Hva er greia med Biscoff og Speculoos?
Du har kanskje sett oppskrifter med Biscoff og Speculoos der ute, i alt fra ostekaker til iskaffe. Hva er det egentlig, og kan du lage din egen variant? Vi guider deg!
Biscoff lasagne, biscoff rocky road, og ikke minst Biscoff-islatten som gikk viralt i sommer på TikTok. Ute på det store internettet florerer det av oppskrifter med Biscoff og Speculoos – noe som i hvert fall har gjort oss veldig nysgjerrige på hva det egentlig er.
Biscoff er altså en klassisk rektangulær kjeks med en smak og konsistens som er veldig lik våre pepperkaker – kanskje med litt ekstra krydder.
I USA ble kjeksen også kjent som «the airline cookie» (altså «flyselskap-kjeksen») fordi den alltid ble servert på flights med Delta Airlines, skriver New York Times.
Fra 30-tallet
Historien til Biscoff (som er ordene «biscuit» og «coffee» slått sammen) startet i 1932, da den belgiske bakeren Jan Boone Sr. lagde den første Biscoff-kjeksen – som han da kalte Lotus.
Noen tiår senere begynte han å pakke dem inn individuelt, og da tok kjeksen av på kafeer og restauranter som serverte den med kaffe, ifølge kjeksens hjemmesider.
Kjært barn, mange navn
I dag produseres over seks milliarder Biscoff-kjeks årlig, og de finnes på seks kontinenter.
Men hva er da egentlig forskjellen på Biscoff og Speculoos? Kun navnet. Selskapet Lotus selger kjeksen og smørepålegget som Biscoff i Storbritannia og USA, og Speculoos i resten av Europa, ifølge Wikipedia.
Smørepålegg fra reality
Det finnes også smørepålegg med Speculoos- eller Biscoff-smak. Pålegget ble til etter et realityprogram i Belgia, kalt «De Bedenkers» (eller «Oppfinnerne» på norsk), der en dame ved navn Els Scheppers foreslo å lage den populære kjeksen om til et smørepålegg, skriver Bon Appetit.
Lotus kjøpte ideen av Scheppers i 2009, og begynte dermed å produsere Speculoos-smørepålegg (eller Biscoff-smørepålegg, da). Pålegget kom til USA først i 2011.
I Belgia spises smørepålegget på toast, noe vi absolutt ikke er fremmede for – men det finnes utrolig mange oppskrifter med Biscoff der ute – blant annet på ostekake, i cookies, og pai. Så her er det bare å la seg inspirere.
I Sverige har de også en egen variant, med fyllet til de kjente ballerinakjeksene på tube. Den ble lansert i 2020. Et tilsvarende ballerina-pålegg vil ikke komme på det norske markedet, skriver matvareleverandøren Orkla i en e-post til Godt.no.
Lag selv
Ettersom det ikke alltid er like lett å få tak i Biscoff her til lands (det er kun tilgjengelig i noen få nettbutikker og Iceland så vidt oss bekjent) – forsøker vi å lage et smørepålegg med den mest klassiske norsk kjeksvarianten av dem alle, nemlig Gjende.
Og, det ble absolutt et herlig smørbar krem, som absolutt vil kunne fungere på samme måte som Biscoff – men da med gjendesmaken. Vil du teste selv – slik gjorde vi det:
Dette trenger du:
- En halv pakke Gjendekjeks
- 2 ss kokosolje
- 5 ss sirup (vi brukte lønnesirup)
- 5–6 ss vann
Slik gjør du:
Knus kjeksene til fine smuler i en foodprosessor. Ha i sirup og smeltet kokosolje (denne bør helst være romtemperatur, er oljen for varm vil den skille seg fra miksen og legge seg som et lag på toppen til slutt).
Kjør videre cirka 1 minutt. Bruk en slikkepott til å dytte ned fra sidene. Kjør videre, og ha i litt og litt vann. Du vil etter hvert se da at miksen får en kremet og glatt konsistens. Er den fortsatt litt tørr, ha i enda litt mer vann.
Oppbevar i et glass med lokk i kjøleskapet.
Hvis du derimot fikk lyst til å lage Biscoff – eller Speculoos -kjeks selv, kan du for eksempel prøve deg på denne oppskriften fra Serious Eats.
Ingredienslisten inneholder blant annet kanel, muskat, nellik, kardemomme og anis, og de kan derfor minne litt om pepperkaker i smaken.
Publisert: 05.11.2021 kl. 12:53
Oppdatert: 07.11.2021 kl. 09:43
Lag deg en gratis konto