Slik lager du Norges beste taco

22. oktober 2015Aktuelt
INNOVATIVT: Taco kan være mye mer enn kjøttdeig og ost, det beviste kokkene fra 4Gringos. Foto: Lisa Bjørheim.
INNOVATIVT: Taco kan være mye mer enn kjøttdeig og ost, det beviste kokkene fra 4Gringos. Foto: Lisa Bjørheim.
Paal-Erik Nygård
Paal-Erik Nygård

Etter intens kokkelering i Mathallen sto gutta fra foodtrucken 4 Gringos igjen som den store vinneren og er nå norgesmester i taco.

I Mathallen i Oslo fikk tacoentusiaster torsdag ettermiddag se gutta fra foodtrucken 4 Gringos stikke av med seieren i NM i taco etter en het kamp mellom fire av landets fremste taco-restauranter: Mission Taco Oslo, Taqueria, 4Gringos og El Burro.

HØY TEMPERATUR: De fire restaurantene kjempet side om side midt i Mathallen, Oslo. Foto: Lisa Bjørheim.
HØY TEMPERATUR: De fire restaurantene kjempet side om side midt i Mathallen, Oslo. Foto: Lisa Bjørheim.

Det var den norskinspirerte tacoen med ribbe og surkål som slo best an hos juryen som besto av matjournalist og blogger, Helle Valebrokk fra Helles Kitchen, matteknolog og blogger Nussara Guldberg fra Just another food story og produkt- og markedskoordinator i Arla, Ida Johansen. I sin bedømmelse la de vekt på de ulike rettenes presentasjon, smak, ingredienser, innovasjon og det generelle helhetsinntrykk.

- Taco er mye mer enn bare kjøttdeig og ost og det beviser 4Gringos. Selv om de bruker eple, tyttebær, steinsopp og norsk ribbe, klarer de å bevare det tradisjonelle ved den meksikanske spesialiteten, sier jurymedlem Nussara Guldberg til Godt.no. Hun oppfordrer deg også til å tenke utenfor boksen neste gang du lager taco.

Her er oppskriften på Norges beste taco

Kjøttet

Du trenger: Et stk ribbe, salt og pepper.

Krydre ribben med salt og pepper og stek den med skinnet ned i 30 minutter under lokk på 250 grader. Skru temperaturen ned til 160 grader, før du snur ribben og steker den videre i 30 minutter under lokk. Nok en gang skal du snu ribben så den ligger med skinnet opp før du steker den videre i 30 minutter på 160 grader uten lokk.

Når kjøttet er ferdig anbefaler gutta fra 4 Gringos å pakke ribben inn i folie for å bevare saftigheten frem til servering.

Steinsopp- og løkblanding

Du trenger: steinsopp, løk, smør, salt og pepper

Tørk steinsoppen før de bløtlegges i varmt vann. Deretter kutter du soppen i tynne skiver. Finhakk løken før den brunes i stekepannen. Legg til soppen og tilsett litt vann fra bløtleggingen av soppen som du ville gjort ved en risotto. Smak til med salt og pepper. Når soppen og løken er ferdig stekt tilsetter du smør. Til 300 gram sopp trenger du 150 gram smør.

Salsa

Du trenger: Grønne tomater, rødløk, hvitløk, et stk. chipotle, østerssaus, salt og pepper.

Kutt de grønne tomatene rød- og hvitløken opp i grove biter før du steker det i en varm panne. Tilsett litt vann til tomatene blir myke. Bland ingrediensene sammen til en salsa før du tilsetter østerssaus og den hele chipotlen.

Surkål

Du trenger: Kål, gulrot, tyttebær og salt.

Skal du gjøre som norgesmesteren må du finhakke kålen og gulrøttene, tilsette tyttebær og salt før det skal eldes i en måned. Har du ikke så god tid anbefaler de å kjøpe ferdige krukker med surkål.

Anretning og topping

Du trenger: Eple, rødløk, persille, olivenolje, sukker, salt og pepper.

Legg steinsopp- og løkblandingen på tortillalefsen før du plasserer ribbekjøttet på toppen. Legg på en god skje med den hjemmelagde salsaen før du topper det hele med surkål, finhakket eple og rødløk, frisk persille, et dryss med olivenolje, en klype sukker, salt og pepper. Surkålen som 4 Gringos brukte under dagens konkurranse tar det en måned å lage, de anbefalte derfor å kjøpe en ferdigvariant som er rik på smak.

Hemmeligheten bak Norges beste taco

Publisert: 22.10.2015 kl. 17:31
Oppdatert: 26.10.2015 kl. 11:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?