Lise Finckenhagens middagstips: Tre rågode retter til farsdagen

9. november 2018Aktuelt
GODE RETTER: Lise Finckenhagen gir deg tre oppskrifter som passer godt til å overraske med på farsdagen - eller rett og slett en dag du skal kose deg litt ekstra. Her ser du sashimi (f.v.), biff tartar og ceviche. Foto: Sara Johannessen/VG
GODE RETTER: Lise Finckenhagen gir deg tre oppskrifter som passer godt til å overraske med på farsdagen - eller rett og slett en dag du skal kose deg litt ekstra. Her ser du sashimi (f.v.), biff tartar og ceviche. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

La far få som han fortjener på sin hedersdag.

Fedre og farsfigurer setter garantert like stor pris på litt ekstra oppmerksomhet som det mor gjør. Frokost på sengen, et koselig kort eller en liten gave er alltid stas. Også vet vi jo det at veien til mannens hjerte går via magen. Derfor tenkte jeg det passet perfekt med noe rågodt til far.

En «biff tartar» har noe maskulint og barskt over seg, men er like høyt verdsatt hos kvinner som hos menn. Selv føler jeg at tartar appellerer til urkvinnen i meg, det er liksom noe lett steinalderaktig over ideen om å tygge i seg rått kjøtt og eggeplomme. Skjønt, den tanken blir en smule tonet ned med finhakket kapers, rødløk, rødbet og estragonmajones.

Sashimi på hjemmebane kan høres litt skummelt ut. Mangler far en sylskarp kniv i skuffen, har du her en gaveidé i tillegg. Rå fisk i tynne skiver krever mest av alt høy kvalitet på råvaren (det samme gjelder for øvrig også for kjøtt). Spør og grav i ferskvaredisken. Fortell hva fisken skal brukes til, og bruk dine egne sanser i tillegg. Lukt gjerne på fisken. Den skal lukte friskt, og ironisk nok minimalt av fisk. Får du ikke tak i topp kvalitet – så blir det heller ikke sashimi og tartar, så enkelt er det!

Jeg har servert fiskeskivene med en hjemmelaget ponzusaus og en eple- og avokadosalat. Det er mye mulig en japansk matpurist tar en baklengs shokahara over resultatet, men hva gjør vel det hvis far blir glad.

En annen råmarinert, forfriskende og supertrendy rett er ceviche. Mariner fisken god tid i forveien slik at syren i marinaden får tid til å «koke» fisken. Hvor lang tid det tar avhenger av størrelse på bitene. Når fiskekjøttet har forandret farge fra glassaktig til hvit – er fisken klar. Blandet med rødløk, grønn chili, kokosmelk, mango og koriander, blir dette riktig så lekkert og rågodt. Akkurat som alle gode fedre fortjener!

Publisert: 09.11.2018 kl. 15:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?