Lag sommerens beste drinker: Tre varianter du ikke har smakt før

7. august 2015Aktuelt
FRISKT: Imponer venner og bekjente med en skikkelig god sommerdrink. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
FRISKT: Imponer venner og bekjente med en skikkelig god sommerdrink. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Fra fancy cocktails med rømme og tindved, til superenkle drinker med kun to ingredienser. Her er drinkene du garantert kommer til å digge.

I et lokale - foreløpig uten vinduer - på Tøyen står tidligere norgesmester i bartenderkunst, Jesper Høst, og shaker isbiter og akevitt så det ljomer i hele Tøyen-senteret. Stedet er det nyåpnede Norð & Natt, og oppdraget er enkelt: Lag sommerens beste drinker.

På menyen står tre selvkomponerte cocktails: To friske og fruktige med henholdsvis akevitt og campari, og en tredje alkoholfri.

Høst fyller et martiniglass med den nylig shakede kremgule drinken, og topper den med en kvast frisk dill. Den smaker friskt, syrlig og lett av honning og tindved.

- Tindved er som Norges pasjonsfrukt, i tillegg til at det er veldig trendy for tiden. Jeg liker å bruke så lokale råvarer som mulig, og da passer dette bæret perfekt, sier Høst.

Høst var i verdensfinalen i bartenderkunst, Diageo World Class, i 2012 og 2014. Nå er den tidligere norgesmesteren til daglig å se bak bardisken på No. 19 ved Youngstorget i Oslo, i tillegg til at han jobber som barkonsulent.

- Det som er kult med drinker, er at de er så utrolig konseptuelle: Tid, sted, temperatur, vindretning - alt spiller inn på hva slags drink som passer best, smiler Høst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MIXOLOGY: Bartender Jesper Høst har laget tre spennende drinker for Godt. Oppskriftene finner du nederst i saken. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
MIXOLOGY: Bartender Jesper Høst har laget tre spennende drinker for Godt. Oppskriftene finner du nederst i saken. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Fluffy munnfølelse

Det neste på menyen er en rosa drink med campari, sitron og et hint av kaffe. Høst knekker et egg med én hånd, og lar forsiktig eggehviten renne ned i en ny shaker.

- Eggehviten binder luften i drinken, og skaper et nydelig skum. Men shake den gjerne uten is først for å få så mye skum som mulig, sier bartenderen, før han løfter shakeren til hodet, og rister løs med sirkulære bevegelser.

- Det er om å gjøre å få så mye luft i drinken som mulig, siden dette gir en fluffy munnfølelse. Som forøvrig passer perfekt når man lager drinker med fargede væsker som siruper og rømme.

Hvis du derimot bruker klar alkohol og vil ha et mer elegant uttrykk, bør du unngå shakingen for at drinken ikke skal bli grumsete og miste klarheten Det er forøvrig derfor man aldri skal shake en martini - til tross for James Bonds kjente «shaken, not stirred».

Drink nummer to toppes med et par knuste kaffebønner, som gir et hint av kaffe uten å overdøyve de andre smakene i cocktailen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENKELT: Men så utrolig godt! Denne kaffecocktailen er alkoholfri og perfekt på varme sensommerdager. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
ENKELT: Men så utrolig godt! Denne kaffecocktailen er alkoholfri og perfekt på varme sensommerdager. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Nye tider

- Vi pumpa ut kilovis med frisk mynte hver kveld, ler Høst.

Bartenderen har laget mange mojitoer i karrieren sin. I årevis var det nemlig den søte romdrinken det gikk i for folk flest som skulle ta seg en stiv en på byen. Nå, derimot, har ting begynt å endre seg. «Mannen og damen i gata» har fått et mer bevisst forhold til hva de drikker, og går ikke nødvendigvis lenger for den kjente og kjære GT-en når de skal slå løs håret.

- Folk er mer eventyrlystne og sesongbevisste. Nå vil de ha noe som er mer lokalt og spennende, smiler Høst.

Selv vender han ofte tilbake til en klassisk Negroni av gin, Campari og en søt vermouth.

- Den passer like bra en kald høstdag som på en varm sommerkveld. Den har en flott kombinasjn mellom lett sødme og bitterhet - i tillegg til at den er litt sterk, og får igang pumpa, ler Høst.

Den siste drinken skal lages. «Mix-masteren» fyller et longdrinkglass til randen med isbiter, kaldbrygget kaffe og tonic. Han skyver den foran seg, og smiler entusiastisk. Den er frisk, søt, og har et lett kaffepreg.

- Denne har jeg drukket mye i sommer. Hvem skulle trodd at noe så enkelt var så godt?

Sjekk ut Jesper Høsts spennende drinker under:

Dill Communication

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Ingredienser

4 cl akevitt (en lys, lett type)

4 cl tinnvedmix*, eventuelt pasjonsfruktmonin/-sirup

2 ts rømme

1 kvast dill

Fremgangsmåte

Tilsett alle ingredienser i en shaker, fyll opp med is og shake godt. Sil over i et avkjølt cocktailglass og pynt med en kvast dill.

(*500 g tinnved, 500 g sommerhonning og 5 dl kokende vann i en bolle eller lignende. Rør ut honningen og mos bærene godt før du siler av blandingen og avkjøler. Holder seg i kjøleskap i en ukes tid)

Tadvin (norrønt navn på Tøyen, tad=møkk/gjødsel, vin=eng/mark)

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Ingredienser

4 cl cognac (en lett, fruktig type, f.eks VS)

1 cl Campari

2 cl sitronjuice

4 bringebær

1,5 cl sukkerlake

1/2 eggehvite

Fremgangsmåte

Mos bærene i bunnen av en shaker, tilsett resten av ingrediensene. Shake godt på is og sil over i et avkjølt cocktailglass. Knus to kaffebønner og strø over drinken.

Tips: Shake drinken uten is i ti sekunder før du tilsetter isen. Da vil proteinet i eggehviten binde seg bedre i drinken og gi bedre skum.

Cold Turkey (alkoholfri)

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Ingredienser

4 cl kaldbrygg*

Tonic

Fremgangsmåte

Helles over i et longdrinkglass med mye is. Rør lett rundt og server.

(* Bland sammen 120 g kaffe i 1 liter kaldt vann og la stå i kjøleskapet i 24 timer. Sil av gjennom et kaffefilter. Oppbevares i kjøleskap, holder i >1 uke.)

Publisert: 07.08.2015 kl. 10:44
Oppdatert: 07.08.2015 kl. 16:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?