Kun tre av ti nordmenn kildesorterer aluminiumsformer
Det er full forvirring i norske hjem om hvordan man skal gjenvinne aluminiumsformene som ofte kommer med fisk, kjøtt eller grønnsaker.
En landsdekkende måling TNS har gjort for Grønt Punkt Norge viser at bare tre av ti nordmenn kildesorterer aluminiumsformer korrekt i dag. Det medfører at minst 10 millioner aluminiumsformer går i forbrenningsovnene hvert år, skriver Grønt Punkt Norge.
– Stekeformer av aluminium leveres inn i kommunens returordning for metallemballasje, så fremt de ikke er tilgriset av matrester. Er de tilgriset, bør de skylles ut av før de sorteres. Så enkelt er det altså, sier styreleder i Norsk Metallgjenvinning, Bjarte Grostøl i en pressemelding.
Unge dårligst
Målingen til TNS avdekker at 43 prosent av de over 60 år legger stekeformene i metallinnsamlingen, mens det kun er 14 prosent av personer under 30 år som kildesorterer dette avfallet riktig.
Olaf Brastad, som jobber med industri og avfall i miljøorganisasjonen Bellona, er svært overrasket over tallene:
– Jeg var sikker på at de unge var mer oppdatert på hva som skjer i samfunnet, spesielt innenfor miljø og klima, sier Brastad til Godt.
Han mener forbrukere av aluminium må ta mer ansvar når det kommer til kildesortering.
– Aluminium kan gjenvinnes i det uendelige, og det er et ressurskrevende materiale å fremstille. Det krever mye energi å lage aluminium, og derfor er det dumt at folk ikke gjenvinner metallet. Forbrukere må ta mer ansvar, sier Brastad.
Viktig
Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, presiserer at gjenvinning av aluminium faktisk krever så lite som fem prosent av energien som trengs for å lage varen fra bunn.
– Det er et verdifullt råstoff som kan bli sendt til smelteverk og bli til for eksempel bildeler, arbeidsredskap eller metallemballasje, sier Riise.
Dette gjør at aluminium er blant råvarene hvor miljøeffekten av å kildesortere er størst.
– Det er viktig å presisere at kildesortering er ikke det viktigste enkelttiltaket for å redusere klimagassutslipp. Når det er sagt har det viktige miljøgevinster utover klimagevinsten, sier Riise.
Hva med å prøve denne saftige kylling-oppskriften? Bare husk å kaste aluminiumsformen i metallavfall etter bruk:
Publisert: 23.10.2017 kl. 15:48
Oppdatert: 24.10.2017 kl. 09:16
Lag deg en gratis konto