Forskere har oppfunnet iskrem som ikke smelter

4. september 2015Aktuelt
KRISE: Noe så nydelig som en softis kan plutselig bli en rennende mare. Om tre år, derimot... Foto: Fredrik Solstad/Krister Sørbø/VG
KRISE: Noe så nydelig som en softis kan plutselig bli en rennende mare. Om tre år, derimot... Foto: Fredrik Solstad/Krister Sørbø/VG

Aldri mer klebrige fingre og pøler av smeltet iskrem.

Iskrem - sabla godt, men akk så klissete når den smelter og renner nedover fingrene i solsteken. Nå kan det heldigvis hende redningen er her for alle oss is-elskere.

Forskere ved University of Dundee og University of Edinburgh kan nå fortelle at de har funnet opp iskrem som smelter saktere enn vanlig iskrem. Iskremen skal kunne være i butikk allerede om tre år, ifølge Telegraph.

De (sannsynligvis) isglade forskerne har fremstilt et protein som binder luftbobler, fettet og vannet i iskrem. I tillegg til at proteinet fører til at iskremen smelter saktere, fører dette også til at iskremen blir mye mykere i konsistensen, og dermed får en jevn «puddingaktig» konsistens, skriver Grubstreet.

- Vi er spente på potensialet denne nye ingrediensen har for å forbedre iskrem, både for forbrukeren og for produsentene, sier Cait MacPhee, professor ved School of Physics and Astronomy ved University of Edinburgh, til universitetet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJIPT: Nydelig iskrem blir raskt mindre delikat når den ligger i en lunken pøl av is-saus. Foto: Therese Alice Sanne/VG
KJIPT: Nydelig iskrem blir raskt mindre delikat når den ligger i en lunken pøl av is-saus. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Null iskrystaller

Proteinet, og effekten den har på iskremen, kan dermed også føre til at iskrem kan lages med mindre mettet fett - og dermed også færre kalorier - enn dagens iskrem, heter det på hjemmesiden til University of Edinburgh.

Molekylet i proteinet de bruker kalles BslA, og vokser frem i en form for bakterie. Proteinet forhindrer også iskrystaller fra å dannes, skriver University of Dundee. Med andre ord kan det hende man slipper å få servert steinhard isbit-aktig is hos besteforeldre om noen år.

Uten meieriprodukter

Dette er forøvrig ikke de første iskremnyhetene i år. I juni kom det fram at iskremgigantene Ben&Jerry's nå holder på å produsere en iskrem helt uten meieriprodukter. Istedenfor fløte skal de bruke kokos- eller mandelmelk som base. Iskremen skal komme i butikk i USA i løpet av 2016, og i England litt senere.

Det har også skjedd store endringer på isspising-fronten: For første gang i historien er det nemlig ikke USA som spiser mest i is verden, men Kina. Ifølge Mintel har iskremmarkedet fordoblet seg i Kina fra 2008 til 2014.

Fikk du lyst på iskrem? Prøv disse digge oppskriftene:

Publisert: 04.09.2015 kl. 15:46
Oppdatert: 07.09.2015 kl. 09:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?