Matfilmene og -seriene du bør se i julen

22. desember 2014Aktuelt
FILM OG POPCORN: Lag karamellpopcorn og kryp opp i sofaen med en skikkelig koselig matfilm. Foto: Sara Johannessen/VG
FILM OG POPCORN: Lag karamellpopcorn og kryp opp i sofaen med en skikkelig koselig matfilm. Foto: Sara Johannessen/VG

Innta sofaen og la noen andre ta seg av maten noen timer.

Det dreier seg mye om mat i julen. Vi har snakket ferdig om hvordan vi skal få sprø svor på ribba til julaften, og er nå over på hvordan kalkunen skal bli saftig til nyttårsaften. Og innimellom er det julefrokoster, pinnekjøtt, ribberester, lutefisk, konfekt og pepperkaker. Og på et tidspunkt, begynner vi å tenke at «nå må jeg ha en pause fra all julematen».

Selv om vi kanskje er litt lei av julematen, blir vi aldri lei av mat. Hva med å poppe litt popkorn - eller lage Lise Finckenhagens karamellpopkorn - og krype opp i sofaen og finne frem en av disse matfilmene?

Vi har funnet frem fem filmer og to serier som dreier seg om maten, og om kjærligheten til maten - og om hva maten og måltidet har å si for vennskap, familie, og ganske enkelt, lykken.

Chef's Table (2015-)

AMERIKANSK DRØM: Franskfødte Dominique Crenns forkjærlighet for livet, familien og personlige bånd hjalp henne til å bli den første kokken i Amerika med to Michelin-stjerner. Foto: Netflix
AMERIKANSK DRØM: Franskfødte Dominique Crenns forkjærlighet for livet, familien og personlige bånd hjalp henne til å bli den første kokken i Amerika med to Michelin-stjerner. Foto: Netflix

Har du Netflix og ennå ikke sett Chef’s Table i år? Da er det på tide! Her får du et innblikk i både livet på kjøkkenet og privatlivet til noen av verdens mest anerkjente og talentfulle kokker. Den Emmy-nominerte dokumentarserien ligger foreløpig ute med tre sesonger, hvor den nyeste sesongen kom ut tidligere i år. Bli med på en reise fra et buddhisttempel til Michelin-restauranter. Hver episode fokuserer på en enkelt kokk og hans eller hennes historie og restaurant.

Er du matelskere som oss, er det umulig å ikke bli inspirert av kokkenes unike historier og lidenskap til mat. Samtidig som listen over restauranter å besøke blir stadig lengre.

Cooked (2016-)

Dokuserien «Cooked» er nok en Netflix-serie som foreløpig er ute med en sesong. Gjennom fire episoder utforsker den prisbelønte matforfatteren Michael Pollan hvordan de fire elementene ild, luft, vann og jord har formet matlagingen; alt fra tilberedning av mat gjennom tidene til hvordan mat knytter mennesker og verden sammen. La Pollan ta deg med til uventede matsteder og bli både opplyst og inspirert.

En trettimetersreise (2014)

Den indiske familen Kadam flytter fra India til Europa, og bosetter seg over gaten fra Madame Mallory’s Michelin-restaurant i en liten landsby i de franske alpene. Her åpner de Maison Mumbai, en lystig, upretensiøs indisk familierestaurant, til Mallorys store fortvilelse. I tiden som følger forsøker de to restauranteierne så godt de kan å sabotere for hverandre, samtidig som eldstesønnen i Kadamfamilien i all hemmelighet drømmer om å få jobbe ved det prestisjefylte Michelin-restaurantkjøkkenet.

Filmen byr på indisk entusiasme og intensitet, fransk eleganse og tradisjon, følelsen av forpliktelse overfor familien, drømmen om et bedre liv, kjærlighet, til mat og til hverandre, og hvordan det er å endelig komme frem til hva det er som virkelig betyr noe her i livet.

Chef (2014)

STJERNEKOKK: Carl Caspar vil lage mat på sin måte. Det vet publikum å sette pris på. Foto: Merrick Morton/UIP
STJERNEKOKK: Carl Caspar vil lage mat på sin måte. Det vet publikum å sette pris på. Foto: Merrick Morton/UIP

Stjernekokk Carl Casper må slutte i jobben på en av Los Angeles stjernerestauranter fordi han nekter å lage mat slik eieren ønsker det; han føler at det går på bekostning av hans egen kreativitet og integritet som kokk. Blakk og nokså demotivert må han finne ut hva han skal gjøre med livet sitt, og sammen med sønnen og en trofast kjøkkenassistent legger han ut på en reise hvor han finner tilbake til hvorfor han egentlig ble kokk – det dreier seg om mat i all enkelthet og særlig kubanske sandwicher.

En food truck og kunnskapen om bruk av sosiale medier spiller også store roller i filmen. Det er en feelgood movie med matscener til å få vann i munnen av, masse humor og i tillegg en søt skildring av hvordan en far og sønn endelig blir ordentlig kjent med hverandre.

I am love (2010)

Historien foregår i Milano. Og handler om en italiensk overklassefamilie som møter problemer når familiens overhode faller fra. Det er forventet at hans sønn og sønnesønn skal overta driften av familieimperiet, mens barnebarnet er mer interessert i å starte en restaurant sammen med en ung, talentfull kokk han har blitt kjent med. Hans russiske mor forsøker å støtte ham ved å bli kjent med sønnens venn, noe som ender i en intens og ulovlig affære.

Familien samles stadig rundt bordet, og det er her samtalen finner sted. Måltidene dreier seg derfor like mye om ritualene rundt å være sammen som familie, som den gjør om maten som blir servert.

Ratatouille (2007)

KJØKKENROTTE: Den animerte filmen om rotten Remy som vil bli kokk er underholdende både for store og små. Foto: Pixar
KJØKKENROTTE: Den animerte filmen om rotten Remy som vil bli kokk er underholdende både for store og små. Foto: Pixar

Remy er en rotte som etter å ha blitt jaget hjemmefra finner seg et nytt tilholdssted på kjøkkenet til en av Paris fremste restauranter. Her hjelper han, i all hemmelighet, en stakkars kjøkkenassistent med å trylle frem de lekreste retter. Kjøkkenassistenten blir, med Remys hjelp, den nye stjernen på kjøkkenet. Men, som seg hør og bør på Parisiske restauranter, det er flere av kokkene på kjøkkenet som kjemper om å bli den beste og overta restauranten og det er restaurantkritikere som deler ut, og tar tilbake, de gjeveste stjernene.

Det at kjøkkenet også er hjemmet til en rotte bidrar jo ikke akkurat til å begrense komplikasjonene. Men det handler mest om maten, og kjærligheten til maten, og veien frem til de perfekte rettene og de fornøyde gjestene.

Chocolat (2000)

En mor og datter slår seg ned i en liten fransk landsby, og åpner en liten sjokoladebutikk rett før fastetiden setter i gang. Moren Vianne kler seg ikke som de andre i landsbyen, går ikke i kirken og har aldri vært gift; hun lager håndlaget sjokolade, med chili og andre eksotiske ingredienser, og blir venner med dem som landsbyen ser på med skjeve øyne. Med tålmodighet og kjærlighet, til sjokjoladen og til mennesker, endrer miljøet i den lille landsbyen seg med de nye innbyggerne. Og imens lærer vi mye om hvor sjokoladen kommer fra, hva man kan gjøre med den - og hva godt den gjør for alle mennesker.

Julie and Julia (2009)

FRANSK KOKKEKUNST: Meryl Streep spiller den kjente kokken Julia Child. Foto: Columbia Pictures
FRANSK KOKKEKUNST: Meryl Streep spiller den kjente kokken Julia Child. Foto: Columbia Pictures

Julie, en ung jente utfordrer seg selv til å bli bedre på kjøkkenet ved å offentligjøre på en blogg at hun gjennom et år skal lage seg gjennom alle Julia Childs 524 oppskrifter i kokeboken Mastering the Art of French Cooking (Julia Child var kvinnen som introduserte amerikanerne for det franske kjøkken).

Vi følger Julies egenopplæring i fransk kokekunst i hjembyen New York, samtidig som vi får innblikk i Julias liv i Paris, hvor hun lærer seg å lage fransk mat, blant annet som elev ved prestisjeskolen Le Cordon Bleu. I hvert sitt land og i hver sin tid, treffer de to kvinnene på utfordringer, i karrieren og i privatlivet, men underveis vender de stadig tilbake til kjøkkenet og maten, og lar det være rettesnoren og motivasjonen for seg selv og sitt forhold til andre mennesker.

Publisert: 22.12.2014 kl. 12:20
Oppdatert: 22.12.2017 kl. 08:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?