Rødbet: Grønnsaken med mange bruksområder

ALLSIDIG: Lag en saftig vegetarburger av rødbet eller krydre en salat med den fargerike grønnsaken. Foto: Sara Johannessen/VG
ALLSIDIG: Lag en saftig vegetarburger av rødbet eller krydre en salat med den fargerike grønnsaken. Foto: Sara Johannessen/VG
Lise Finckenhagen

Enten du baker den i kløfter, koker suppe eller spiser rødbeten rå, er den en skikkelig supergrønnsak full av vitaminer og antioksidanter.

Rødbeten er en flott grønnsak med en fantastisk farge og en sødmefull smak. Mange tenker nok på rødbeten som syltede riflede skiver på glass (og kanskje er det grunnen til at den fort kan bli litt forbigått i grønnsaksdisken), men den er altså ikke sånn i utgangspunktet.

Rødbeten er rett og slett en utrolig spennende grønnsak som kan tilberedes på veldig mange ulike måter. Det eneste som kan være litt styrete med rødbeten er at den avgir enormt med farge. Bruk gjerne engangshansker når du jobber med rødbeter, eller gni rosa hender med litt sitronsaft for å fjerne fargen.

Jeg har laget en dipp på kokte rødbeter, yoghurt, hvitløk og mynte. Den kan enkelt pimpes opp med krydder som knuste fennikelfrø, korianderfrø eller spisskummen. Kombinasjonen er ganske nydelig, og den fantastiske rosalilla fargen kan ta pusten fra enhver.

Rødbetsuppe ble jeg kjent med i barndommen av min ukrainske bestefar. Suppen hans fikk koke lenge, og det var ingen rødbetsuppe uten minst en vodka-shot, enten i eller ved siden av suppen eller aller helst begge deler.

Rødbetburger har blitt ganske så trendy i det siste. Verdt å prøve hvis du for eksempel planlegger en kjøttfri dag eller har lyst på noe sunt og godt. Burger kan lages av både kokte og rå beter, men jeg liker å bake dem først for en ekstra sødmefull og rund smak. Sammen med avokadokrem og honningbakte gulrøtter blir det en super spennende rett som du ikke behøver å være vegetarianer for å like.

Selv er jeg veldig glad i råmarinerte, syltynne beteskiver. Og ja, det er det faktisk litt jobb med. Derfor har jeg nå lagt min elsk på ideen med å kjøre betene til bittesmå biter i en hurtigmikser for så å blande «rødbetgrynene» med en frisk dressing. Så mye enklere da gitt! Hvis du lar rødbetsalaten få marinere en halvtimes tid for så å toppe den med smuldret fetaost og hakkede pistasjnøtter - da skal du ikke se bort ifra at du har fått deg en ny rødbet-favoritt du også.

Tips: Hvis du skal koke rødbetene, er det best å vaske de grundig i kaldt vann for så å koke betene møre med skallet på. Skrell de ferdigkokte betene (eller gni av skallet) under rennende vann - og de er klare for videre bruk.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?