Multer: Kongen av norske bær

22. januar 2016Aktuelt
LUKSUS: Multer er ganske sjelden vare, og ganske dyrt - men veldig godt, så vi unner oss det gjerne. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG.
LUKSUS: Multer er ganske sjelden vare, og ganske dyrt - men veldig godt, så vi unner oss det gjerne. Foto: Karin Beate Nøsterud/VG.

Myras dronning, skogens konge og fjellets gull – kjært barn har mange navn sies det. Men multen er ikke bare høy elsket, den er også høyt priset.

Hvert år på sensommeren tar multeplukkerne med seg spannene sine, og drar opp på fjellet. Da er jakten på den oransjegule delikatessen i gang, og det gjeller å finne det beste stedet. Mange har allerede sine faste plasser som de hegner om og holder hemmelig. Men er du ny som bærplukker og ikke vet hvor du skal gå, trenger du ikke fortvile. Å finne multer blir en besettelse hos mange, og finner du noe skikkelig bra moltemyr kommer du aldri til å glemme det. Det beste tipset er å ta frem kartet og studere grundig.
- Friske bær fra naturen er jo ren lykke for de som høster dem. Kombinert med frisk luft og gode naturopplevelser blir bærplukking rene kinderegget, sier Gerd Byermoen, PR og kommunikasjonsansvarlig for opplysningskontoret for frukt og grønt.

BÆRPLUKKING: Plukking av multer på "Prestegårdsmyrene" i nærheten av Dverberg på Andøya. Foto: Terje Mortensen/VG
BÆRPLUKKING: Plukking av multer på "Prestegårdsmyrene" i nærheten av Dverberg på Andøya. Foto: Terje Mortensen/VG

Vanlig å finne rundt myrer

Multefrukten er i likhet med Bringebær og bjørnebær ikke et bær i biologisk forstand, men en samfrukt satt sammen av mange steinfrie frukter. Multene er vanlig å finne rundt myrer, men forekommer i størst grad nordpå i landet, der dyrkes den også kommersielt noen steder. Det er dermed ingen tilfeldighet at Finnmarks fylkesblomst er nettopp multe. Multene vokser også helt ute ved havkanten, på odder og ved kysten. Her modner de mye tidligere enn oppe på fjellet, og dette er en av grunnene til at båttrafikken mellom forskjellige holmer langs kysten øker betraktelig fra midten av juli. I motsetning til multer fra innlandet som har en jevn, guloransjefarge, har kystmultene en klar, oransjerød farge selv når de er helt modne.

MULTEKREM: Multene brukes til mange desserter, blant annet multekrem som du ser på bilde. Foto: Sara Johannesen/VG
MULTEKREM: Multene brukes til mange desserter, blant annet multekrem som du ser på bilde. Foto: Sara Johannesen/VG

Dessertbær

Før i tiden ble multer brukt mot skjørbuk som var en vanlig og fryktet sykdom blant fiskerne på 1500-tallet. Nå vet vi at skjørbuk skyldes mangel av C-vitamin og multene i dag blir mest brukt som et dessertbær, og for mange er det ikke jul uten en dose multer. Bærene anses å være noe av det beste Norge har å by på i mange sammenhenger.

- Vi ser at de brukes på ekslusive middager, gjerne sammen med fisk eller vilt, som også har lange tradisjoner i landet vårt, sier Gerd Byermoen.

Ikke en kilo under 90 kr

Friske multer selges ofte i spann, og bærene har dessverre blitt veldig dyre. Det er sjeldent du får kjøpt en kilo multer til under 90 kr.

- Fordi multer vokser i myrete områder i naturen tar det tid å finne og plukke dem. Begrensede mengder i korte perioder der det koster mye tid og krefter å få tak i «gullet» gir en forholdsvis høy pris i butikken sammenliknet med bær som dyrkes kommersielt, sier Byermoen.

Fikk du lyst på multer? Sjekk ut disse oppskriftene:

Kilder: Wikipedia.no, fjellogfiske.no, matmerk.no, skiforeningen.no

Publisert: 22.01.2016 kl. 14:10
Oppdatert: 22.01.2016 kl. 14:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?