Dette kan du ta med på 17. mai-frokost

FROKOST Å ROPE HURRA FOR: En god melon med tynne skinkeskiver eller focaccia med pesto er perfekt til festfrokosten. Foto: Sara Johannessen/VG/Kristine Ilstad/Det søte liv
FROKOST Å ROPE HURRA FOR: En god melon med tynne skinkeskiver eller focaccia med pesto er perfekt til festfrokosten. Foto: Sara Johannessen/VG/Kristine Ilstad/Det søte liv
Natalie Ngo Granum

Potetsalat, eggerøre, pai og pastasalat - få oppskriftene og tipsene som gjør 17. mai-frokosten komplett. 

Årets hyggeligste frokost nærmer seg med stormskritt, og har du ennå ikke funnet ut hva du skal bidra med på 17. mai-koldtbordet? Eller kanskje du har en idé om hva du skal lage, men ikke finner oppskriften du trenger?

Spekemat, laks, eggerøre, rundstykker og potetsalat er koldtbord-klassikere som faller i smak hos de fleste. Selv om mye kan kjøpes ferdig i butikken i disse dager, er det ekstra stas å servere hjemmelaget potetsalat eller nybakte rundstykker på 17. mai-frokosten. Er dere mange som skal samles til champagnefrokost, er både en smaksrik salat og mettende pai midt i blinken å sette på festbordet.

Her har vi samlet noen enkle oppskrifter som du fortsatt rekker å lage til 17. mai:

Spekemat er et fast innslag på koldtbordet, og mange velger den lettvinte løsningen å ta med seg noen pakker med spekeskinke til spleiselaget. Du kan imidlertid helt enkelt gjøre det lille ekstra ved å dandere et spekefat med forskjellig skivet skinke, oppskåret melon og/eller jordbær, og topp det hele med en god balsamico. Eller imponer med rødbetmarinerte egg som følge til spekematen for en morsom vri.

En kremet potetsalat kan du fint lage dagen før. Alt du trenger å gjøre er å koke poteter, hakke løk og urter og røre sammen en dressing. Deretter er det bare å blande potetene med løk, urter, dressing og majones. Rett før servering blander du i rømme.

Vil du gå for en potetsalat uten meieriprodukter smaker en sennepsdressing nydelig til poteter.

Focaccia i langpanne er perfekt når du skal mette mange. Denne varianten til Kristine Ilstad smaker ekstra godt med pesto og parmesan.

Vil du servere ferske rundstykker, kan du gå for kaldhevede rundstykker; rør sammen deigen og rull ut rundstykker kvelden før, og la de heve i kjøleskapet over natten. Neste morgen gjenstår det bare å steke dem i cirka 15 minutter.

En stor salat er raskt og enkelt å slenge sammen - og her kan du bruke det du liker eller har tilgjengelig. En pastasalat er et enkelt tips for å gjøre salaten mer mettende.

En pai krever litt innsats siden du må lage både bunn og fyll, men fordelen er at den kan lages allerede nå og den er enkel å frakte hvis du skal ta med den deg. Og ikke minst er den like god varm som kald.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?