Krabber – det blir ikke bedre

13. november 2012Aktuelt
Krabbe i salat, krabbe med avokado, krabbe på toast og krabbekaker - prøv en av disse krabbeoppskriftene. (Foto: Colourbox.no)
Krabbe i salat, krabbe med avokado, krabbe på toast og krabbekaker - prøv en av disse krabbeoppskriftene. (Foto: Colourbox.no)
AvBorghild FiskåogJonas Haarr Friestad

Får du god, fylt krabbe fra nære farvann, glemmer du lett at det finnes hummer og østers.

Krabbe i avokadorøre

Denne godingen er egentlig en sosial rett der krabberøren er dip for rå grønnsakstaver, crudité. Men du kan fordele den porsjonsvis slik at den fungerer som en flott forrett. Renset krabbe er lagt lagvis mellom most avokado, som en slags guacamole. Som grønnsaker kan du velge dem du liker best; vi har brukt stilkselleri, fennikel og agurk.

Krabbe i avokadorøre.
Krabbe i avokadorøre.
Foto: Jonas Haarr Friestad

Foto: Jonas Haarr Friestad.

Som forrett til 4:

2 krabber

2 avokado

1 lime

1 bunt frisk koriander

en klype piment d´Espelette eller kajennepepper

salt

Forslag til grønnsaker å dyppe i røren:

stilkselleri

fennikel

artisjokker

rødbeter

agurk

Vask koriander og hakk bladene.

Knus avokadokjøttet med en gaffel. Press limen. Dryss i chilipepper og vend inn koriander. Bland godt og smak til med salt.

Rens krabbekjøttet.

Legg lagvis krabbekjøtt og avokadorøre. Servér grønnsakstrimlene til.

Dypp strimlene i krabberøren.

Fjern de treete strimlene utenpå selleristilkene med potetskreller. Skrell rødbeten og fennikel i strimler. Rens artisjokkene og skjær i firkanter. Oppbevar i kjøleskapet.

Krabbe på toast

Hvis det skal gå fort på kjøkkenet, og du skal være garantert at den krabbe-elskende gjesten din skal bli fornøyd og mett, kjøper du ferdig renset krabbe med bare hvitt kjøtt, og en god baguette, gjerne surdeigs, til underlag. Disse basisvarene speeder du opp med chili og lime. Og vips, har du festmat på ett kvarter.

Nok til 4-6 personer:

1 baguette, ikke for tynn, skåret i 12 skiver

2 ss olivenolje

150 g renset, hvitt krabbekjøtt

1 rød chili

1 ss frisk koriander

skall og saft av 1 lime

Pensle baguette-skivene med olje. Forvarm ovnen til 200 grader og stek dem gylne på begge sider, cirka 5 minutter.

I mellomtiden deler du chilien på langs, skraper ut frø og hinner, og finhakker den. Riv limeskall og press saften. Bland alt med krabbekjøttet sammen med litt olje og eventuelt salt.

Legg en drøy spiseskje av røren på toppen av de lune skivene. Servér straks.

Krabbesalat med sitrus og honning

En litt mer forseggjort utgave krabbemat fra Claus Meyers "Salatværksted". Og som det meste han gjør, finner han alltid fram til uventede smaksharmonier.

Du trenger:

8 kokte krabbeklør

400 g renskåret kål, vanlig hvitkål eller savoy

1 håndfull ruccolablader

1 salatløk eller vanlig løk

1 bunt koriander

1 appelsin eller pomelo

2 rosa grapefrukter

Honningmarinade:

sitrussaft fra rensingen av sitrusfruktene

2 ss flytende honning

4 ss sesamolje

1 liten, rød chili

saft og skall av 2 lime

1 ts knuste korianderfrø

1 hvitløkbåt

havsalt og nykvernet pepper

Topping:

4 ss usaltede peanøtter

havsalt

Bank krabbeklørne med baksiden av en kasserolle eller bruk nøtteknekker, så skallet sprekker og du kan hente ut kjøttet. Bruk en liten, spiss kniv til å få ut kjøttet helt.

Skjær stokken av kålet og kast den. Skjær i syltynne strimler, helst med et proft instrument, mandolin, eller en skarp kniv. Strimlene skal være maksimum 2 mm tykke.

Skyll ruccola og kjør den tørr og sprø i salatsentrifuge, eller rist den tørr.

Skrell løk og skjær i fine ringer. Grovhakk koriander. Hakk hvitløk. Del chili på langs, fjern frø og hinner og finhakk.

Skrell sitrusfruktene med en skarp kniv slik at du får løs fruktkjøttet mellom hinnene, "plysjene". Press saften ut av sitrusrestene. Samle den i en liten kasserolle og kok inn til det halve.

Marinade:

Bland innkokt sitrussaft med honning, sesamolje, chili, limesaft og skall, korianderfrø og hvitløk. Smak til med salt og pepper.

Rist peanøttene gylne på tørr panne. Dryss over salt.

Bland kålstrimler, ruccola, sitrusfileter, krabbekjøtt, løk og koriander i honningmarinaden. Smak til med salt og pepper.

Anrett salaten på et stort fat eller 4 porsjonstallerkener. Dryss peanøtter over.

Krabbekaker

En virkelig delikatesse når du har rikelig med krabbe for hånden. Denne godbiten vil gjøre seg godt med en grønn salat og søt chilisaus til.

Foto: Jan Inge Haga.

Nok til 4-6 porsjoner:

500 g melne poteter

125 g smør

1 bunt vårløk

2 hvitløkbåter

3 grønne chilifrukter

50 g skrelt og revet ingefær

1 ts spisskummin

kjøttet av 4 krabber - 200 g hvitt og 200 g brunt krabbekjøtt

saften av 1 lime

1 bunt hakket koriander

3 sammenvispede egg

4 ss hvetemel

1/2 loff

olje til steking

Skrell potetene og skjær i store terninger. Kok dem møre i saltet vann. Slå ut vannet, la potetterningene tørke godt, og mos dem fint med halvparten av smøret.

Ha resten av smøret i en panne. Finhakk vårløk, chili og ingefær og legg i. Press hvitløken og rør inn. La alt surre på svak varme til det er mykt, men ikke tar farge. Rør i spisskummin. Ta pannen av varmen.

Rens krabbene for kjøtt og ha i en stor bolle. Mos og bland kjøttet. Vend i potetmosen, løkblandingen, limejuice og koriander. Bland til jevn røre. Sett i kjøleskapet en halvtime.

I mens visper du eggene i en annen bolle. Kjør loffen til smuler i kjøkkenmaskin og ha i en dyp tallerken. Ha melet i en tredje tallerken.

Ta ut krabbekakerøren. Form enten 6 store kaker eller 12 små med hendene. Vend dem først i melet, så i eggeblandingen og til slutt i brødsmulene. Sett de panerte krabbekakene på et brett kledd med plastfolie i kjøleskapet.

Like før servering: Varm olje i en panne. Stek krabbekakene gylne på hver side og varme i midten. De kan også friteres i olje 3-4 minutter, hvis du foretrekker det.

Servér med grønn salat og sweet chilli sauce.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?