De norske jordbærene kan bli forsinket

SOMMERTEGN: Søte, knallrøde og gode. Mange venter nok veldig på de norske jordbærene for tiden. Foto: Theis Roksvåg Pedersen/VG
SOMMERTEGN: Søte, knallrøde og gode. Mange venter nok veldig på de norske jordbærene for tiden. Foto: Theis Roksvåg Pedersen/VG
Maria Tveiten Helgeby

Kaldt vær har ført til forsinkelser i jordbæravlingene. Dermed kan det hende at de norske jordbærene ikke kommer før i juli.

Godværet er endelig på plass og sommerferien nærmer seg for alle penga. Men de supersøte, norske jordbærene glimrer med sitt fravær i store deler av landet.

- Selv om enkelte jordbæravlinger i Vestfold ligger godt an på grunn av en mild og varm april, har den ellers kjølige våren ført til at den norske jordbærsesongen i stor grad kan bli forsinket. Mye avhenger av været fremover, forteller seniorkonsulent i Norsk Gartnerforbund, Pernille Rød Larsen, til Godt.

I fjor kunne Godt melde om rekordsesong, og jordbær som var i butikk tre uker før tiden. Så hvis du håpet på å meske deg i den røde delikatessen til Sankthans, kommer du kanskje til å bli skuffet.

- Hovedmengden jordbær er fortsatt bare i blomst, og langt ifra klare til høsting. Dermed kan det virke som at mesteparten av de norske jordbærene ikke er i butikk før i juli. Med det sagt ligger det an til å bli en bra sesong, og det er gode avlinger over hele landet, fortsetter seniorrådgiveren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISKT: Kald jordbærsuppe med ingefær og lime passer perfekt i sommersolen. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
FRISKT: Kald jordbærsuppe med ingefær og lime passer perfekt i sommersolen. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Den sene sesongen kommer heldigvis med noen fordeler: Grunnen til at norske jordbær smaker så søtt ligger nemlig i den lange modningstiden. Da får bærene lengre tid til å produsere sukker gjennom fotosyntesen.

- Jordbærene får kortere holdbarhet hvis de modnes for fort. Sånn sett kan årets kjølige vår være positivt, sier Rød Larsen.

I tillegg til sin friske og søte smak, er jordbær supersunt. De røde bærene inneholder både A- og C-vitaminer, og er i tillegg stappfulle av antioksidanter, skriver Frukt.no.

Det finnes rundt 17 forskjellige arter av jordbær, men i Norge er det typen «Korona» som blir hyppigst spist, ifølge Store Norske Leksikon.

Hva pleier du å bruke jordbær til? Del gjerne dine favorittoppskrifter under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?