Derfor må du ikke spise kalde pølser
Spesielt gravide, eldre og de med nedsatt immunforsvar bør passe på at grillpølsene er gjennomvarme.
Vi har alle hørt om uttrykket «ventepølse» - en grillpølse som funker som en «forrett» mens resten av grillmaten sakte, men sikkert blir ferdig.
Men mens magen rumler, minker tålmodigheten, og pølsene får kortere tid på grillen før de nappes av for å stille sulten. Er det egentlig farlig å spise kalde pølser? De er tross alt varmebehandlet fra før av?
Den siste tiden har det begynt å dukke opp en liten tekst på pølsepakker der det står at pølsene skal gjennomvarmes. Ifølge Mattilsynet gjør du best i å følge denne regelen.
- Ved grilling av mat er det en risiko for at maten ikke blir tilstrekkelig gjennomvarmet eller gjennomstekt. Som en generell regel skal bearbeidede kjøttprodukter som pølser og hamburgere gjennomstekes, forteller Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann ved Mattilsynet.
Grunnen er at det kan være visse bakterier på overflaten av kjøtt.
- Kjøtt må varmebehandles for å drepe eventuelle sykdomsfremkallende bakterier som E. coli, salmonella og yersinia enterocolitica. Disse bakteriene kan finnes på overflaten av kjøttet. Et helt kjøttstykke som biff kan du svi av på overflaten, mens kjøttdeig og farse må gjennomstekes. Kjøtt av svin og fjørfe skal alltid gjennomstekes eller kokes, skriver Svindland i en mail.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Grillpølser kan få bakterievekst på utsiden, selv om de kommer varmebehandlet fra produsenten.
- Pølser og andre kjøttprodukter er ofte varmebehandlet fra produsenten, men på varmebehandlede kjøttprodukter kan man i noen tilfeller få vekst av en bakterie som heter listeria monocytogenes på overflaten. Folk flest vil nok ikke bli dårlig av å spise en pølse rett fra pakken, men vi anbefaler varmebehandling, forteller seniorrådgiveren.
Selv om pølser rett fra pakken ikke omtales som «farlig», opplyser Mattilsynet om at enkelte grupper kan være spesielt utsatte:
- Listeria er farligst for gravide, eldre og de med nedsatt immunforsvar, men voksne friske mennesker kan også bli syke. Det er sjeldent det skjer, men listeria kan gir alvorlig sykdom.
Hun fortsetter:
- I Norge har vi hatt utbrudd med listeria i rakfisk, camembert-ost og kjøttpålegg. Ifølge FHI blir cirka 20-30 personer i Norge syke av listeria hvert år, ofte uten at vi finner årsaken, forteller Svindland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Pakken pølser kommer i kan være med på å skape større fremvekst av bakterier.
- I dag har ofte slik mat en lengre holdbarhet fordi den oppbevares kaldt og fordi man bruker ny pakketeknologi som vakuum. Listeria vokser godt ved kjøleskapstemperatur og i vakuumpakker, sier Svindland.
Hun fortsetter:
- Listeria er antagelig derfor et større problem i dag enn tidligere. For å drepe eventuell listeria på overflaten av slike varmebehandlede produkter må disse altså varmebehandles på nytt.
Obs! I juli 2015 spiste hver nordmann seks pølser hver, det vil si 2000 tonn pølser til sammen, ifølge Aftenposten.
Hvordan pleier du å servere grillpølser? Del gjerne tips i kommentarfeltet!