Til hovedinnhold

Seks fristende oppskrifter med ekte vanilje

14. april 2016Aktuelt
DEILIG BAKST: Vaniljepulver og vaniljestang er hyppig brukt i bakst og desserter for en grunn. Nå kan prisene gå i været, så det er bare å sette i gang med bakingen først som sist! Foto: Sara Johannessen / Kristine Ilstad / Det søte liv
DEILIG BAKST: Vaniljepulver og vaniljestang er hyppig brukt i bakst og desserter for en grunn. Nå kan prisene gå i været, så det er bare å sette i gang med bakingen først som sist! Foto: Sara Johannessen / Kristine Ilstad / Det søte liv
Line Blokhus
Line Blokhus

Prisen på vanilje skyter i været! Skynd deg å lage hjemmelaget is, vaniljefudge som smelter på tungen, eller lekre boller med vaniljekrem.

Vanilje er allerede verdens nest dyreste krydder, kun slått av safran. Nå ser det ut til at prisen på den dyrebare smakstilsetteren bare vil fortsette å gå én vei: Opp!

Bakgrunnen er produksjonsproblemer på Madagaskar, som er verdens største vaniljeprodusent. Siden slutten av 2014 har avlingene vært dårlige, noe som har presset prisene opp, skriver flere internasjonale medier, blant annet The Independent.

IKKE EKTE: Softis med vaniljesmak inneholder ikke ekte vanilje, men vanillin, som er en kunstig vaniljesmak. Foto: Frode Hansen / VG
IKKE EKTE: Softis med vaniljesmak inneholder ikke ekte vanilje, men vanillin, som er en kunstig vaniljesmak. Foto: Frode Hansen / VG

Dyrere og dårligere

Men det er ikke bare vaniljeprisene som blir påvirket av produksjonsproblemene – problemene går også utover smaken! De lokale produsentene visste nemlig på forhånd at avlingene ville bli dårligere, og har derfor begynt å høste vaniljeavlingene tidligere enn vanlig. For tidlig høsting gjør kvaliteten på vaniljen dårligere, ved at vaniljen får en mindre intens smak enn vi er vant til.

Santa Maria: Ikke nødvendigvis dyrere i butikk

I hovedsak er det de lokale produsentene og selskapene som kjøper vaniljen som har fått kjenne konsekvensene av produksjonsproblemene, og nå er det mulig at også forbrukeren vil merke prishoppet, ifølge The Mirror.

Administrerende direktør hos krydderprodusenten Santa Maria, Stian Møller, mener økningen på råvareprisen ikke nødvendigvis vil ha noe å si for prisene i butikk.

– Generelt kan vi si at dårlige avlinger påvirker råvareprisene. Det er ikke dermed sagt at dette vil være utslagsgivende for sluttprisen ut til forbrukerne, da det er kjedene selv som styrer den endelige utsalgsprisen, sier Møller til Godt.

Det er altså bare å hive seg rundt og lage noe skikkelig digg – og håpe på at prisen ikke går nevneverdig opp (og smaken ned):

Foto: Sara Johannessen / VG
Foto: Sara Johannessen / VG

Lag på lag med kakebunn, frosting og masse fargerikt strøssel gjør Lise Finckenhagens vaniljekake til en fest og en fryd for øyet.

Foto: Sara Johannessen / VG
Foto: Sara Johannessen / VG

Myk, luftig fudge er noe enhver søtmums vil elske – og er du tilhenger av fudgebitene fra smågodtdisken kan vi garantere at disse faller i smak. Én bit er så absolutt ikke nok!

Foto: Kristine Ilstad / Det søte liv
Foto: Kristine Ilstad / Det søte liv

Denne superenkle og digge yoghurtisen er det bakeblogger Kristine Ilstad fra Det Søte Liv som står bak. Med bare tre ingredienser lager du en forfriskende deilig is – og den blir selvsagt aller best om du bruker vaniljestang!

Foto: Kristine Ilstad / Det søte liv
Foto: Kristine Ilstad / Det søte liv

Hvem kan vel motstå rykende ferske boller? Disse safranbollene fylt med vaniljekrem er det Det søte liv-Kristine som har laget – og aller best blir de om du fyller bollene med hjemmelaget vaniljekrem.

Foto: Sara Johannessen / VG
Foto: Sara Johannessen / VG

Denne spennende vaniljekaken får et sprøtt og søtt karamellisert lag med kokos på toppen. Et spennende alternativ til sjokoladekake i langpanne, og en kake som garantert vil bli en hit i heimen!

Foto: Julie Ilona Balas / Julies matblogg
Foto: Julie Ilona Balas / Julies matblogg

Vi må selvsagt ikke glemme vaniljeklassikeren panna cotta! Matblogger Julie Ilona Balas har laget den populære (og kjempenkle) desserten med en vri, nemlig ved å bruke kokosmelk i stedet for fløte. Vi har bare ett ord å si til det: NAM!

Publisert: 14.04.2016 kl. 13:49
Oppdatert: 14.04.2016 kl. 14:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?