Fem matmyter du tror er sanne
Det er mye man må tenke på når man skal handle, spise og drikke. Etter å ha lest dette vil du ha fem ting mindre å tenke på.
Med stadig ny forskning og store mengder tilgjengelig informasjon om hva som er sunt og hva som er farlig å spise er det ikke rart at vi lar oss forvirre. Tidligere i høst fikk vi vite at bearbeidede kjøttprodukter ikke er bra for oss, vi har blitt advart mot å spise for mye oppdrettslaks og i fjor ble vi obs på antibiotikaresistente bakterier i kylling. Men mye mat og drikke - og tilsetningsstoffer som vi tror er usunne eller farlige, kan du faktisk ta i deg uten å få dårlig samvittighet.
1. E-stoffer er farlige tilsetningsstoffer
Tilsetningsstoffer (E-stoffer) er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en spesiell farge. Mange prøver å unngå disse da de tror det er farlig å spise, men det er feil. Alle E-stoffer er det trygt å spise så lenge du ikke får i deg unormalt store mengder, melder Norsk Helseinformatikk. Faktisk finnes mange av disse stoffene naturlig i flere råvarer som blant annet vitamin C og E.
2. Nøtter er like ille som junk-food
Mange ser på nøtter som en usunn fettkilde. Faktisk er nøtter en god kilder til protein, mineraler, og en- og flerumettede fettsyrer. En håndfull hver dag er anbefalt inntak, men det er viktig at de er usaltede.
3. Alkohol gir bedre søvn
Er du en av de som tror at inntak av alkohol før man hopper til sengs gir bedre søvn, må du tro om igjen. Alkohol kan riktignok gi en lettere innsovning, men ofte vil det gi deg en urolig søvn med mange oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet.
4. Frossen frukt og grønnsaker er mindre næringsrike enn fersk
Mange tror at frosne grønnsaker og frukt mistet mye av næringsstoffene når de blir lagret. Faktisk er det tvert imot. Forskning viser at frosne grønnsakene kan ha mer næring enn ferske. Importerte grønnsaker som ligger i ferskvaredisken og ser friske ut, har ofte ligget lenge på lager, og de kan også ha vært lagret under feil betingelser. Frosne grønnsaker behandles derimot annerledes: De blir varmebehandlet og fryst kort tid etter innhøsting - og de beholder dermed mye av næringsstoffene.
5. Egg øker kolesterolet
Det er kun plommen i egget som er kolesterolrikt, eggehviten er på sin side helt fritt for kolesterol. Tidligere ble man anbefalt å begrense inntaket av egg, men dette gjør seg ikke gjeldende i dag, skriver Norsk Tidsskrift for Ernæring. For friske mennesker finnes det faktisk ingen begrensning på hvor mye egg man kan spise.
Kilder: Helsedirektoratet, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, Norsk tidsskrift for ernæring og Lommelegen.
Publisert: 02.12.2015 kl. 11:53
Oppdatert: 03.12.2015 kl. 10:08
Lag deg en gratis konto