Fem oppsiktsvekkende matretter fra Brasil

SPESIALITETER: Friterte acarajé med fyll, guaraná-frukt og feijoada-gryte er blant Brasils populære retter. Foto: NTB Scanpix / Wikipedia Commons
SPESIALITETER: Friterte acarajé med fyll, guaraná-frukt og feijoada-gryte er blant Brasils populære retter. Foto: NTB Scanpix / Wikipedia Commons
Natalie Ngo Granum

«Smertestillende» suppe eller gryte med grisehaler? I OL-vertslandet finner du smakskombinasjoner litt utenom det vanlige. Her er våre favoritter.

Onsdag sparker OL-festen i gang i Rio de Janeiro i Brasil. Vertslandet varter ikke bare opp med sommerleker, men også kulinariske opplevelser.

Det brasilianske kjøkkenet er påvirket av både italiensk, spansk, arabisk, afrikansk og asiatisk mat, og består derfor av en spennende miks. Mens ris og bønner er basismatvarer som ofte er et fast tilbehør til fisk, biff og svin, finnes det også typiske brasilianske spesialiteter som er hakket mer ukjente i Norden.

Nedenfor har Godt plukket ut fem retter fra det brasilianske kjøkkenet:

DIGG GATEMAT: Friterte acarajé med smakfullt fyll er vanlig mat å ta med seg i hånden på gatene i Brasil. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
DIGG GATEMAT: Friterte acarajé med smakfullt fyll er vanlig mat å ta med seg i hånden på gatene i Brasil. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

Disse friterte godbitene er populær gatemat eller take-away til stranden. Retten er laget av sortøyebønner som formes til en ball. Deretter friteres ballene og deles i to, før de fylles opp med forskjellig fyll - for eksempel reker og løk.

Den tradisjonelle måten å lage acarajé er ganske arbeidskrevende fordi det tar tid å bløtlegge og skrelle alle bønnene.

NASJONALRETT: Den tradisjonelle gryteretten tar med seg alt av rester fra grisen tilberedt smamen med bønner, og servert med ris, appelsin og grønnkål. Foto:  Xinhua/NTB Scanpix
NASJONALRETT: Den tradisjonelle gryteretten tar med seg alt av rester fra grisen tilberedt smamen med bønner, og servert med ris, appelsin og grønnkål. Foto: Xinhua/NTB Scanpix

Ingen brasiliansk matliste uten nasjonalretten - her blir heller ingen kjøttdeler glemt. Gryteretten blir kalt Brasils «nasjonalresterett» fordi den opprinnelig ble laget av de mindre fine stykkene fra grisen som labbene, ørene, halen og tungen. Dette blir kokt sammen med sorte bønner og servert med appelsinskiver og strimlet grønnkål.

Ifølge tradisjonen var feijoada festmat for de afrikanske slavene, men den har etter hvert spredd seg til alle samfunnsklasser og serveres vanligvis på faste ukedager.

«Pato» betyr and på portugisisk, og i denne retten er den tilberedt sammen en tucupi-kraft som har en merkelig lammende effekt i munnen. Den gule kraften er ofte brukt i det brasilianske kjøkkenet og består av skåldet kassava og tannpineplante eller parakarse, også kalt «jambu» i Brasil. Sistnevnte gir en bedøvende virkning i munnen når man tygger på blomsterhodene.

Kassava er formet som en stor, brun gulrot. Til tross for at den er relativt ukjent i Norge, er den verdens mest konsumerte grønnsak, ifølge Bama. Den er nødt til å varmebehandles – i rå form inneholder den nemlig blåsyre. Kraften må med andre ord kokes i mange timer for å få vekk giftstoffene.

Retten er typisk i Belém ved atlanterhavskysten i Amazonas-regionen.

KOFFEIN-FRUKTEN: De svarte frøene i guarana-frukten inneholder opptil 4-8 prosent mer koffein enn kaffebønner. Foto: Wikipedia Commons
KOFFEIN-FRUKTEN: De svarte frøene i guarana-frukten inneholder opptil 4-8 prosent mer koffein enn kaffebønner. Foto: Wikipedia Commons

Glem kaffe, guaraná-frukten holder deg både våken og slukker tørsten. I resten av verden er frukten mer kjent i form av energidrikker på grunn av det høye koffeininnholdet i guarana-frøene. De små, lyserøde fruktene som inneholder svarte frø vokser på krypende busker som hører hjemme i det nordlige Brasil i regnskogen i Amazonas og Venezuela.

BRASILIANSK DESSERT: Quindim er en populær dessert i Brasil som enkelt røres sammen og stekes i ovnen. Foto: Wikipedia Commons
BRASILIANSK DESSERT: Quindim er en populær dessert i Brasil som enkelt røres sammen og stekes i ovnen. Foto: Wikipedia Commons

Disse søte kokosdessertene består av kun få ingredienser, men til gjengjeld store mengder av hver – spesielt egg. Vanligvis lages quindim av sukker, eggeplommer og kokos. En typisk oppskrift kan inneholde 250-500 gram sukker, 10-20 eggeplommer og 100-250 gram kokos. Quindim serveres som regel kaldt.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?