 300 timer i måneden.
Nå har 33-åringen lært å porsjonere tiden bedre og delegere ansvar, men vedgår at hun fremdeles jobber syv dager i uken og må lære seg å bruke «litt mindre tid på å vaske toaletter».
I fjor hadde hun to helger fri. De første frihelgene på to år.
– Jeg kunne jobbet fra jeg står opp til jeg legger meg, om jeg hadde fått lov, sier Browne og ler.
Donuts til statsministeren
Det er ikke vanskelig å tro på at Browne har lidenskap for arbeidet.
Som sjef er noe av det viktigste for henne at de ansatte, som det nå er 40 av, har det bra. Hun vil skape en arbeidsplass med mennesker med ulik bakgrunn. Skape muligheter for folk som vil inn i arbeidslivet.
Browne legger ikke skjul på at det har vært utfordrende å alltid holde motivasjon og entusiasme oppe siden de åpnet i fjor. Både for seg selv og de ansatte.
Hun øver på en smidig balanse mellom å være leder og venn for de ansatte. Å være sjef kan være ensomt, synes hun. Særlig nå.
Browne har ektemann i Norge, men savner familien i Australia. Likevel, stengte grenser for å slå ned på viruset, det vil hun ha. Praksisen har gitt resultater i hjemlandet, og i januar tagget hun statsminister Erna Solberg i en Instagram-post og ba henne stenge grensene.
Skjedde det ville Talormade by på gratis donuts i et år.
Nå er grensekontrollen skjerpet. Browne fikk viljen sin, men har statsministeren fått donutsene sine?
– Hahaha, ja, jeg holder mitt ord. Om de vil komme og få gratis donuts, er de velkommen. Jeg er klar. Om donuts var en avgjørende faktor til at de tok det valget, er jeg klar for å betale for det, sier Browne og ler godt.
På spørsmål fra Godt om hva hun tenker om donut-tilbudet svarer Solberg dette:
– Jeg takker gjerne ja til en smaksprøve, men et helt år med gratis donuts er nok i overkant av hva en politiker kan ta imot.
Statsministeren legger til at hun håper de strenge tiltakene gjør at vi snart kan gå mot en normal hverdag.
– Verdifull lekse
Uansett om de nye Talormade-kafeene stort sett kun har fått servere take-out til nå, har Oslo omfavnet konseptet.
Den litt turbulente veien til donut-herredømme, og et gjennomarbeidet konsept, har hjulpet på suksessen, tror Browne selv.
Tilbake i 2018 trodde hun aldri det skulle gå så godt.
– Jeg la hjertet og sjelen min i det stedet, sier hun om den første donut-kafeen, som brått ble historie.
Hun forteller om personlige bånd som ble brutt, og en opplevelse av å få tillitsproblemer.
– Men, jeg tror det var en verdifull lekse å lære. Jeg er en håpløs optimist, og tror alltid det beste om alle og at alle har de beste intensjonene. Det var viktig for meg å forstå at i business kan man ikke alltid være så naiv, selv om en positiv innstilling er sunt.
Hun fortsetter:
– Jeg ville bare åpne en kafé med kaffe og donuts. Jeg visste aldri at det skulle bli så stort.
Browne er klar i sin tale:
– Jeg føler at det jeg har fått til er så mye større enn det de fire veggene var. Litt som en fugl føniks, jeg måtte falle sammen for å bli det mennesket jeg er nå, og komme meg til det stedet jeg er på nå.
Hun har funnet fred med slik ting ble, og lært. Hun var overarbeidet, sliten. Det var ikke riktig timing, tror hun nå.
– Det ledet meg hit. Jeg har fått muligheten til å ansette 40 mennesker. Jeg skaper jobber. Morsomme steder som gir folk glede og håp i en vanskelig tid. Dette er verdt det.
– Men da det skjedde, trodde du at du skulle komme deg så godt ut av det?
– Nei, jeg kan være helt ærlig med deg. Det var et punkt hvor jeg satt i sofaen min hjemme. Det var det mørkeste øyeblikket. Jeg ringte moren min i Australia, og sa: «Jeg er virkelig redd for min egen sikkerhet».
Moren fløy fra Australia. Hun var i Oslo under 24 timer senere. Moren presenterte henne for to valg: «Enten lar du dette ta deg, eller går den vanskeligere veien og ikke la de ta det beste av deg.»
– Det er det vanskeligste jeg har gjort hele livet, å dra meg selv ut av det hullet.
Browne opplevde både motstand og støtte, og tror at å være åpen og ærlig har hjulpet.
Jørgen Hansrud og Made in Oslo, som var medeiere i Talor & Jørgen, er kjent med at Godt omtaler situasjonen, og sier at de ønsker Browne alt godt med sitt nye konsept.
Talor i alle ledd
Siden donut-eventyret startet har Browne ofte blitt omtalt som Oslos donutdronning. Tilbake i 2015 var det ingen andre donut- og kaffe-konsept i Oslo, og kaffe hadde ikke samme status i Norge som i dag, forteller Browne.
– Hvorfor ble donuts din greie?
– Donuts er morsomt! Jeg ville bare ha det gøy og gjøre noe ingen andre gjorde. Dessuten kan man gjøre så mye med smakene. Og de er fine å se på!
Hun fortsetter:
– Jeg ville kombinere tingene jeg er god til: kaffe og å lage søte ting. Jeg ville kombinere det med en vennlig servicestil, bringe litt glede og være et positivt bidrag i byen.
Personlig konsept er en vesentlig del av Talormade. Med lysende neonskilt, og glade mønstre i sterke farger kan man gjenkjenne en boks donuts eller kaffekopp fra Talormade på lang vei.
Det er Talor Browne til fingerspissene. Hun har en finger med i det meste; interiørdesign, oppskrifter, kaffebrenning og sosiale medier.
– Det er en liten, nei en stor, del av meg i alle leddene av businessen. Jeg synes det er spennende å ha en klar visjon og muligheten til å uttrykke det.
Hun har utviklet sitt eget uttrykk.
– Visjonen er at det skal være noe nytt, som folk ikke har sett og opplevd før. Barn under fem år skal ha det like gøy her som folk i 70-årene. Det skal være et sted der alle føler seg velkommen.
Browne sin fascinasjon for kaffe begynte med den første kaféjobben på Muffin Break i tenårene. Det var noe med prosessen.
– Første gang jeg tok på en kaffemaskin var jeg helt sånn: «Jeg elsker å jobbe med denne maskinen og lage disse kule tingene».
Hun ble opptatt av de mer «nerdete tingene», som hun selv kaller det. Fra latte-kunst til teknikk, brenning, og hvor kaffen kommer fra.
– Men etter hvert har jeg forstått at grunnen til at jeg liker kaffe, er ikke bare for hva det er, men fordi det funker som lim i et forhold. Når du møter venner, eller noen over kaffe, det er en tilretteleggende drikk fordi den kobler mennesker sammen. Forholdet mellom meg og kunden, kunden og deres venn. Det er også mitt forhold med dem som lager kaffen.
Browne tror at opplevelsen de har skapt på Talormade er viktig for kunden. Et sted å møte venner, ta en kaffe og kjøpe noe søtt å ha med i hånden på tur.
Før trodde hun suksessen var flaks. Nå skjønner hun at de får til å skape noe folk liker.
– Det er noe med følelsen vi skaper. Intensjonen om at vi vil at folk skal føle seg bra. Vi vil at du skal gå ut gladere enn du var da du kom.
– Får du den responsen fra kunder?
– Ja, hele tiden. Jeg får daglig meldinger fra folk om at våre ansatte gleder med sin service. At folk føler seg velkommen.
– Hvordan føler du deg da?
– Jeg må gråte, haha.
Av glede, altså.
Hun har faste kunder som har blitt med fra Tim Wendelboe til Java, Talor & Jørgen og nå til Talormade.
Men hun tenker likevel hver dag på når folk skal bli lei.
– Hva gjør du om det skjer?
– Jeg ser konstant mot det neste steget. Jeg er sulten på å utvikle meg. Slik har jeg vært siden jeg var liten.
– Så hva er neste steg?
– Jeg vil åpne i andre norske byer. Bergen, Stavanger, Trondheim. Det er drømmen min. Skrive en bok, lage videosnutter, og om jeg kan ha en Talormade i hver europeiske storby, det ville vært en drøm. Ja, om Talormade kunne bli Europas donut-brand, det ville vært en sann drøm!
– Kommer Talormade til Australia?
– Hm, godt spørsmål. Jeg har ikke tenkt på det. Jeg har prøvd å overtale mannen min en million ganger om å flytte til Australia om vi får barn. Jeg vil at de skal vokse opp i solen på stranden. Jeg har vurdert hvordan det kunne passe i businessplanen, men ja, jeg tror det kunne vært «sweet» å åpne en i hjembyen min.
– Endret livet mitt
Etter snart ni turbulente år i nord, hvordan har hele Oslos australske donutdronning, forandret seg?
– Det er et så stort spørsmål. Helt ærlig? Jeg har forandret meg så mye. Jeg har bodd her snart ni år. Jeg tenker tilbake på personen jeg var. Jeg var modig. Jeg hadde aldri vært her før, og flyttet hit. Det er crazy, sier hun spørrende.
– Jeg var mer åpen. Nå er jeg mer forsiktig. Til og med måten jeg kler meg på er annerledes, jeg vil ikke dra oppmerksomhet mot meg selv. Jeg liker meg bedre i bakgrunnen. Før var jeg mer «LOOK AT ME!» sier Browne høyt og slår ut armene.
Kanskje er det janteloven, eller kanskje det bare er alder, undrer hun. Hun forteller at årene i Norge uansett har forandret henne til det bedre. Mye på grunn av hjelp med psykisk helse.
– Hjelpen jeg har fått her kunne jeg aldri fått i Australia. Jeg har fått skikkelig støtte. For meg har det endret livet mitt totalt. Det har gitt meg muligheten til å kunne leve et vanlig liv.
Hun er på et bra sted på jobb, og i livet nå.
Men hvem er Talor Browne, de få timene av døgnet når hun ikke baker donuts, brenner kaffe, vasker kafé-toalett, møter kunder. Hvordan slapper hun av?
– For øyeblikket med TikTok, haha. Man skrur hjernen av og tenker ikke. Jeg er ikke så flink til å slappe av. Men det er en ting jeg gjør, og jeg gjør det hver dag, det er nærmest religiøst for meg; jeg elsker å ta et bad. Jeg kunne bodd i badekaret. Jeg tar en badebombe, og ligger der en time. For meg er det himmelen.
Publisert: 31.03.2021 kl. 14:45
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 11:19
Lag deg en gratis konto