Ettertraktet pris gikk til norskprodusert vin

28. oktober 2013Aktuelt
Nebbiolo-druene i den norskproduserte Felice-vinen kommer fra vinmarken som ble plantet av Felice Grasso (med flasken) i 1962. Her er han sammen med sine hjelpere. Foto: Privat
Nebbiolo-druene i den norskproduserte Felice-vinen kommer fra vinmarken som ble plantet av Felice Grasso (med flasken) i 1962. Her er han sammen med sine hjelpere. Foto: Privat

Den norske vinimportøren og nå vinmakeren Non Dos har gått til topps i Italia for Felice 2011 - nakenvinen som er laget på en urtradisjonell måte. 

Det er bare viner som får 18 poeng av 20 mulige som hedres med prisen «Vini dell’Ecellenza dell’edizione 2014» i den italienske Le Guide de L'Espresso. Nå har den norskproduserte Felice 2011-vinen oppnådd dette – og er et klart bevis på at vinen har falt i smak hos italienerne. Ekstra spesielt er det at en bordvin med bruskork konkurrerer med DOCG-viner i tradisjonsbundne Italia. Det er også første gang utmerkelsen deles ut til en norsk vinprodusent.

– Det er ekstra gøy fordi mange har vært kritiske til prosjektet og hvordan vi har laget en slik vin på måten vi har gjort det på, forteller Jørgen Ljøstad til Godt, som står bak Felice 2011.

Nordmannen er en av partnerne hos vinimportøren Non Dos. For over en uke siden presenterte de vinen for ett publikum i Firenze i forbindelse med lanseringen av L’Espressos guidebok - da måtte flere av kritikerne svelge sin egne ord.

– Flere av dem som uttalte seg kritiske tidligere synes den var god da de smakte på den, fortsetter han.

Uten kjemikalier

Non Dos har nemlig havnet i den «rebelske» vinverden, og spesialiserer seg på nakenviner, som betyr kun spontangjæring og tapping uten bruk av svovel.

De norske Non Dos-eierne Frederik Kolderup og Jørgen Ljøstad plukker druer i vinmarken. Foto: Privat
De norske Non Dos-eierne Frederik Kolderup og Jørgen Ljøstad plukker druer i vinmarken. Foto: Privat

– I dag er det svært få som lager ren vin uten kjemikalier. 90 prosent lager med, og vin som produseres på denne moderne måten inneholder over 40 forskjellige kjemikalier. Det gjør produktet veldig intetsigende. Vi liker gode, tradisjonelle viner som smaker druer og ikke fremmedelementer, forklarer Ljøstad og legger til:

– Det har blitt produsert vin i Europa i over 6000 år, og for meg virker det som om veldig mye av de gamle teknikkene har blitt glemt de siste 30 årene.

Såkalte naturlige viner har imidlertid blitt en trend i Europa, men ulempen er at det blir misbrukt av store vinhus som lager sin egen sertifisering, mener Ljøstad.

Utsolgt for Felice 2011

Nebbiolo-druene i Felice kommer fra vinmarken Cascina Mimba, som ble plantet i 1962 av Felice Grasso, derav navnet på vinen. Området er Barbaresco, og druene fra vinmarken er tidligere kjøpt av produsenter som Pelissero og Giacosa.

Volumet vil være svært begrenset, rundt 1500-2000 flasker hvert år. 2011-årgangen er allerede bortbestilt av naturvin-entusiaster over hele Europa. Ifølge Aperitif kan du imidlertid nyte Felice 2011 på restauranter som Baltazar og Maaemo, samt baren Gaasa i Oslo. Ellers kan du vente på Felice 2012, som lanseres først høsten 2014.

VGs vinanmelder og ekspert Edvard Skramstad har ikke fått sjansen til å smake på vinen, men synes prosjektet virker veldig friskt.

– Det er rett og slett moro at de har fått denne utmerkelsen, sier Skramstad.

Publisert: 28.10.2013 kl. 08:08
Oppdatert: 28.10.2013 kl. 09:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?