Når India møter Norge: Satser på husmannskost og gatemat

25. august 2016Aktuelt
HÅNDMALT: Kjøkkensjef Harjit Kumar kokkelerer. Kjøkkenflisene er håndmalte og viser restaurantnavnet skrevet på norsk med bokstaver fra hindu. Foto: Frode Hansen/VG
HÅNDMALT: Kjøkkensjef Harjit Kumar kokkelerer. Kjøkkenflisene er håndmalte og viser restaurantnavnet skrevet på norsk med bokstaver fra hindu. Foto: Frode Hansen/VG

Selv om du finner Butter Chicken og Tikka Masala på menyen, er ikke Der peppern gror helt som andre indiske restauranter.

Siden åpningen i november i fjor har det bare gått oppover med Der peppern gror. I år ble restauranten stemt frem som Oslos beste indiske under Oslobys kåring, og fortsatt må man være ute i rimelig god tid for å bestille bord. Det virker som om restauranten har truffet med konseptet sitt. Restauranten er nemlig ikke som andre indiske restauranter i Norge.

Du finner ingen elefanter, påfugler eller servise av kobber og messing med te-lys under som varmekilde. Faktisk har folk som går forbi problemer med å skjønne hva slags type mat restauranten serverer, til tross for store vinduer som nærmest går fra gulv til tak med godt innsyn inn i restauranten.

– Folk har kommet inn og spurt hva slags restaurant dette er. Det er ikke mulig å se fra utsiden, forteller eier og daglig leder Samir Sharma.

Og det har vært et svært bevisst valg fra hans side.

– Jeg har vokst opp på restaurant, men ville lage noe annet enn de indiske restaurantene som finnes i Norge. Ikke det at de ikke viser indisk kultur, men jeg ville vise en annen side av den indiske kulturen enn det, sier han.

Restauranten bærer derfor mer preg av betong og det industrielle - som også er en stor del av India ifølge Sharma.

Foto: Frode Hansen/VG
Foto: Frode Hansen/VG

Inspirert av familien

Han ble spesielt inspirert av historien til de indiske arbeidsinnvandrerne som kom til Norge på 1960- og 70-tallet. Foreldrene til Samir var nemlig to av disse, noe som har satt sitt preg på restauranten bokstavelig talt.

– Pappa jobbet på fabrikk, så vi har satt inn gamle fabrikkvinduer i restauranten. Bildene på veggene viser dessuten ekte personer. Det er bilder av slekt, venner og bekjente, forteller han.

Ett av bildene viser svigerfaren til Samir samme dag som han reiste fra India og til Norge. Andre viser familieferier, skiturer og barndomsminner. Grunntanken for Der peppern gro» er India møter Norge.

– Jeg vokste opp i et veldig norsk hjem, og ville vise en norsk-indisk kultur, forklarer han.

Atmosfæren er en helt annen enn det som er typisk for norske indiske restauranter, men Sharma forteller at 90 prosent av alt i restauranten er indisk.

– Hvert eneste gatehjørne i India ser ikke ut som «1001 natt». Det er mye tre og betong, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LITT HER OG DER: Interiøret i restauranten stammer fra ulike plasser, både nytt og brukt. Vindusveggen er for eksempel gamle fabrikkvinduer, forteller eier Samir Sharma. Foto: Isabel Bech
LITT HER OG DER: Interiøret i restauranten stammer fra ulike plasser, både nytt og brukt. Vindusveggen er for eksempel gamle fabrikkvinduer, forteller eier Samir Sharma. Foto: Isabel Bech

Husmannskost på indisk

I matveien har han også gått en helt annen vei. Her får man servert en rekke kjente retter som Butter Chicken og Tikka Masala, siden det er det nordmenn er vant til når det gjelder indisk mat, men den største delen av menyen er viet til indisk «street food» og husmannskost.

– Ingen lager Butter Chicken hjemme i India. Det er restaurantmat som kokker må lage, forteller Sharma.

Han ville heller bringe det hjemmekjære til restauranten, med retter som han selv har vokst opp med.

– Enkelte av rettene på menyen ville folk i India ledd av. Det er ikke sånn som man spiser på restaurant der. Det er helt «basic» mat, men det er nytt i Norge, forklarer han.

For å virkelig understreke fokuset på det hjemmelagede og upretensiøse, har Sharma ryddet plass til moren sin på restaurantkjøkkenet. «Mutterns hjørne» kaller de det, og der står moren og lager mat til de gjestene som vil prøve hennes spesialiteter. Også svigermoren har fått satt sitt preg på menyen, blant annet er kylling curryen på menyen har fått stempelet «godkjent av svigermor».

– Mamma er vegetarianer og veldig flink på «street food», mens svigermoren min er veldig flink med retter med kjøtt. Hun fikk prøvesmake rettene før vi satte dem på menyen, forteller Sharma.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INDIA MØTER NORGE: Der peppern gror ønsker å vise den norsk-indiske kulturen de selv er vant til. Foto: Frode Hansen/VG
INDIA MØTER NORGE: Der peppern gror ønsker å vise den norsk-indiske kulturen de selv er vant til. Foto: Frode Hansen/VG

Selv om de har landet på en stil i matveien, betyr ikke det at de står på stedet hvil i matveien. Menyen vil endres omtrent kvartalsvis, og gamle retter må gjøre plass for nye. For Samir er dette en måte å opprettholde lekenheten og spenningen til mat. På den måten blir det nemlig morsommere å holde på.

– Vi skal ha det gøy. Alt trenger ikke være så seriøst, sier han.

Publisert: 25.08.2016 kl. 11:09
Oppdatert: 27.08.2016 kl. 21:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?