Derfor har folk smør i kaffen

9. januar 2015Aktuelt
DET LILLE EKSTRA: Smør på brødskiven smaker godt, men har du prøvd det i kaffen? Foto: NTB Scanpix
DET LILLE EKSTRA: Smør på brødskiven smaker godt, men har du prøvd det i kaffen? Foto: NTB Scanpix

Glem melk og sukker, den siste trenden er en klatt smør i kaffen.

Mens trenden med å håndbrygge kaffe er blitt sterkere og sterkere de seneste årene, dukker det også stadig opp nye kaffetrender. Nå skal du nemlig putte smør i kaffen, og den siste kaffetrenden er allerede hyppig omtalt i både norske og utenlandske medier.

Livsstils- og slankecoach Dave Asprey er mannen som har popularisert den noe uvanlige drinken, som han har døpt «bulletproof coffee». Den spesielle kaffedrikken består av kaffe brygget med filtrert vann, en spesiell kokosolje, og usaltet smør fra gressforede kyr.

– Dette blir den mest fyldige og tilfredsstillende kaffen du noen gang har smakt, skriver han på sine nettsider.

Ideen skal Asprey ha fått en gang han var ved Mt. Kailash i Tibet, da han fikk servert en fyldig kopp med yak-te og følte seg revitalisert.

– [Kaffen] holder energien din oppe i seks timer hvis du trenger det, fortsetter Asprey.

Spesialdesignet

SKEPTISK: Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør ville ikke selv ha byttet ut frokosten med en kopp kaffe med smør.  Foto: Magnar Kirknes/VG
SKEPTISK: Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør ville ikke selv ha byttet ut frokosten med en kopp kaffe med smør. Foto: Magnar Kirknes/VG

Ifølge livsstilscoach og gründer Dave Asprey skal smørkaffen føre til mer energi, skarpere fokus, og en lengre metthetsfølelse. Stadig flere har prøvd ut den voksende trenden, som nå har blitt testet ut av nysgjerrige på nettsteder som Fox News.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør tror den spesielle trenden kommer som en reaksjon på lavkarbodietten som har vært svært populær de siste årene.

– Etter at en trend har vært på topp og er i ferd med å dø litt ut, ser vi at det ofte oppstår mer spesifikke avarter – som denne smørkaffen. Mye tyder også på at vi går mer mot matvarer som er «spesialdesignet» for spesielle situasjoner, jamfør yoghurter som «kun» skal spises før eller etter trening, sier Sundfør.

Hun fortsetter:

– I tillegg er folk flest i dag opptatt av å ha god helse, samtidig som mange gjerne vil kunne kjøpe produkter som gir dem god helse uten å måtte gjøre så mye for det, sier Sundfør.

Skeptisk

Til tross for livsstilsgründer Dave Aspreys lovord om smørkaffens helsefordeler, stiller klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør seg tvilende til trenden.

– Man kan på en måte si at energibehovet dekkes, siden noen spiseskjeer smør tilsvarer det samme kaloriinnholdet som en liten yoghurt med korn. I tillegg er det dokumentert at folk presterer bedre etter å ha drukket en viss mengde koffein. Med når det er sagt, er det på ingen måte bevist at akkurat denne kombinasjonen av fett og koffein har en spesielt gunstig effekt, sier Sundfør.

Ernæringsfysiologen trekker også frem at kaffedrikken mangler en del vitaminer og mineraler en vanligvis får i seg gjennom et sammensatt frokostmåltid.

– Smørkaffe er med andre ord ikke noe jeg anbefaler som et alternativ til frokost, sier Sundfør.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Det er enkelt å lage hjemmelaget latte. Oppskriften finner du her. Foto: Annemor Larsen/VG
LEKKERT: Det er enkelt å lage hjemmelaget latte. Oppskriften finner du her. Foto: Annemor Larsen/VG

En drink

Katrine Amdal er barista og barleder på Fuglen Kaffebar i Oslo. Hun mener smørkaffe er mer en drink enn en kaffedrikk.

– Det blir litt som å kalle en cocktail for ren gin. Smørkaffe er absolutt ikke en del av kaffen i min verden, men jeg forstår at noen kan synes det er godt, sier Amdal.

Baristaen har selv prøvd å lage kaffe med smør i konkurransesammenheng tidligere, men mener i dag at smør har lite i kaffe å gjøre.

– Dette er ikke ideelt smaksmessig sett. Kaffe er et rent og naturlig produkt som skal smake deilig for seg selv, og jeg mener man aldri skal putte noe i kaffe – være seg sukker, melk eller smør, sier Amdal.

Så langt har de ikke fått noen forespørsler om smørkaffe på Fuglen.

Publisert: 09.01.2015 kl. 15:34
Oppdatert: 12.01.2015 kl. 14:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?