Til hovedinnhold

Plant dette på sensommerne: Her er grønnsakene det er lettest å dyrke

IKKE FOR SEINT Å SÅ: Reddiker er en av flere sorter du fortsatt kan så. Foto: Lars Moen
IKKE FOR SEINT Å SÅ: Reddiker er en av flere sorter du fortsatt kan så. Foto: Lars Moen

Sukkererter, reddiker og ruccola er perfekte å så i kjøkkenhagen på tampen av plantesesongen. Vi viser deg hvordan du går fram, og gir deg en oppskrift på deilig reddiksalat.


På sensommeren vil nok mange si at plantesesongen er på hell, noe som heldigvis bare er delvis riktig. Det finnes fortsatt planter som er mulig å så og som vil komme opp til spiselig form på kort tid. Enkelte mener det er et risikoprosjekt å så salater og grønnsaker såpass seint på sesongen. Men er man heldig med været skal dette gå bra.

Reddiker

Denne deilige grønnsaken høstes etter 3- 4 uker etter at den er sådd. Du kan så den på friland eller i dertil egnede krukker, potter eller bed. Man kan oppleve at reddiker som er sådd seint på sesongen kan oppleves mer bitter på smak enn de som ble sådd på forsommeren.

Slik går du frem:

- Så frøene med 5-8 cm mellomrom i muldrik jord. Et godt tips vil være å legge frøene på toppen av jorda og strø et lett lag med sand over.

- Reddiker trives best i halvskygge, så hvis du har mulighet er det å foretrekke.

- Reddiker trives ikke når jorda blir tørr, så det er bare å huske å vanne.

- Når reddiken presser seg gjennom overflaten er de klare til å høstes.

Vår oppskrift på reddiksalat:

Reddiker kan godt spises slik de er, rett opp fra jorda og vasket, eller man kan lage en reddiksalat.

- Kutt reddikene i skiver.

- Bland inn sitronsaft og finhakkede urter og server!

REDDIKSALAT: Kjapt og enkelt. Foto: Lars Moen
REDDIKSALAT: Kjapt og enkelt. Foto: Lars Moen

Ruccola

En annen bitter men svært populær skapning du kan så er ruccola. Den kan såes helt ut i september og er ypperlig som et innslag i salater. Sår du nå, vil du kunne høste om 4- 6 uker.

Slik sår du ruccola:

- Selve prosessen med å så er nokså lik på de fleste planter, men når det gjelder ruccola er det en avstand på 8- 10 cm mellom frøene som igjen skal settes en cm. ned i jorden som gjelder.

- Det er fint å så ruccola i litt store krukker. Man kan fort oppleve at den tar litt over hvis den settes i bed. Den er nemlig er svært livskraftig skapning.

LIVSKRAFTIG: Ruccola gror fort og takler kalde høstkvelder. Foto: Michael Hansen
LIVSKRAFTIG: Ruccola gror fort og takler kalde høstkvelder. Foto: Michael Hansen

Plukksalat

I likhet med ruccola er plukksalat oppe og klar til å høstes på 4- 6 uker. Det finnes en rekke forskjellige typer. Ikke salatverdens Rolls Royce kanskje, men du kan jo enkelt dyrke den selv så hvorfor ikke prøve? Det er mange andre som liker salat også, feks snegler og lus, så det kan være greit å bruke et sprøytemiddel som du selvfølgelig lager selv.

HØSTENS SALAT: Plukksalat bør du satse på utover høsten. Foto: Michael Hansen
HØSTENS SALAT: Plukksalat bør du satse på utover høsten. Foto: Michael Hansen

Sukkererter

BARNAS FAVORITT: Sukkererter er gode å knaske på. Heldigvis kan du så dem nå. Foto: Lars Moen
BARNAS FAVORITT: Sukkererter er gode å knaske på. Heldigvis kan du så dem nå. Foto: Lars Moen

Alle småbarns favoritt. Planten som blir stor på et blunk og som har søte sprø belgfrukter. Den tåler litt kulde, men man bør vurdere å ta den innomhus hvis været slår om og blir kaldere venn ventet. Den må bindes opp eller plantes slik at den har noe å strekke seg etter. En liten plantasje i vinduskarmen vil nok derfor medføre litt tilrettelegging.

Før du eventuelt må iverksette redningsaksjon av en forfrossen belgfrukt anbefaler vi at du følger trinnene under.

Slik sår du sukkererter:

- Så på friland eller i krukker. Med tanke på en mulig forlytting er nok en krukke å foretrekke.

- 10 cm avstand mellom frøene som dyttes 1- 2 cm ned i jorden. Legg de gjerne i bløt et døgn før såing for å gi prosessen et lite spark der bak.

- Sett ned pinner, netting eller lag en annen mulighet for plantene å ha noe å strekke seg etter.

- Vann regelmessig og sett på en lun og varm plass, gjerne med mye ly.

Hva pleier du å dyrke på sensommeren? Kom gjerne med tips!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?