Varm opp til jul med danskinspirert førjulsmat

29. november 2013Aktuelt
FØRJULSMAT: Dansk julemat er ikke ulik den norsk - Lise har latt seg inspirere. Foto: Sara Johannessen/VG
FØRJULSMAT: Dansk julemat er ikke ulik den norsk - Lise har latt seg inspirere. Foto: Sara Johannessen/VG

Sild og snaps, andebryst og snaps og riskrem med rød saus og sikkert litt mere snaps - her er Lises førsjulsmeny inspirert av danskene. 

Danskene vet å hygge seg, også i førjulstiden. Ikke så helt ulikt vår egen julebordtradisjon i grunnen, og jeg lar meg velvillig inspirere.

Sild i bøtter og spann hører julen til, og en sildetallerken fungere ikke bare perfekt som forrett, men også til frokost, brunsj eller lunsj. At silden bør være ferdig på glass allerede dagen før servering, gjør jo bare hele middagskjøreplanen enda enklere.

SILDETALLERKEN: Serveres gjerne med rugbrød, hjemmelaget knekkebrød og godt smør. Foto: Sara Johannessen/VG
SILDETALLERKEN: Serveres gjerne med rugbrød, hjemmelaget knekkebrød og godt smør. Foto: Sara Johannessen/VG

«Andestegen» har jeg erstattet med et rosastekt andebryst, som denne gangen fått følge av jordskokkpuré, karamelliserte pærer, hvitløkstekt grønnkål og kryddersjy. Ikke helt klassisk der, men veldig veldig godt.

Andebryst er en flott råvare som er forholdsvis rask og enkel å tilberede, langt mindre tidkrevende enn en hel and.

Forbered både jordskokkpuré og kryddersjy før du gnir brystene inn med salt og pepper og sprøsteker dem i pannen. Resten av tilbehøret fikser du mens brystene hviler.

RASK AND: Andebryst er langt mindre tidkrevende og enklere å tilberede enn en hel and. Foto: Sara Johannessen/VG
RASK AND: Andebryst er langt mindre tidkrevende og enklere å tilberede enn en hel and. Foto: Sara Johannessen/VG

Riskremen har du selvsagt gjort klar god tid i forveien og det samme med bringebærsausen. Ingen grunn til å stresse seg opp for en deilig førjulsmiddag med gode venner.

Og med full kontroll på kjøkkenet har du jo masse tid til overs til «en lille en» i god dansk ånd.

JULEDESSERT: Har du ferdigkokt risgrøt går det kjapt unna å lage riskrem med hjemmelaget bringebærsaus og ristede mandler. Foto: Sara Johannessen/VG
JULEDESSERT: Har du ferdigkokt risgrøt går det kjapt unna å lage riskrem med hjemmelaget bringebærsaus og ristede mandler. Foto: Sara Johannessen/VG

Følg Lise Finckenhagen på Instagram for fristende matbilder og fra bak i kulissene. Og vis oss din beste førjulsmat ved å merke bildene med #godtno, så plukker vi deg til siden.

Publisert: 29.11.2013 kl. 08:50
Oppdatert: 29.11.2013 kl. 09:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?