- For mye frukt er usunt
Det mener lege og dr.med. Sofie Hexeberg.
Kostholdseksperten begrunner dette med at frukt inneholder mye fruktsukker.
- Fruktsukker er skadelig i store mengder fordi det blant annet fører til betydelige svingninger i blodsukkeret, sier Sofie Hexeberg.
Hexeberg mener at alt fra diabetes til infertilitet kan kureres ved å spise riktig mat. Hun har gitt ut boken «Frisk med lavkarbo», som lenge har toppet bestselgerlistene og har et totalopplag på 60.000 bøker.
Hun har laget en liste over hvilke matvarer hun anbefaler at man reduserer betydelig eller utelater helt fra kostholdet dersom man vil holde seg frisk.
Dropp sukker
Verstingen er naturligvis sukker.
- Reduser betydelig eller utelukk matvarer som inneholder sukker som kaker, kjeks, desserter, godteri, brus, juice og andre sukkerholdige drikker. Sukker inneholder ingen næringsstoffer utover sukker. For å omsette sukker kreves en del vitaminer og mineraler som tas fra lagrene i kroppen, råder hun.
Dropp stivelse
Dr.med. Sofie Hexeberg.
Ifølge Hexeberg, er annen fy-mat stivelsesrike matvarer som brød, knekkebrød, kornblandinger, ris, grøt, pasta, tortillas, poteter og blandingsprodukter som inneholder stivelse.
- Dette er fordi stivelse spaltes til sukker i tarmen. Et høyt inntak av sukker og stivelse fører til betydelige svingninger i blodsukkeret som kan gi symptomer som tretthet, konsentrasjonsvansker, hjertebank, indre uro, varmefølelse, sult og søthunger, forklarer hun.
Og legger til at sukker krever mye insulin for å få sukkeret inn i cellene.
- Insulin er et potent fettlagringshormon som dessuten hemmer fettforbrenningen. Resultatet er at mange legger på seg ved å spise mye karbohydrater eller i verste fall får diabetes type 2. Store mengder insulin bidrar dessuten til væskeansamling, høyt blodtrykk og betennelsestilstander, sier hun.
Dropp billige matoljer
Ifølge Hexeberg, bør man ikke bruke billige matoljer som solsikkeolje, maisolje, soyaolje og peanøttolje.
- Billige matoljer er ikke kaldpresset, men varmpresset (også kalt raffinert). Denne prosessen reduserer innholdet av næringsstoffer, endrer smaken og skader fettsyrene, sier hun.
Hun legger til at noen oljer i tillegg er tilsatt kjemikalier for å utnytte råmaterialet maksimalt.
- Dette skader fettsyrene og reduserer mengden næringsstoffer og smaken ytterligere. Disse oljene inneholder dessuten mye omega-6- fettsyrer som vi få altfor mye av blant annet via korn og som bidrar til betennelsesprosesser i kroppen, sier hun.
Dropp margarin
Hexeberg forklarer at margarin er et unaturlig produkt som er laget for å få en flytende olje i fast form.
- Disse prosessene reduserer mengden næringsstoffer og skader fettsyrene, sier hun.
Dropp gatekjøkkenmat
- Ikke spis fritert gatekjøkkenmat, friterte frysevarer, ferdigkjøpte kjeks og kaker, sauseposer og suppeposer og chips. De inneholder herdet eller delvis herdet vegetabilsk fett, reststoffer og iblant transfett som kan bidra til utvikling av hjerte- og karsykdom og kreft, forklarer hun.
Ja-mat
Hexebergs anbefalinger for daglig kost er i hovedsak kjøtt, fisk, fugl, egg, kaldpressede oljer, fete usukrede meieriprodukter, nøtter, frø, grønnsaker og bær.
- Dersom du ønsker et noe høyere inntak av karbohydrater kan du spise litt stivelsesrike produkter eller frukt daglig, sier hun.
Friske tåler fruktsukker
Informasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, påpeker at lavkarbodietter som regel er beregnet til syke mennesker som sliter med for eksempel overvekt eller diabetes.
- En person med diabetes bør ikke spise fire bananer i slengen, ettersom det fører til store svingninger i blodsukkeret. Men ifølge de nasjonale kostholdsrådene bør friske mennesker få i seg fem frukter og grønnsaker hver dag, og da bør halvparten være frukt og bær og halvparten grønt, sier Kåsin.
Kåsin bekrefter at dersom man spiser mye frukt på en gang så vil det føre til høye blodsukkermengder.
- De færreste vil spise mye frukt på en gang, men dersom de gjør det vil kroppen håndtere det dersom man er frisk, sier hun.
Middelhavssalat
Prøv dr. Hexebergs tips til sommermiddag - med dessert!
Middelhavssalat
1 porsjon:
50 g kokt skinke
50 g spekeskinke
1 hardkokt egg
1 boks renset ansjos
50 g fetaost
4–6 blader fra frisée-, lollo rosso- og rapidsalat
1–2 vårløk eller 1 liten purreløk
5 cherrytomater
4 sorte oliven
Oljedressing
3 ss olivenolje
1 ss hvitvi nseddik
½ ts salt
½ ts pepp er
1 ss finhakket persille
Rømmedressing:
2 ss rømme
1 ss majones
½ ts salt
½ ts pepp er
noen dråper sitronsaft
litt fersk dill eller fersk koriander (kan utelates)
Servering:
Legg alle ingrediensene til salaten i felter på en tallerken.
Visp sammen ønsket dressing og ha den på salaten.
Hexebær med kremost, honning og kokos
4 porsjoner:
2 dl blåbær
1 dl rømme
2 dl multer
2 ss lynghonning eller en annen god honning
1 dl snøfrisk naturell
1 dl kokosmasse
Bland halvparten av blåbærene inn i rømmen slik at du får en blålilla blanding.
Fordel rømmeblanding, multer, honning, resten av blåbærene, snøfrisk og kokosmasse i flere lag i fire dessertskåler.
Servering:
Serveres med en gang, pyntet med blader av sitronmelisse eller mynte.
Variasjon:
Pisket kremfløte, eller en blanding av rømme og pisket kremfløte kan brukes istedenfor rømme. Andre typer bær kan benyttes og honning kan erstattes med Sukrin.
Dinmat 2011
LES OGSÅ:
Sunn kveld på byen
Fett nok!
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto