Enkel gjestemat: Helstekt honningkylling
Helstekt kylling i ovnen er perfekt til vennemiddager. Denne blandingen av søte appelsiner, honning og litt chili smaker nydelig søtt og sterkt på samme tid.
- Vi har erfart at all mat som gjør seg selv nesten er umulig å ikke lykkes med. I hvert fall så lenge du setter sammen gode smaker, bruker rikelig med smør og har god tid, sier Caroline og Tuva til Godt.
- I matlagingen er vi opptatt av å eksperimentere. Sausen til denne ovnsbakte kyllingen for eksempel, har vi smakt oss frem til med både honning, appelsin og sherry. Komponert etter smak og behag, fortsetter Tuva.
- Bloggen vår, Citrus & champagne er vårt eget lille univers. Uten for mange regler og maler. Ingen av oss er kokker, men vi har en lidenskap for mat i alle former. På bloggen eksperimenterer vi med alt som har med mat å gjøre. Vi spiser mat, lager mat og utforsker mat på reiser. I hverandres selskap koser vi oss rett og slett med mat, og vi ønsker å dele denne gleden med andre, forteller damene.
Ingredienser til fire personer:
- 1 stor hel kylling
- 3-4 appelsiner
- 4 ss honning
- 1 chili
- Rosmarin
- 1 ts kyllingfond
- Ca. 200 gram ekte meierismør
- 2 store søtpoteter
- Grovt havsalt, og både hel og kvernet pepper
- Tørr sherry
- Hyssing
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 200 grader.
Skvis saften av to til tre appelsiner i en stor kjele (skal etter hvert romme hele kyllingen). Rør ut 2 spiseskjeer honning. Del chilien i fire biter og legg den i gryta. Tilsett to gode kvaster rosmarin, en teskje kyllingfond, omtrent tjue pepperkorn og en klype grovt havsalt.
Finn frem kyllingen. Ta en riktig god klump med smør, nok til å dekke hele kyllingen. Masser smøret godt inn i kyllingen, både på oversiden og undersiden. Salte og pepre et tynt lag over det hele. Bind kyllingbena sammen med en hyssingbit og legg den i kjelen. Dekk til med lokk. La stå i stekeovnen i ca. en time, og øs kraften over kyllingen 3 til 4 ganger under steketiden.
Ta kyllingen ut og tilsett en ekstra klump med smør på oversiden av kyllingen og sett tilbake i ovnen uten lokk. La stå i tjuefem minutter, sett ovnen på 250 grader de siste fem minuttene, så kyllingen får en gyllen overflate.
Søtpotetene skjæres i tynne skiver og stekes i rikelig med smør i en panne. Saltes og pepres etter smak.
Lag saus ved å sile kraften fra kyllingen over i en ny gryte. Skvis saften av en halv appelsin og tilsett smør, omtrent en spiseskje smør per desiliter kraft. Smak til med sherry. Krydre med salt og pepper og kok opp mens du rører.
Velbekomme!
PS! Når du lager kylling, ta et bilde av den og del den på Instagram med #godtno, så plukker vi deg til siden med instagrammere vi liker.
Publisert: 17.10.2013 kl. 09:26
Oppdatert: 24.10.2013 kl. 14:09
Lag deg en gratis konto