Til hovedinnhold

Matguide til Helsinki: Hipster-kafeer og Michelin-restauranter i skjønn forening

19. juli 2016Aktuelt
MATHALLER: Er populære i Finland. Gamle Saluhallen er den eldste i Helsinki, og her holder blant annet den skandinaviske kafeen Story til. Foto: Jussi Hellsten/Visithelsinki.fi
MATHALLER: Er populære i Finland. Gamle Saluhallen er den eldste i Helsinki, og her holder blant annet den skandinaviske kafeen Story til. Foto: Jussi Hellsten/Visithelsinki.fi

Finsk matkultur har fått et realt oppsving og på kort tid har Helsinki blitt en mathovedstad å regne med.

Helsinki havner ofte i skyggen av sine nordiske naboer når det kommer til mat. Det er det ingen grunn til. Hovedstaden i øst kan tilby både kule kafeer og flotte restauranter. New nordic-stilen er utbredt her, så vel som i Norden generelt, og fokuset på råvarer og økologisk mat står sterkt. Mange steder tilbyr derfor en meny som varieres etter årstider og hvilke råvarer som er i sesong.

Finsk design har lenge hatt et godt renommé, og kanskje er det på tide at matkulturen får det samme. Det er iallefall lange tradisjoner for mat i Finland, noe som kommer frem i de mange mathallene i hovedstaden.

Her får du noen tips til hva du kan oppleve på matfronten i den finske storbyen:

Frokost og lunsj

Cafe Engel

I ett av Helsinkis eldste bygg kan du nyte frokosten i ærverdige omgivelser. Kafeen er oppkalt etter arkitekt Carl Ludvig Engel som designet byggets fasade i 1830. Her serveres det frokost i flere varianter, enten du ønsker en skandinavisk, fransk eller britisk variant.

Maten: I tillegg til frokost, kan du kjøpe kaker og bakverk som makroner, sjokoladekake og sitronmarengspai. Kafeen serverer også varmretter til lunsj.

Stemningen: Kafeen har en tradisjonell stil, med høye vinduer og gullspeil på rekke og rad langs veggene. Får du sitte på vindusplass har du utsikt til katedralen. I tillegg har de en hyggelig bakgård på sommerstid.

Verdt å vite: Fint sted å dra hvis dere er uenige om hva dere vil spise. Her serveres det så mange forskjellige typer frokost, at alle kan finne noe de liker.

$$: 140 kr for frokosttallerken inkludert fersk frukt, juice og kaffe eller te.

Adresse: Aleksanterinkatu 26 00170, Helsinki

Tel: +358 09-652776

Moko Market Café and Store

Denne kombinasjonen av kafé og interiørbutikk har to filialer i byen. Den ene ligger i hipster-bydelen Punavouri (eller Rödbergen på svensk) og den andre i Sörnäinen. I matveien er det ferske, organiske råvarer som står i fokus, og rettene de tilbyr varierer fra sesong til sesong.

Maten: Salater, smoothies, pasta, burger, og dagens lunsj.

Stemningen: Lokalene er store og lyse, og kafeen og interiørbutikken går i ett. Omgivelsene er det derfor ikke noe å utsette på.

Verdt å vite: På lørdager serveres det brunsj til to forskjellige tider: 10.00-11.30 og 12.00-13.30.

$$: Mellom 85 og 110 for lunsjretter. Brunsjbuffet til cirka 190 kr.

Adresse: Perämiehenkatu 10, 00150 Helsinki eller Vilhonvuorenkatu 11, 00500 Helsinki

Tel: + 358 010 3156156 eller +358 045 144 6225

Kaffe

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Cafe Regatta

Dette røde naustet må kunne sies å være en av de mest sjarmerende kafeene i hele Helsinki. Kafeen holder til i et lite, rødt trehus ved havet, så her kan du nyte både en kaffekopp, en kanelbolle og nydelig sjøutsikt.

Maten: Kaffe, bakst og smørbrød.

Stemningen: Kan det bli bedre enn å nyte kaffepausen til lyden av bølger og sjøsprøyt?

Verdt å vite: Kafeen er svært liten, men parken og stranden er rett ved siden av.

$$: Billig.

Adresse: Merikannontie 8, Töölö

Tel: +358 40 0760049

Johan och Nyström

Når du stiger inn i kafeen kunne du like gjerne befunnet deg i Brooklyn istedenfor i ett av våre naboland. Med mursteinsvegger, høyt tak og industrielt preg, oser stedet av kulhet. Dette er det nyeste tilskuddet i rekken fra den svenske kaffe- og teforhandleren Johan och Nyström.

Maten: Hovedfokuset er kaffe fra direct trade med kaffebønder, samt te i utallige sorter. I tillegg serverer de lunsjmat som sandwicher.

Stemningen: Høy hipsterfaktor. Industrielle lokaler, med murstein og store bærebjelker i tre. Fargerike puffer og stoler lyser opp lokalet.

$$: 35 kr for en cappuchino

Adresse: Kanavaranta 7C (Kanalkajen 7)
00160 Helsinki

Middag

Restaurant Ask

En av fire Helsinki-baserte restauranter som fikk en Michelin-stjerne i år. Organiske og biodynamiske råvarer står i sentrum og ifølge deres egen hjemmeside er naturen en av hovedkildene til inspirasjon.

Maten: En daglig settmeny som varierer utifra hvilke råvarer som er tilgjengelige.

Stemning: Lite, men stilfullt og lyst lokale.

Verdt å vite: Dersom middagsmenyen blir for ekstravagant, kan du på fredager og lørdager benytte deg av restaurantens lunsjtilbud. For 460 kr (49 euro) får du en fireretters meny. Book bord i god tid, restauraten har kun plass til 26 stk.

$$: 840 kr (89 euro) for middagsmenyen

Adresse: Vironkatu 8, 00170 Helsinki

Tel: +358 40 581 8100

Farang

Kamskjell fra den asiatiske restauranten Farang. Pressefoto: Farang
Kamskjell fra den asiatiske restauranten Farang. Pressefoto: Farang

Den finske kjendiskokken Tomi Björck er eieren av denne asiatiske restauranten, som fikk Bib Gourmand-pris i Michelin-guiden i år. Restauranten holder til i Kunsthalle Helsinki, så her kan du slå to fluer i én smekk og få kunstnerisk påfyll såvel som påfyll for magen.

Maten: Moderne asiatisk mat med retter som lages for å deles. Selv sammenligner de seg blant annet med Hakkasan i London.

Stemning: Varme, stemningsfulle lokaler, med dempet belysning.

Verdt å vite: Restauranten holder til i Kunsthalle Helsinki, og har du besøkt museet før du spiser kan du få spesialpris hos restauranten.

$$: Rundt 250 kr for en hovedrett.

Adresse: Ainonkatu 3, 00100 Helsinki

Tel: +358 010 322 9385

Juuri

Hvorfor ikke prøve finsk mat når man først er i Helsinki? Juuri fokuserer på å bevare den finske matkulturen, men med en moderne, frisk vri. Det er altså ikke husmannskost du får servert, selv om lokal mat er et stikkord for restauranten.

Maten: Tradisjonell finsk mat serveres i ny drakt. I tillegg til vanlige hovedretter finner du «sapas» på menyen. Dette er rett og slett småretter inspirert av tapas, men med finske retter i bunn. Menyen varierer etter sesongen.

Stemning: Lokalene er stilige og maten serveres på flott keramikkservise. Her brukes det mye tid på anretningen av rettene

$$: Cirka 260 kr for en hovedrett og 50 kr for en smårett.

Adresse: Korkeavuorenkatu 27, 00130 Helsinki

Tel: +358 09 635 732

Shopping

Markedshaller står sterkt i Finland, og du finner flere av disse i Helsinki. Her kan du spise lunsj, eller handle inn til dagens middag. Det selges både ferskvarer, frukt og grønt og finske delikatesser.

FINSK: Helsinki byr på flere markedshaller med godt utvalg. Foto: Jussi Hellsten/Visithelsinki.fi
FINSK: Helsinki byr på flere markedshaller med godt utvalg. Foto: Jussi Hellsten/Visithelsinki.fi

Gamla Saluhallen

Matmarkedet i Gamla Saluhallen (eller Vana kauppahalli på finsk) har en lang historie i byen. Dette er den første salgshallen i Helsinki, og den åpnet i 1889. Etter å ha blitt renovert i 2014 har hallen nå åpnet igjen.

Adresse: Eteläranta (Södra kajen), 00130 Helsinki

Hakaniemi Saluhall

Denne markedshallen er ikke like gammel som Gamla Saluhallen, men nesten. Ifjor kunne hallen feire sitt 100-årsjubileum, og her samles både finner og turister for å utforske hva som tilbys i de mange salgsbodene i markedshallen.

Adresse: Hakaniemen Kauppahalli, 00530 Helsinki

Hietalahti Saluhall

Ifølge Visit Helsinki er dette er nykommeren i byen. Da Gamla Saluhall ble renovert i 2014 brukte selgerne Hietalahti som midlertidig tilholdssted. Flere likte denne hallen så godt at da det var på tide å flytte tilbake til Gamla Saluhallen, betsemte de seg liksågodt for å holde til begge steder.

Adresse: Lönnrotinkatu 34, 00180 Helsinki

Publisert: 19.07.2016 kl. 15:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?