Unngå å kaste mat - slik bruker du opp matvarer utgått på dato

NYTTIG: Frokost, middag eller dessert, utgåtte matvarer kan fint brukes i flere retter. Foto: Elin Vatnar Nilsen
NYTTIG: Frokost, middag eller dessert, utgåtte matvarer kan fint brukes i flere retter. Foto: Elin Vatnar Nilsen
Natalie Ngo Granum

Melkeprodukter utgått på dato, tørt brød, eller vissen frukt og grønt må ikke alltid gå rett i søppelkassen. Her får du tips til hvordan du kan gi nytt liv til gammel mat.

Nå har «krympebrødene» ankommet butikkhyllene for å bidra til mindre matkasting. Brød er nemlig blant matvarene som det kastes mest av. I en rapport fra Framtiden i våre hender kommer det frem at det kastes hele 230.000 tonn mat årlig i Norge. Målt i kalorier tilsvarer dette dagsbehovet for mat til 600.000 mennesker.

Også som forbruker er det flere grep vi kan ta for å redusere matsvinn. Matvett.no har blant annet samlet matvettreglene som kan spare deg penger og miljøet: I tillegg til å bruke sansene i stedet for å lene oss på «best før»-datoen på pakningene, er det også smart å planlegge innkjøpene. Det er også viktig å oppbevare maten riktig, slik at den holder seg lenger.

Denne høsten har Aftenposten-TV laget et program om såkalte «skrallere». Folk som forsyner seg av mat som matbutikkene kastet. Se tredje episode her:

<iframe height="315" src="http://www.aftenposten.no/webtv/embed/?id=101664" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Godt har tidligere skrevet om matvarene du trygt kan spise etter utgått dato. Kort fortalt kan matvarer som er merket med «best før» fortsatt spises utover holdbarhetsdato, så lenge produktene lukter og smaker normalt og ikke har fått mugg på seg.

For selv om kvaliteten på «gammel» mat ikke er på topp, betyr det ikke at den må gå direkte i søpla av den grunn. Her våre tips til hvordan du kan bruke opp melk, yoghurt, myke epler, brune grønnsaker, overmodne bananer og tørt brød.

BAKST: Gammel melk er ypperlig å bruke i baking av gjærbakst eller frokostfavoritten pannekaker. Foto: Magnar Kirknes/VG
BAKST: Gammel melk er ypperlig å bruke i baking av gjærbakst eller frokostfavoritten pannekaker. Foto: Magnar Kirknes/VG

Melk kan ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden, forutsatt riktig oppbevaring i kjøleskapet. Og så lenge melken ikke har klumpet seg, kan du alltids bruke gammel melk i matlaging eller baking. For eksempel kan du lage havregrøt med det lille ekstra, eller gled barna med god, gammeldags risengrynsgrøt.

Har du melk stående som er utgått på dato er det også en god unnskyldning til å by på kaffekos med verdens beste vafler eller overraske noen du er glad i med amerikanske pannekaker til frokost.

Melk kan dessuten fryses i kartongen inntil 6 måneder, men siden den friske melkesmaken forsvinner egner den seg best i mat eller bakverk, som i verdens beste boller der du koker opp melk og melis før det blandes med det tørre.

MIDDAG TIL DESSERT: Yoghurt blandet med mango chutney blir en deilig saus til kylling, eller visp sammen yoghurt i en panna cotta med kaffesmak. Foto: Magnar Kirknes/Sara Johannessen/VG
MIDDAG TIL DESSERT: Yoghurt blandet med mango chutney blir en deilig saus til kylling, eller visp sammen yoghurt i en panna cotta med kaffesmak. Foto: Magnar Kirknes/Sara Johannessen/VG

Naturell eller gresk yoghurt er anvendelig i alt fra gryteretter til hjemmelaget is. Apropos is; rekker du ikke å spise opp yoghurt før utløpsdatoen, kan du legge den i fryseren. Konsistensen endrer seg etter tining, men yoghurten passer likevel bra i for eksempel vaffel- og kakerøre, samt brøddeiger.

HELT BANANAS: Overmodne bananer gjør seg i en supersaftig banankake med sjokoladebiter. Klikk her for oppskriften. Foto: Julie Ilona Balas/VG
HELT BANANAS: Overmodne bananer gjør seg i en supersaftig banankake med sjokoladebiter. Klikk her for oppskriften. Foto: Julie Ilona Balas/VG

Ingen grunn til å deppe selv om bananene i fruktkurven begynner å bli brune og flekkete. Overmodne bananer gir nemlig en naturlig søt smak, samt gjør bakst og kaker ekstra saftige. I enkelte bakverk kan bananer dessuten brukes som eggerstatning.

Med kun banan og havregryn kan du trylle frem digge frokostpannekaker på null komma niks. Eller lag bananis med én ingrediens når du er fysen på dessert på en hverdag. Prøv også en ny vri på krydderkaken og lag Hummingbird-kake med banan og ananas. Her finner du også ti andre måter å bruke opp overmodne bananer.

NYTT LIV: Brødpudding eller arme riddere med banan og Nutella gjør tørt brød saftig og smakfullt igjen. Foto: Sara Johannessen/VG/Elin Vatnar Nilsen
NYTT LIV: Brødpudding eller arme riddere med banan og Nutella gjør tørt brød saftig og smakfullt igjen. Foto: Sara Johannessen/VG/Elin Vatnar Nilsen

Tørt brød er kanskje ikke like deilig å nyte med en skive brunost på, men det kan fortsatt serveres som en god helgefrokost, saftig lunsj eller i desserten.

FRISK ELLER SØTT: Myke epler kan brukes til så mangt, som en grønn smoothie med eple og spinat eller fylte horn med eplemos. Foto: Sara Johannessen/VG/Siv Romsdal
FRISK ELLER SØTT: Myke epler kan brukes til så mangt, som en grønn smoothie med eple og spinat eller fylte horn med eplemos. Foto: Sara Johannessen/VG/Siv Romsdal

Høsten er tid for norske epler. Er du så heldig å ha en hage full av epletrær, rekker du kanskje ikke å spise opp alt. Selv om eplene har blitt myke kan du lage nydelig eplemos av dem - server eplemosen som den er, eller bruk det som fyll i søt bakst som kanelsnurrer eller fylte horn. De kan også nytes i en frisk smoothie eller juice.

Dvaske epler passer også perfekt i varme middagsretter som en smaksrik kyllingsuppe med karri og kokos eller høstlig pytt i panne med pølse og eple.

SMAKSRIK: Grønnsaker kan enkelt brukes opp ved å koke næringsrik kraft, enten av bare grønnsaker eller sammen med kjøttbein. Foto: Julie Ilona Balas
SMAKSRIK: Grønnsaker kan enkelt brukes opp ved å koke næringsrik kraft, enten av bare grønnsaker eller sammen med kjøttbein. Foto: Julie Ilona Balas

Dvaske og brune grønnsaker nederst i skuffen frister kanskje ikke, men nytteverdien har ikke gått ut på dato av den grunn. Lager du hjemmelaget grønnsakskraft, eller annen kraft, får du brukt opp grønnsakene, samtidig er kraft genialt å ha liggende i fryseren som en base til supper eller gryter, samt julens pinnekjøtt.

Grønnsakene i seg selv kan også brukes i supper og middagstilbehør, for eksempel kremet blomkålsuppe, enkel potet- og purreløksuppe, gulrotmos som følge til fiskekaker eller fiskegrateng med søtpotetmos.

Kilder: Melk.no, VG, Matvett.no.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?