Bocuse d'Or-vinner slår seg sammen med Sand-brødrene

17. april 2015Aktuelt
KOMBO: (Fra v.) Ørjan Johannessen, Vebjørn Sand, Odd Ivar Solvold og Aune Sand slår seg sammen for et nytt prosjekt i New York. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
KOMBO: (Fra v.) Ørjan Johannessen, Vebjørn Sand, Odd Ivar Solvold og Aune Sand slår seg sammen for et nytt prosjekt i New York. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Bocuse d'Or-vinner Ørjan Johannessen gikk til Aune og Vebjørn Sand for å realisere drømmen om å åpne restaurant i New York.

I løpet av fire uker i november skal Galleri Sand i West Village på Manhattan, med kunstnerbrødrene Sand i spissen, gjøres om til en pop-up-restaurant. På kjøkkenet står Bocuse d'Or-vinner Ørjan Johannessen og hans manager, mesterkokk Odd Ivar Solvold.

- Odd Ivar (Solvold, red. anm.) og jeg har drømt om å gjøre noe i utlandet i flere år. Å ha en pop-up restaurant i galleriet til Sand-familien er nesten som å komme hjem til noen, smiler Johannessen.

Samarbeidet ble til ved at Solvold mailet New York-galleriet. Aune Sand forteller han gjorde store øyne da han så forslaget i innboksen.

- Jeg tenkte: «Dette kan ikke være sant. Vet de ikke hvor kontroversielle vi er?» Det er ikke «stuereint» å samarbeide med oss, så jeg lurte på om de faktisk ville dette, humrer Sand.

Dialogen ledet raskt til en champagnelunsj i galleriet med Ørjan Johannessen og samboeren - til stor suksess. Samarbeidet ble spikret på rekordtid. Nå gleder de seg til november, og forbereder seg på en hektisk måned:

- Forventningene kommer til å være skyhøye. Men hvis du har Ronaldo, Zlatan og Messi på en fotballbane, kaster en ball til dem, og sier «spill, gutter!», så blir det jo bra, smiler Sand.

På menyen står norsk mat.

- Menyen kommer sannsynligvis til å endre seg i løpet av de fire ukene, og vi har lyst til å fortelle historier med rettene våre, forteller Johannessen, og fortsetter:

- Vi vil ha fokus på norske smaker og tilberedningsmetoder, og vil heller servere folkelig god mat enn retter som kun fokuserer på flott presentasjon og overraskelsesmomenter, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJEMI: Det var god stemning mellom gjengen som i november åpner pop-up-restaurant. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
KJEMI: Det var god stemning mellom gjengen som i november åpner pop-up-restaurant. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Fokus på Norge

Vebjørn Sand og Marianne Aulie står for kunsten, mens Aune Sand skal sørge for at det blir servert «fantastisk god og perfekt temperert champagne».

Favoritten er champagnen Clos du Mesnil Krug:

- Hver gang jeg åpner en flaske, er det som å løpe gjennom en blomstereng, smiler champagne-connoisseur Sand.

Kokkene håper samarbeidet vil skape større blest om norske kokker i utlandet. De utelukker heller ikke besøk av anerkjente kokkevenner fra USA.

- Selv etter fem norske seiere i Bocuse d'Or, er det veldig lite fokus på norske kokker utenfor Norge. Så det er en markedsføringstanke bak det her; En blir aldri større av å bare bli i Oslo, sier kokk Odd Ivar Solvold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØKKEN: Ørjan Johannessen og Odd Ivar Solvold tar gjerne imot Vebjørn Sand på kjøkkenet - som her blir instruert i hvordan man bruker spumaflasker. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
KJØKKEN: Ørjan Johannessen og Odd Ivar Solvold tar gjerne imot Vebjørn Sand på kjøkkenet - som her blir instruert i hvordan man bruker spumaflasker. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Sanse-mat

Maten og kunsten som henger i galleriet skal kombineres i det de omtaler som en felles opplevelse. Billedkunstner Vebjørn Sand sier sammenslåingen av galleriet og pop-up-restauranten blir som «en sansenes verden»:

- Maten vekker sanseapparatet på en helt spesiell måte, og akkurat som i billedkunsten trekkes publikum raskt inn i verket, forteller Vebjørn Sand, og fortsetter:

- Du kan nærmest «lukte» våren i et impresjonistisk maleri av Monet. Det er det samme med mat: Du har farger, smak, lukt - dette er kunst i to former, sier Sand.

Selv om billedkunstneren forteller at han ikke har kjøkken selv, sier han at oppveksten i Hvaler har gjort både han og broren glad i god mat.

- Vi var omtrent fullstendig selvforsynte: Vi hadde epler i hagen, kreps i sjøen, og i slaktesesongen gikk vi ned og hentet blod til blodpannekaker. I tillegg hadde vi en mormor og mor som laget all mat fra bunnen av, så vi vokste sånn sett opp i en enorm rikdom, sier Sand.

Hvis maleren eventuelt får lyst til å prøve seg som kokk i november, er det bare å gå ut på kjøkkenet til Bocuse d'Or-vinneren.

- Det er bare hyggelig med selskap på kjøkkenet, smiler Johannessen.

Publisert: 17.04.2015 kl. 15:19
Oppdatert: 17.04.2015 kl. 15:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?