Rødvin og hvitvin: Den beste vinen til hjemmelaget hamburger

4. juli 2014Aktuelt
BURGER-VIN: Zonoma Zinfandel, Waterkloof Circle of Life og Torres 5G Garnacha 2012 passer alle ypperlig til burger av storfe. Foto: Magnar Kirknes/VG/Produsentene
BURGER-VIN: Zonoma Zinfandel, Waterkloof Circle of Life og Torres 5G Garnacha 2012 passer alle ypperlig til burger av storfe. Foto: Magnar Kirknes/VG/Produsentene

Gjør som Lise og disk opp med et festmåltid av hamburgere i helga! Lager du hamburgere fra bunn av kan du stolt servere dem til både hverdag og fest med både rødhvin og hvitvin.

Det er kun din egen fantasi som setter begrensningene når du tilbereder hamburgere, og valg av tilbehør er stort. Råvarene og tilbehøret er også det som avgjør hvilken vin man bør velge.

Til den tradisjonelle oksehamburgeren er det rødvin som gjelder. Personlig sverger jeg til rødvin fra burgerens hjemland USA, og spesielt rødvinene fremstilt av Zinfandel druen. Denne druesorten gir ofte runde og alkoholrike rødviner som gjerne dufter av røde bær, lær, krydder og hint av vanilje. Ønsker du å legge hamburgeren på grillen er disse vinene den perfekte partner. Dette kommer av at fruktigheten i rødvinen harmonerer svært godt med de røkte smakene som grillen tilfører kjøttet.

Det er naturligvis også en rekke andre rødviner som egner seg til okseburgeren. Prøv gjerne rødviner fremstilt av Shiraz eller Cabernet Savignon druen. Generelt vil jeg unngå syrlige og slanke rødviner ettersom disse vil kunne oppleves som noe spinkle sammen med den saftige burgeren.

Nå om sommeren er burger basert på kylling en gjenganger på menyen. Her kan det smake med et avkjølt glass med en frisk og fyldig hvitvin fra Chardonnay druen. Nedenfor finner du en spennende variant fra Beaujolais i Frankrike. Alle ukens viner kommer med flere spennende tips på hvilke retter som kan passe sammen med vinen.

Ukens kupp

Torres 5G Garnacha 2012

1429501

Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 112,-

Terningkast: 5

Poeng: 81

Land/region: Spania, Campo de Borja

Miguel Torres er mannen bak flere internasjonale bestselgere. Dette er en meget bra rødvin til gunstig pris. Dufter av solbær, moreller, lakris og krydder. Oppleves som middels fyldig samtidig som den har en tiltalende fruktighet. Fast og syrlig avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader.

Anvendelig rødvin. Okseburger, spagetti bolognese eller grillede svinekoteletter er alle gode middagsalternativer til denne vinen. Smaker best ung.

Ukens utvalgte

Waterkloof Circle of Life Red 2010

1281601

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 199,-

Terningkast: 6

Poeng 85

Land/region: Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch

Har du sansen for robuste og krydrede rødviner er denne afrikaneren verdt et bekjentskap. Dufter av bjørnebær, lær, pepper, toast og hint av vanilje. Oppleves som stor og fast i munnen samtidig som den har en tiltalende fruktig undertone. Lang fast avslutning som sitter.

Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader.

Prøv gjerne til biffburger, grillede lammekoteletter eller hvitløksbakt lammelår. Smaker godt nå, men kan fint lagres ti år til.

Seghesio Sonoma Zinfandel 2011

4399301

Basisutvalget, kategori 3

Pris: Kr. 239,90,-

Terningkast: 6

Poeng 85

Land/region: USA, California, Sonoma County

Dette er et klassisk eksempel på en utmerket rødvin fremstilt av Zinfandel druen. Vinen inneholder også omlag 10 % av Petite Syrah druen. Dufter av kirsebær, lær, krydder, vanilje og hint av kokos. Oppleves som fyldig og rik i munnen. Ren og fruktig avslutningsvis.

Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader.

Rødvin fremstilt av Zinfandel druen egner seg ypperlig til retter tilberedt over grill. Prøv gjerne til biffburger, svinenakke eller okse-entrecôte.

Ukens nyheter

Birichiono Vin Gris 2013

1615001

Basis utvalget, kategori 5

Pris: Kr. 165,-

Terningkast: 4

Poeng 81

Land/region: USA, California

Lys rosévin fra California som dufter av røde epler, lime og plomme. Ren og frisk munnfølelse, god syrlighet gjennom hele smakskurven. Tørr sitruspreget avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader.

Fin rosévin men stiv pris trekker terningkastet ned. Prøv til lakseburger, ristede scampi eller en grønn sommersalat. Ingen lagringsvin.

Chateau de Pizay Beaujolais Blanc 2012

1589301

Basisutvalget kategori 4

Pris: Kr. 149,-

Terningkast: 5

Poeng 82

Land/region: Frankrike, Burgund, Beaujolais

Regionen Beaujolais i Burgund er mest kjent for sine lette og fruktige rødviner men det fremstilles også hvitvin av god kvalitet. Denne dufter av sitrus, melon og hint av nøtter. Middels fyldig hvitvin som oppleves som frisk og ren i munnen. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader.

Kyllingburger, kyllingsalat eller ristet torsk er alle gode middagsalternativer til denne vinen. Smaker best i ung alder men kan lagres videre i opp til fem år til.

Ukens eksklusive

Clos du Val Stags Leap Cabernet Sauvignon 2009

870101

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 549,-

Terningkast: 5

Poeng 87

Land/region: USA, California

Ettersom denne artikkelen går i trykken 4. juli er det på sin plass med en amerikansk rødvin fra øverste hylle. Denne er fremstilt i California som er den helt klart største og viktigste vinregionen i USA. Dufter av solbær, krydder, blyantspiss, fat og løv. Oppleves som rund og delikat i munnen samtidig som den har god konsentrasjon og tydelige tanniner. Lang fast avslutning som sitter.

Anbefalt serveringstemperatur 16 til 18 grader.

Prøv gjerne til indrefilet av okse sammen med en rødvinssjy, ytrefilet av kalv med polenta eller urtebakte lammekoteletter. Smaker utmerket som ung men kan lagres videre i 15-20 år til.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Lysten på flere vintips? Sjekk ut noen av våre andre vinsaker:

Publisert: 04.07.2014 kl. 13:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?