Ny kåring: Dette er Nordens beste restauranter

15. desember 2014Aktuelt
BEST AV DE NORSKE: Maaemo ble i dag kåret til Nordens femte beste restaurant da White Guide lanserte sine første Nordic-utgave. Foto: Frode Hansen/VG.
BEST AV DE NORSKE: Maaemo ble i dag kåret til Nordens femte beste restaurant da White Guide lanserte sine første Nordic-utgave. Foto: Frode Hansen/VG.

Flest svenske og danske restauranter blant Nordens 30 beste. Norge nådde bare opp med to.

White Guide slapp i dag sin anmeldelse av de 250 beste restaurantene i Norden. White Guide Nordic blir den første engelskspråklige restaurantguiden som dekker Nordens beste restauranter, også de som ligger utenfor de store byene.

Noma ble, ikke overraskende, kåret til den beste restauranten i Norden. Blant de andre restaurantene som toppet listen finner vi danske Geranium, svenske Esperanto og Fäviken Magasinet – og norske Maaemo.

BLANT DE BESTE I NORDEN: Ylajali var en av to norske som kom inn på topp 30-listen til White Guide Nordic. Foto: Kristian Helgesen/VG.
BLANT DE BESTE I NORDEN: Ylajali var en av to norske som kom inn på topp 30-listen til White Guide Nordic. Foto: Kristian Helgesen/VG.

Guiden har anmeldt de 250 beste restaurantene i Norden, 43 av dem er norske. Av Norges topprestauranter er det allikevel kun Maaemo og Ylajali som når opp blant det som er de 30 beste. Og de eneste to som oppnår topprangeringen ”International Masterclass”. Oslos to andre Michelinrestauranter Statholdergaarden og Fauna blir rangert som ”Masterclass”.

Men White Guide har, i motsetning til Michelinguiden, beveget seg utenfor Oslo, og blant restaurantene som også oppnår betegnelsen ”Masterclass” finner vi blant annet Lysverket i Bergen, Måltid i Kristiansand og Bekkjarvik Gjestgiveri i Austervoll.

Et bredere perspektiv

VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård har over 20 års erfaring i restaurantbransjen, og mener at White Guide Nordic har noe viktig å tilføre i samtalen rundt den nordiske restaurantbransjen med nettopp at de orienterer seg ut av byene.

- En av de store forskjellene på White Guide og Michelinguiden er at White Guide dekker det som skjer i nordisk restaurantliv også utenfor de store byene, sier Blomberg-Nygård. Michelinguiden har bare vurdert restauranter i de større nordiske byene, mens vi i White Guide Nordic blir kjent med steder som for eksempel Fäviken Magasinet, som aldri har blitt nevnt i den franske guiden, ene og alene på grunn av beliggenheten.

- I utgangspunktet har ikke White Guide noen ambisjon om å konkurrere med Michelinguiden, sier Blomberg-Nygård, - den har hatt lange tradisjoner i Sverige, lenge før ”Michelin” ble allemannseie.

I hovedsak er dette en guide som leses og brukes som referanse innad i restaurantbransjen, men i lys av hva nordisk mat har opplevd av annerkjennelse det siste tiåret og at det nå også er rettet et internasjonalt søkelys mot hva som skjer i den nordiske restaurantbransjen, er det helt riktig at det utkommer en nordisk guide som ser utover de store byene, og hvor det ligger erfaring og kunnskap til grunn som kun kan opparbeides over tid.

Norden som restaurantdestinasjon

Lena Ilkjær, prosjektleder i White Guide Nordic, sier at det føles naturlig å skulle lage en guide som presenterer Nordens beste restauranter nå som vi har fått så mange gastroturister. De har lagt vekt på at det skal være et godt journalistisk produkt – og at guiden skal kunne leses godt også digitalt. Dermed vil det bli en guide som kan brukes av alle matinteresserte, ikke bare de som jobber i restaurant- og turistbransjen eller journalister som jobber med livsstil og mat.

I dag er det anmeldt 86 restauranter i Sverige, 70 i Danmark, 43 i Norge og 38 i Finland.

Her er de restaurantene som er rangert høyest i våre to naboland, så vet du hvor du skal legge matreisen neste gang (White Guides rangering i parentes):

Sveriges beste:

  1. 1. Esperanto, Stockholm (2) og Fäviken Magasinet, Åre (2)
  2. 2. Mathias Dahlgren - Matsalen, Stockholm (6) og Oaxen Krog, Stockholm (6)
  3. 3. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås (8) og Restaurant Frantzén, Stockholm (8)

Danmarks beste:

  1. 1. Noma, København (1)
  2. 2. Geranium, København (2)
  3. 3. Studio, København (10)
VERDENS BESTE: Ikke overraskende er verdens beste restaurant Noma også Nordens beste. Foto: Johannes Jansson/VG
VERDENS BESTE: Ikke overraskende er verdens beste restaurant Noma også Nordens beste. Foto: Johannes Jansson/VG

White Guide fakta

White Guide skrives av et knippe anonyme tester som reiser rundt til et mangfold restauranter og bedømmer hele restaurantopplevelsen utifra et gitt poengsum. Guiden inkluderer også praktisk informasjon rundt priser og betalingsmetoder; og også hvem som styrer gulvet, kjøkkenet og vinkjelleren. I tillegg skrives det en underholdende tekst om stedet, slik at potensielle gjester har best mulig informasjon når de skal velge sin neste restaurantopplevelse.

White Guide arbeider for å utvikle den nordiske restaurantkulturen og legger vekt på å opprettholde sin integritet som en uavhengig kritiker av bransjen ved å ha total åpenhet og transparens rundt poengsystemet; og ved at måltidene betales av guiden selv, og ikke sponses av restaurantene selv eller andre aktører i bransjen.

Poengsystemet

Restaurantene som anmeldes i White Guide kan oppnå en total poengsum på 100; hvorav 40 poeng gjelder maten, 25 gjelder service, 20 poeng drikke og 15 poeng atmosfære og stemning i restauranten. Dersom restauranten får over 80 poeng og minst 36 av disse på mat er restauranten i såkalt ”International Masterclass”. Deretter følger benevningene "Masterclass", "Very high class” og "High class". I følge Blomberg-Nygård kan "International Masterclass" sammenlignes med Michelins to stjerner; men det er ikke gitt at de to guidene er enige. En restaurant kan vurderes som en enstjernesrestaurant i Michelinguiden, og allikevel ende i øverste klasse i White Guide – i 2014 var det to tostjernersrestauranter i Sverige, mens White Guide hadde 13 i toppsjiktet på sin liste.

Listen er laget med land, kategori, plassering og poeng.

Publisert: 15.12.2014 kl. 17:39
Oppdatert: 15.12.2014 kl. 17:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?