Lises fristende eplebakst: Eplekake, smuldrepai og epleroser

HØSTENS STORE FRUKT: Norske epler er perfekt å bruke i bakst. Foto: Sara Johannessen/VG
HØSTENS STORE FRUKT: Norske epler er perfekt å bruke i bakst. Foto: Sara Johannessen/VG
Lise Finckenhagen

Det er bare å benytte seg av den norske eplehøsten når den er her. Friske norske epler med en perfekt balanse av sødme og syre høstet i vakre fruktbare hager.

«Et eplekakestykke om dagen er bra for magen!», eller hvordan var nå dette ordtaket igjen? Vel det fungerer i hvert fall bra for meg, og hva er vel bedre enn hjemmebakt lun eplekake med håndpisket krem og et lett dryss av kanel? For ikke å snakke om den uimotståelige fantastiske duften som brer seg i huset når eplebaksten står i ovnen.

Selv vokste jeg opp i blokk uten antydning til hageflekk, og jeg må ærlig innrømme at de aller beste eplene var de vi satt igjen med etter en god gammel runde epleslang. Det at boblejakka fikk en rift etter å ha hoppet over et gjerde spilte ingen rolle, for det eplet vi hadde fått med oss smakte helt fantastisk. Nå skal ikke jeg oppfordre til slang altså, men aromatiske og syrlige norske epler gir den beste baksten spør du meg.

Denne gangen har jeg laget en saftig og enkel eplekake som likevel ser ganske så flott ut når eplene er skåret omtrent som «hasselback-poteter».

Skjærer du eplene i veldig tynne skiver, tiner litt butterdeig og tar frem aprikossyltetøy kan du forsøke deg på epleroser. Et nydelig lite bakverk som har gått som en farsott på nettet. Kanskje må du rulle et par roser før du får dreisen på denne superromantiske epledesserten, og husk at ingen roser er like.

Eller man kan gjøre det veldig enkelt med en eplecrumble. Servert med rause mengder fyldig vaniljesaus er det lite som slår kombinasjonen bakte saftige myke epler med et sprøtt og gyllent lokk. Rett og slett enkelt og perfekt!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?