Credo-sjef Heidi Bjerkan om arbeid: – Gjør hverdagen min meningsfull

4. juli 2018Aktuelt
FINALIST: Heidi Bjerkans finalistplass ble bestemt av en jury bestående av blant annet Ruth Reichl og Massimo Bottura. Foto: Roger Neumann/VG
FINALIST: Heidi Bjerkans finalistplass ble bestemt av en jury bestående av blant annet Ruth Reichl og Massimo Bottura. Foto: Roger Neumann/VG

Ble nominert til the Basque Culinary World Prize blant annet for sitt arbeid med miljø og arbeidstrening for flyktninger.

Bjerkan har blitt nominert til the Basque Culinary World Prize. Prisen omtales av Food&Wine som «en av de mest prestisjefylte prisene i det kulinariske universet». I nominasjonsteksten trekkes det blant annet fram at Bjerkan med restaurant Credo har skapt et økosystem med lokale bønder som arbeider med bra avfallshåndtering og organisk mat, og at hun står bak Vippa, der blant annet flyktninger og innvandrere får arbeidstrening og -muligheter.

Til Godt sier Bjerkan hun føler det er et samfunnsansvar å bruke kokkekarrieren på en måte som skaper endring.

– Som kokk har du muligheten til å påvirke ganske mange folk. Det gjør hverdagen min meningsfull, sier Bjerkan.

– Noe som gagner mange

Prisen, som ble opprettet i 2011, skal hedre en kokk som viser hvordan mat kan ha en positiv virkning innen fagfelt som kulinarisk innovasjon, helse, ernæring, utdanning, miljø, matindustrien og sosial eller økonomisk utvikling, ifølge nettsiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIPPA: Bjerkan er en av hodene bak Vippa i Oslo, som trekkes fram som et sted flyktninger og innvandrere kan få arbeidstrening. Vi har tidligere skrevet om syriske Mahmoud Masttat som flyktet fra Aleppo, og gjorde suksess med sin syriske mat her. Foto: Mattis Sandblad/VG
VIPPA: Bjerkan er en av hodene bak Vippa i Oslo, som trekkes fram som et sted flyktninger og innvandrere kan få arbeidstrening. Vi har tidligere skrevet om syriske Mahmoud Masttat som flyktet fra Aleppo, og gjorde suksess med sin syriske mat her. Foto: Mattis Sandblad/VG

I juryen sitter blant annet Joan Roca (kjøkkensjef ved verdenskjente Celler de Can Roca), Ruth Reichl (verdenskjent matskribent for blant annet The New York Times), Massimo Bottura (kjøkkensjef ved trestjerners-restauranten Osteria Francescana) og Dominique Crenn (kjøkkensjef ved Atelier Crenn, som fikk to stjerner i løpet av sitt første år).

Vinner Bjerkan får hun 100 000 euro, omlag 946 000 kr, til et selvvalgt prosjekt. Enn så lenge har hun ikke planlagt hva en eventuell pengepris skal brukes til.

– Men det blir noe som gagner mange. Det er tanken min, sier kokken.

Overraskende

– Hvordan føles det å være finalist?

– Det er veldig, veldig stas, og veldig overraskende. Vi bor jo i «lille Norge», og dette er en verdensomspennende pris, sier Bjerkan til Godt om finalist-plassen.

Kokken forstod at hun var nominert da en kollega på Vippa fikk en rekke spørsmål om henne. Men selve finalist-plassen fikk hun ikke vite om før i går kveld.

– Jeg ble veldig glad og ydmyk. Det føles helt fantastisk bra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VUNNET FØR: I fjor vant Heidi Bjerkan Matprisen. Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang omtalte henne da som en av kokkene han ser mest opp til. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
VUNNET FØR: I fjor vant Heidi Bjerkan Matprisen. Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang omtalte henne da som en av kokkene han ser mest opp til. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Bjerkan, som tidligere var kjøkkensjef på Slottet, vant i fjor Matprisen.

– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sa Bjerkan til Godt da.

Dette er de ti finalistene i Basque Culinary World Prize:

Ebru Baybara Demir (Tyrkia)

Virgilio Martinez (Peru)

Matthew Orlando (Danmark/USA)

Marc Puig-Pey (Spania)

Karissa Becerra (Peru)

Jock Zonfrillo (Australia/Skottland)

Heidi Bjerkan (Norge)

Dieuveil Malonga (Den demokratiske republikken Kongo/Tyskland)

Caleb Zigas (USA)

Anthony Myint (USA)

Publisert: 04.07.2018 kl. 12:49
Oppdatert: 23.07.2018 kl. 12:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?