Forskere har oppfunnet iskrem som ikke smelter
Aldri mer klebrige fingre og pøler av smeltet iskrem.
Iskrem - sabla godt, men akk så klissete når den smelter og renner nedover fingrene i solsteken. Nå kan det heldigvis hende redningen er her for alle oss is-elskere.
Forskere ved University of Dundee og University of Edinburgh kan nå fortelle at de har funnet opp iskrem som smelter saktere enn vanlig iskrem. Iskremen skal kunne være i butikk allerede om tre år, ifølge Telegraph.
De (sannsynligvis) isglade forskerne har fremstilt et protein som binder luftbobler, fettet og vannet i iskrem. I tillegg til at proteinet fører til at iskremen smelter saktere, fører dette også til at iskremen blir mye mykere i konsistensen, og dermed får en jevn «puddingaktig» konsistens, skriver Grubstreet.
- Vi er spente på potensialet denne nye ingrediensen har for å forbedre iskrem, både for forbrukeren og for produsentene, sier Cait MacPhee, professor ved School of Physics and Astronomy ved University of Edinburgh, til universitetet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Null iskrystaller
Proteinet, og effekten den har på iskremen, kan dermed også føre til at iskrem kan lages med mindre mettet fett - og dermed også færre kalorier - enn dagens iskrem, heter det på hjemmesiden til University of Edinburgh.
Molekylet i proteinet de bruker kalles BslA, og vokser frem i en form for bakterie. Proteinet forhindrer også iskrystaller fra å dannes, skriver University of Dundee. Med andre ord kan det hende man slipper å få servert steinhard isbit-aktig is hos besteforeldre om noen år.
Uten meieriprodukter
Dette er forøvrig ikke de første iskremnyhetene i år. I juni kom det fram at iskremgigantene Ben&Jerry's nå holder på å produsere en iskrem helt uten meieriprodukter. Istedenfor fløte skal de bruke kokos- eller mandelmelk som base. Iskremen skal komme i butikk i USA i løpet av 2016, og i England litt senere.
Det har også skjedd store endringer på isspising-fronten: For første gang i historien er det nemlig ikke USA som spiser mest i is verden, men Kina. Ifølge Mintel har iskremmarkedet fordoblet seg i Kina fra 2008 til 2014.
Fikk du lyst på iskrem? Prøv disse digge oppskriftene:
Publisert: 04.09.2015 kl. 15:46
Oppdatert: 07.09.2015 kl. 09:05
Lag deg en gratis konto